ryby - 22566 przepisów (strona:226/1505)

Ryba po grecku. 151

zimny olej, dzięki temu jest delikatnie chrupiąca. Kiedyś podobnie robiłam śledzie i postanowiłam wypróbować na rybce. Posmakowało i tak zostało. Od kilku lat robię rybę w ten sposób. Składniki: 1 kg. filetów ryby (miałam tilapię mrożoną) 6 -7 marchewek 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg. cebuli 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (210 g.) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki bulionu(...)cebulę. Chwilę podgrzewać i dodać utarte warzywa. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Mieszając podsmażyć jeszcze 10-15 minut. Rozmrożoną rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki. Tilapia jest nie duża, dlatego podzieliłam filet na pół. Tak przygotowaną rybę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć

Agusiowe smakołyki
Dorsz w zielonej herbacie 110

pyszną potrawę. Smaczny i lekkostrawny dorsz w zielonej herbacie ugotowany na parze, to zdrowa odmiana po świątecznych bigosach i smażonych karpiach. Zamiast dorsza możemy zrobić w zielonej herbacie inne ryby np. mirunę, dzikiego łososia lub pstrąga łososiowego. Dorsz w zielonej herbacie daje też sporo możliwości eksperymentowania, można go doprawić drobno posiekaną papryczką chili, imbirem lub czosnkiem. Rybę można obtoczyć(...)Przepis na rybę w zielonej herbacie Polędwicę z dorsza pokroić na dość duże, równe porcje. Doprawić solą, pieprzem, posiekanym estragonem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz niewielką ilością (około pół łyżeczki) rozdrobnionej zielonej herbaty liściastej. Wymieszać i na kilka godzin odstawić do lodówki do marynowania. W garnku zagotować wodę i dodać jedną łyżeczkę zielonej herbaty. Porcje ryby umieścić

Cztery Fajery
Pulpeciki rybne w rosole 163

rybę na pulpeciki, która też musi swoje odstać w lodówce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przysmażamy ją na odrobinie oleju, aż stanie się złocista i odstawiamy do ostygnięcia.   Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy nie ma żadnych ości. Następnie, mielimy ją na małych oczkach w maszynce do mięsa – jak nie mamy, możemy użyć robota kuchennego(...)mielimy. Aby oczyścić maszynkę ze wszystkich mielonych w niej rzeczy, wkładamy do niej kawałek bułki i mielimy do chwili gdy z sitka zacznie wychodzić bułka, wtedy zatrzymujemy.   Do ryby dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz cytrynowy, doprawiamy do smaku solą i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę

Smaczna Strona
Sos cytrynowy do ryby 194

cytrynowy do ryby Kremowy, delikatny, aromatyczny i przepyszny sos, który idealnie pasuje do ryb oraz do dań z drobiu. Polecam!     Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu lub rosołu 1/3 szklanki śmietanki 18% 1 żółtko 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawa: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ DOMOWY SOS CZOSNKOWY PRZEPIS TUTAJ Sos tzatziki PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sos cytrynowy do ryby pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
ŚLEDZIE Z CEBULĄ W OLEJU LNIANYM 86

Śledzie to jedna z obowiązkowych ryb w wielu domach na wigilijnym stole. Można je przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś proponuję Wam przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki(...)ryby układać do wyczerpania zapasów. Na samym wierzchu powinna być położona cebula. Pomiędzy warstwami położyć po listku laurowym i kuleczkę ziela angielskiego.  Całość zalać olejem lnianym, ryby powinny być w całości pokryte olejem.  Tak przygotowane śledzie powinny być przechowywane w lodówce około 4 dni, po tym czasie będą najlepsze do jedzenia

Zrób to smacznie
Łosoś w klarowanej galarecie. Przepis krok po kroku. 174

dodaj żelatynę i podgrzej całość do około 50°C, aż się rozpuści. Odstaw auszpik i zajmij się rybą.   Zdejmij z łososia skórę i poukładaj kawałki na półmisku. Na każdy kawałek ryby, połóż kawałek cytryny i natki pietruszki. Pomiędzy poukładaj groszek, sałatę, plasterki marchewki (z gotowania wywaru) oraz jaja

kuron.com.pl
Aromatyczny śledz z ziemniakami i granatem 139

ziemniakami i granatem Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka mleka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 opakowanie  mieszanki przypraw Vegeta natur do ryb i owoców morza 3-4 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1 mała czerwona cebula 2-3 łyżki gęstej śmietany ziarenka granatu natka pietruszki świeżo zmielony pieprz   Wykonanie: Filety śledziowe(...)kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Plasterki ziemniaków układamy na talerzu, na każdym układamy kawałek śledzia, piórka cebuli, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do ryb i robimy kleksa ze śmietany. Następnie dekorujemy listkami natki pietruszki i ziarenkami granatu oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny w chłodne miejsce

