ryby - 22088 przepisów (strona:227/1473)

Kotlety rybne 135

wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada kotleta zanim zdążę nałożyć obiad na talerze :) Gorąco polecam! Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej 3 jajka 1 czerstwa bułka 1/2 szklanki mleka 1 mała cebulka 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku tarta bułka mąka pszenna sól pieprz olej Rybę zmielić(...)maszynce o dużych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać rybę z dwoma jajkami, koperkiem, szczypiorkiem i cebulką. Dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i każdy obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Gotowe kotlety ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki minimum na 30 minut. Smażyć

kuchnia doski
Dorsz musztardowy w papilotach. Dieta - szybka przemiana 140

papilotach to świetny sposób na przygotowanie dietetycznego dania. Idealny nie tylko na postny obiad. Dzięki pergaminowym paczuszkom ryba zachowuje cały aromat, a tak upieczona jest wyjątkowo soczysta i smaczna. Rybę przygotowałam na potrzebę diety przyspieszającej metabolizm, do II fazy. Faza II trwa 2 dni i nie używamy wówczas żadnego tłuszczu i węglowadanów. Do dorsza podałam ugotowanego na parze brokuła(...)cytryny plasterki cytryny 2 łyżki musztardy francuskiej 1 brokuł Wykonanie: dorsza poporcjować, opłukać,  następnie osuszyć papierowym recznikiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i pieprzem. Na górze ryby, na stronie bez skóry rozsmarować musztardę. Zapakować w przycięty na rozmiar ryby pergamin, boki związać sznurkiem piec w 180`C około 20 minut. W międzyczasie ugotować na parze brokuł

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś z pesto w wolnowarze 165

Kolejny wygodny sposób na rybę. Tak przygotowany łosoś był aromatyczny i nie przesuszony. Użyłam gotowego pesto, co znacznie przyspieszyło przygotowanie. Rybę można podać z ryżem, smaczny będzie też sos na bazie jogurtu - z czosnkiem lub koperkiem. Polecam inspiracja  tutaj składniki - 2 porcje ok 400 g filet z łososia ze skórą (miałam dzikiego łososia  pacyficznego) pesto sól, pieprz cytryna(...)przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Filet podzielić na dwie części. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, dwukrotnie większe od filetów. Na każdym kawałku położyć jeden płat ryby, skórą do dołu. Łososia posolić i posypać pieprzem. Posmarować pesto, na wierzchu położyć 1- 2 plasterki cytryny. Złożyć folię nad rybą, zawinąć tworząc szczelne opakowanie. Umieścić paczki z łososiem w wolnowarze. Paczki

Stare Gary
Ryba sezamowa 171

domu tak często jak starsza latorośl jest chora lub ma wolne. Tym razem jednak na nasz niedzielny obiad była ryba w sezamie. Wersja lżejsza od tej bo panierka delikatniejsza i mniej wciągająca olej, a równie smaczna. Składniki: filety z ryby, mąka, sezam, jajko, sól, olej Przygotowanie: na jednym talerzu wymieszać mąkę pół na pół z sezamem i trochę posolić(...)drugim rozbełtać jajko. Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w jajku, następnie w mące z sezamem i położyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. U nas dość często do ryby pojawia się kapusta kwaszona, szczególnie o tej porze roku gdzie jest dostawcą cennych witamin

Państwo Wojtczuk gotują
Halibut z trawą cytrynową, w papilotach 177

przyrządzenia ryba. Przepis dostałam od siostry, a w ten sam sposób zrobiłyśmy rybę na święta. Użyłyśmy wtedy filetów z dorsza. Dorsza nie polecam, wyszedł dosyć suchy. Natomiast halibut sprawdził się idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami można przygotować

Stare Gary
Dorsz z piekarnika 246

Dietetyczna ryba piekarnika. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 5 małych kawałków Składniki: 400 g fileta z dorsza (5 niewielkich kawałków) 5 łyżek natki pietruszki ½ limonki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Skórkę z limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rybę ułożyć na folii(...)aluminiowej, polać sokiem z limonki i doprawić. Rybę posypać skórką z limonki i natką pietruszki. Następnie szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Piec na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Zetrzeć skórkę z limonki 2. Skropić rybę i przyprawić 3. Posypać

