ryby - 22566 przepisów (strona:234/1505)

Domowe paluszki rybne 166

Paluszki z ryby są smaczne, szczególnie polecam dla dzieci które nie przepadają za rybą. Podajemy z frytkami i dowolna surówką. Składniki: 1 kilograma dorsza mrożonego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy wikinga Roleski(...)Sól, pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę rozmrażamy, mielimy, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą oraz musztardę, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe owalne paluszki, panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy paluszki z ryby, smażymy na złoty kolor z obydwu stron

Bajeczna Kuchnia
Czarny makaron z łososiem 165

smaków. Czarny makaron Składniki: Łosoś z grilla 600 g odfiletowanego łososia ze skórą sok z połowy cytryny ½ łyżeczki chili płatków ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego ½ łyżeczki przyprawy do grillowania ryb 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 250 g czarnego makaronu porcja pasty z awokado, tutaj przepis 1 łyżka natki pietruszki do posypania Ułóż łososia w formie, skórką(...)dołu. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania. Nastaw piekarnik na funkcję grillową na 250ºC. Wstaw naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika i grilluj przez 25 minut. W między czasie przygotuj pastę z awokado, kliknij w przepis. Zagotuj wodę z solą i włóż makaron. Ugotuj makaron

codojedzenia
Mintaj zapiekany pod ziołową śmietaną 78

mrożonego mintaja ½ szklanki gęstej śmietany Mały pęczek koperku Mały pęczek pietruszki Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Sól Wykonanie: Rybę rozmrażamy i porządnie odsączamy. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz ziołową przyprawą do ryb, ewentualnie dodatkowo solą. Koperek i pietruszkę siekamy i łączymy ze śmietaną. Całość przyprawiamy solą. Przygotowaną mieszanką śmietanowo – ziołową polewamy(...)rybę. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 170 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async

Smaki Ewy
Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem 164

Ryba ze szpinakiem i sosem beszamelowym jest smaczną odmianą dla codziennych dań rybnych. Nie wymaga dużego nakładu czasu a efekt jest bardzo smaczny i ładny Sprawdzi się na proszoną kolację gdyż dobrze się prezentuje zarówno w naczyniu jak i na talerzu. Smacznym dodatkiem do tak przyrządzonej ryby będzie sałatka z młodej sałaty, rzodkiewki i szczypiorku skropiona odrobiną sosu vinaigrette(...)naprawdę smaczny a stwarza pole do naprawdę wielu możliwości. Można go urozmaicać wieloma dodatkami takimi jak sery czy przyprawy. Polecam szczególnie teraz gdy wiosna napawa nas do kuchennych eksperymentów! Ryba ze szpinakiem pod beszamelem 500 g filetów rybnych - ja użyłam miruny sok z połowy cytryny olej i masło do smażenia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej

sierotka maRysia w kuchni
ŁOSOŚ MIODOWO- CYTRYNOWY 150

Przy piątku zapraszam Was na porcję pysznej ryby. Dziś na tapecie łosoś. W wyjątkowej oprawie, a dokładniej marynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą.   Składniki: 40 dag łososia 5 łyżek oleju 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz ew. natka pietruszki do posypania dania Wykonanie: Łososia(...)oprószamy solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz. Po tym czasie rybę pieczemy ok 15 minut w piekarniku podlewając marynatą.Gotową rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki

Z Majeczką w kuchni
najprostszy śledź w sosie tatarskim 169

śledź w tatarskim sosie Okres postu, to czas kiedy na talerzu w moim domu królują ryby.  Przyznam się szczerze, że ten rodzaj diety nie jest dla mnie wielkim wyrzeczeniem, a wręcz przeciwnie. Jeżeli już mowa o rybach, to przecież nie może tu zabraknąć prostych(...)smacznych  potraw ze śledzi. Dlatego dziś proponuje przyrządzenie tych smacznych ryb, w jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów. składniki 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z olejowej zalewy 1 niewielka cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 niewielkie kiszone ogórki 2-3 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 1 łyżka majonezu

Miód i pieprz
Ryba zapiekana w sosie pomidorowo-śmietanowym 183

Rating: O tym iż rybę powinno się jeść bardzo często wie zapewne każdy z Nas. Przyznam szczerze, że w przeszłości w każdą niedzielę na obiad podawałam rybę, lecz pewnogo dnia zmieniło się to i obecnie rybę podaję czasem w tygodniu czasem w weekend. Na jeden z ostatnio podawanych obiadów miałam mało czasu i musiałam przygotować coś […] The post Ryba