Kulinarne przygody Gatity
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ I ŻURAWINĄ 167

nimi kombinować na różne sposoby. Dziś zapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z podsmażaną czerwoną cebulką i suszoną żurawiną, która doskonale przełamuje smak ryby. Tak przygotowane danie można podać na wigilijnym stole, sylwestrze, albo jako przekąski na różne imprezy okolicznościowe.  Składniki: * około 6-7 płatów śledzi solonych * woda do moczenia śledzi * 1 cebula(...)liście laurowe, jeszcze chwilkę podsmażać. Żurawinę namoczyć we wrzątku około 10 minut. Na dno słoika ułożyć kilka kawałków śledzia, część podsmażonej cebuli i żurawinę. Układać takie warstwy do wyczerpania ryby i cebuli. Na wierzch posypać rozgniecione ziarna pieprzu. Całość zalać olejem słonecznikowym.  Słoik z rybami odstawić do lodówki na około 6 godzin

Zrób to smacznie
Ryba faszerowana w galarecie 995

Ryba faszerowana w galarecie(...)Nóż firmy AMBITION Moja rodzinka uwielbia ryby, a jak wiadomo na świątecznym stole nie może jej zabraknąć. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam taką rybkę, ale to nie moje smaki.  Przepis zaczerpnięty z internetu.  Składniki : 500 g - mintaj mrożony, filety 2 - łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 - łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1,5 - łyżeczki soli  szczypta

Kuchnia Danusi
Puree z kalafiora w towarzystwie ryby i marchewki z groszkiem 163

Bardzo delikatne o puszystej konsystencji purre. Znakomicie komponuje się w towarzystwie np. smażonej ryby. W moim przypadku był to filet z karpia i łupacza. Tak przy okazji, karp w takim wydaniu zdecydowanie lepiej trafił w kubki smakowe mojej rodziny. Łupacz jest rybą o mniej intensywnym smaku, ale za to znacznie chudszą. Duszona marchewka z groszkiem również idealnie wpasowała się(...)koniec duszenia dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soku z cytryny i szczyptę soli. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut.   Na talerz wykładamy usmażoną rybę, purre z kalafiora z dodatkiem marynowanej papryki i listków bazylii oraz marchewkę z groszkiem

Kulinarne przemyslenia
Pstrąg z pieczarkami i sosem grzybowym 116

marchewka ugotowana masło klarowane 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka pudru grzybowego/ sproszkowane grzyby suszone leśne/ rozmaryn  świeży Pstrągi myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb, majerankiem. Ryby odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną por. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam cebulę, dodaję pokrojone pieczarki(...)temp 200 stopni i wstawiam naczynie na 30 minut. Sos: Odłożone pieczarki z cebulką przekładam do garnka i odsmażam, wlewam śmietanę, dodaję puder grzybowy, doprawiam solą, pieprzem i zagotowuję. Rybę podaję z sosem, kawałkami marchewki

wesoła kuchnia
Opiekane śledzie w zalewie galaretkowej 569

dwóch stron na rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką *** *** Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy(...)wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej dwa dni, aby smaki się przegryzły. W słoikach w tym czasie powstanie pyszna galaretka *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Opiekane

Blog z Apetytem
Dorsz ze szpinakiem 169

czym włóż na patelnię szpinak, dodaj sól do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli czosnek zacznie się za bardzo rumienić możesz dodać odrobinę wody. Rybę podawaj na duszonym szpinaku z dodatkiem czerwonego pesto. Do ryby idealnie pasuje kasza lub ryż. Smacznego!   Artykuł Dorsz ze szpinakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym 195

zalecają spożywanie ryb przynajmniej 3 razy w tygodniu. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe – omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych. Jedną z najłatwiejszych w przygotowaniu ryb jest łosoś. Do łososia nie potrzeba panierki, wystarczy bardzo prosta marynata i będzie smakował wyśmienicie. Łosoś z warzywami i sosem chrzanowym to bardzo szybkie i zarazem bardzo wykwintne danie(...)Rybę podamy razem ze zdrowymi, gotowanymi warzywami, a całość smaku dopełni delikatny i zarazem wyrazisty sos chrzanowy. Składniki na marynatę do łososia 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Składniki na sos chrzanowy łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 1 łyżka chrzanu sól pieprz Dodatkowo filety z łososia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
7 pomysłów na tani obiad 417

kurczaka starczy na długo dla 4 osób. Poza tym kurczak pasuje z większością dodatków. Ryż, kasza, pieczone ziemniaki czy makaron świetnie pasują do kurczaka. Oprócz kurczaka jemy dużo ryb(...)Ryby nie należą do najtańszych produktów ale wybierając tanie dodatki, wciąż można przyrządzić smaczny i tani obiad. Zresztą wszystko zależy jaką rybę wybierzemy. Śledzie do smażenia są tanie i bardzo smaczne. Często kupuję ryby na obniżkach. 30 % taniej to dużo. Placki , kopytka , knedle …To moje ulubione dania. Placki ziemniaczane można zrobić z cukinią, a knedle z mięsem

codojedzenia