KuchniaWeDwoje.pl
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM 136

szklanka mąki sól, pieprz przyprawa do ryb olej do smażenia - ok. 3/4-1 szklana (w zależności od wielkości patelni) Pieczone ziemniaczki => przepis   Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy przyprawą do ryb i lekko solą oraz pieprzem.  Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą

Kuchnia MagdaLeny
Pstrąg pieczony na soli z sosem musztardowym wg Karola Okrasy 141

pstrąga. Pstrągi układamy na warstwie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy: Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
carpaccio z pstrąga 358

łyżka kaparów sok z jednej całej cytryny 4-5 łyżek dobrej oliwy pieprz plastry cytryny do dekoracji sposób przygotowania Sporego pstrąga sprawiamy a następnie filetujemy ( sposób filetowania ryby znajdziesz  tu  ). Na dno sporego naczynia ( takiego aby zmieścił się rozłożony filet)  wysypujemy dość grubą warstwę soli ( około 100 gram), układamy  na niej fileta pstrąga(...)sól będzie drobna to mięso będzie leżało w wodzie ( a tego nie chcemy) Na drugi dzień wyjmujemy rybę z lodówki, strząsamy z niej wszystkie kawałki soli i układamy filet na desce do krojenia (drugą przyczyna użycia grubej soli, jest fakt, że mięso ryby wchłonęłoby miałką sól i całość zrobiłaby się zbyt sucha i słona). Teraz ostrym nożem kroimy filet

Miód i pieprz
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 182

roku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały(...)formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój Smak RYBY INNE NIŻ ŚLEDZIE Smażony karp panierowany ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Ryba faszerowana ; blog Państwo Wojtczuk gotują Ryba po grecku ; blog Relax, take it testy Ryba po grecku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z łososia pieczonego 123

zrobić z innych ryb też, na przykład jak nam zostanie od obiadu. 2 dzwonka łososia 2 jajka 3 pomidory suszone 1 łyżka majonezu sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Łososia zawijam w folię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp(...)stopni na 15 minut. Jak ryba przestygnie obieram ją ości i skóry, przekłada do miski. Dodaję pomidory suszone, jajka ugotowane na twardo obrane, dodaję majonez i miksuje blenderem. Na końcu doprawiam według uznania

wesoła kuchnia
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą 197

polskich domach króluje oczywiście karp (choć są tacy dziwacy, np. ja, którym karp przez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz... Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek(...)roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole.          Tak, oczywiście mam na myśli śledzie- one również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków. I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych ryb, jakie można kupować i spożywać, a przy

Aromatyczne Podróże
Ryba po japońsku 1510

rybka z warzywami bardzo często gości na naszych świątecznych stołach, u mnie jest obowiązkowo. Nieco mniej znana jest ryba po japońsku, która jest równie smaczna. Sama taką rybkę robiłam niedawno po raz pierwszy. Sposób przygotowania jest podobny jak w przypadku ryby po grecku tyle, że są nieco inne warzywa a całość jest w słodko-kwaśnej zalewie. Teraz mam dylemat(...)którą rybę przygotować na świąteczny stół bo obie takie pyszne. składniki: 1 kg filetów rybnych 3 czerwone papryki 1  niecały słoiczek ogórków konserwowych (o pojemności 500 ml) 3 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz 3-4 jajka mąka do panierowania olej do smażenia zalewa: 1 szklanka wody 8 łyżek keczupu, ja dałam z cukinii 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Monia miesza i gotuje
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 179

tego najważniejsze , te śledzie po paru dniach w słoiku , nie mają ości , są one całkowicie zmiękczone i niewyczuwalne , co u mnie w domu jest nie lada zaletą u ryb " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , raz zrobicie i już nie przestaniecie. Taka potrawa z dodatkiem korzennych(...)postna . Śledzie przechowują się do miesiąca , pod warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska

Ogrodnik w podróży
karp z szarej galarecie 181

przykład w ten sposób  ) Filety z karpia znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc). Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon) myjemy i wkładamy do garnka. Po czym zalewamy zimną wodą dodając marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek(...)jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy  i studzimy. Na dno  półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki karpia, pokrywając je tężejącą galaretką. Rybę wstawiamy  do lodówki ( najlepiej na sześć godzin) a później podajemy

Miód i pieprz