Magiczny Garnek
Pasta rybna z makreli 120

gotowymi, sklepowymi pastami, które są tłuste, zostawiają na języku posmak oleju wątpliwej jakości, a ryby mają w składzie 10 procent. Nasza pasta rybna z makreli, to 100 procent ryby w rybie ;) A ponieważ makrela sama w sobie jest rybą tłustą, u nas nie znajdziecie już dodatkowych tłuszczów w przepisie. Składniki: 2 makrele (razem(...)cebule 3-4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego sól, pieprz Wykonanie: Rybę obrać ze skóry, a następnie oddzielić mięso od ości – drąc mięso na małe kawałki widelcem. Cebulę posiekać bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i keczupem oraz doprawić solą i pieprzem. Zajadać ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem. Post Pasta rybna z makreli pojawił się

Pociąg Do Kuchni
Ryba w panierce 152

Każdy ma swój własny sposób na klasyczną panierowaną rybkę. Oto i mój :) Prosto, szybko i pysznie! Składniki: filety ulubionej ryby(...)zazwyczaj miruna) sól jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Odmrożoną rybę wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje. Solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno najpierw w mące, następnie w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na końcu w bułce tartej. 3. Rybę

Kuchnia domowa Ani
Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto 212

Lekka, smaczna i delikatna ryba to prawdziwe niebo w gębie! Dzisiaj królować będzie dorsz zapiekany w lekkim jogurtowo - koperkowym pesto z cytryną. Subtelny aromat jogurtu i koperku idealnie przenikają rybę, która jest wilgotna i wprost rozpływa się w ustach!  Zapraszam!  Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto Składniki: 2 średniej wielkości dorsze 10 g masła 1 pęczek świeżego koperku(...)jogurtu naturalnego 1 cytryna przyprawy: sól himalajska, pieprz  Oczyszczoną i osuszoną rybę nacieramy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy pesto: blendujemy koperek (oddzielony od łodyg), jogurt naturalny, masło oraz szczyptę soli i pieprzu, do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Przygotowanym pesto dokładnie smarujemy rybę z każdej strony, a do środka wkładamy po 3 dość grube plasterki obranej ze skórki cytryny

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pstrąg na parze z egzotyczną salsą 146

plastry cytryny bez skóry 1 cebula 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka curry Sól do smaku Sposób przygotowania: Ryby natrzeć olejem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć dokładnie solą, pieprzem cytrynowym oraz ziołami i wstawić  na 2 godziny do lodówki aby naszły przyprawami. Salsa: Świeżego ananasa po obraniu(...)oraz cytrynę z miąższem, mieszamy w misce, doprawiamy curry oraz solą i cukrem brązowym, dodajemy musztardę oraz jogurt naturalny, mieszamy wszystko razem, salsę wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ryby układamy w misce paro waru i gotujemy około 20 minut, podajemy z egzotyczną salsą. Smacznego

Wanilia i Kardamon
CARRY Z RYBY 134

Carry z ryby robiłam pierwszy raz .Zawsze carry to było z kurczaka ,ale z ryby i w dodatku z cytrusami?Jeszcze czegoś takiego w mojej kuchni nie było:).Ale już jest i przepis został spisany jako" ulubiony" do mojego ,tajnego kajecika.Jak umrę to a nuż ,ktoś dostanie go w prezencie,gorzej jak ta osoba nie będzie lubiła gotować(...)będę wiedzieć.A więc ryba jest w przepysznym,delikatno-kremowym sosie ,"nurzająca" się w cudownych owocach mandarynki i zielonej fasolki.A wszystkiemu winne jest Curry,które podkreśla smak całej potrawy.Zapraszam na Wasz ostatni w życiu "pocalunek śmierci"... hiiii...ale mam grobowy nastrój.Spróbujcie i "umrzyjcie " ze zgryzoty ,że tak mało tego było .... 50 dag.filtrów dobrej ryby 1 łyżka pasty

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 142

dodatkowo jogurt naturalny i zeszkloną na oddzielnej patelni cukinię. Podawać w momencie, gdy bulion odparuje, a całość nabierze kremowej konsystencji. Ryba: rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Formę wysmarować za pomocą pędzla oliwą. Ułożyć na niej filety ryby. Piec pod przykryciem ok. 10 minut, a następne kilka minut bez przykrycia by się zarumieniła.   Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ryba po grecku 176

innej odsłonie. Idealny pomysł na pyszną kolację lub zimną płytę na święta itp. Ja z reguły staram się unikać tzw ,,złotej panierki,, więc to danie jest super alternatywą :) Zapraszam! Ryba po grecku Składniki: 400g mrożonych filetów rybnych 2 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia farsz: 2 duże marchewki  2 średnie cebule 1 mały(...)ostrzejszej nuty, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi :) Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na około 5-6 cm) Skropić ryby sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.  Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obrać, pokroić na drobne plasterki i podsmażyć

Tagebuch po polsku
Dorsz z cytryną i oliwkami 135

Dorsz z cytryną i oliwkami Dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na dorsza. Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą nie ma co się(...)średnia cebula 1 cytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek , odsączonych z zalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić

Pełny talerz