obiad. Parę słów o tortillach i przepis na przygotowanie ich w domu opisałam w domowych tortillach . Dziś wykorzystałam te pyszne placki do przygotowania obiadu z dodatkiem pieczonej ryby i warzyw. Tortilla z rybą i warzywami - przepis na 5-6 sztuk Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 5 filetów mintaja (lub innej dowolnej ryby), puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, papryczka(...)natkę pietruszki, 5-6 tortilli. 1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. 2. Filety mintaja opłucz, wysusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, kuminem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. 3. Przyprawioną rybę ułóż na płaskiej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż drugi kawałek papieru, żeby ryba nie wysuszyła się w piekarniku i piecz 15 minut. 4. Kukurydzę i czerwoną fasolę
Z notatnika dietetykaZdrowy i szybki pomysł na obiad, to u mnie chyba będzie zawsze taki sam wybór. Połączenie ryb i warzyw. Może to i nudne dla kogoś ale mi się nigdy nie znudzi, nie ma nic lepszego do zjedzenia jak dobre ryby czy owoce morze w połączeniu z warzywami. Ja uwielbiam ryby czy krewetki w jak najmniejszym stopniu przetworzone
SMYKWKUCHNIMiałam łososia w lodówce, nie miałam na niego ochoty. Postanowiłam wypróbować jak będzie smakowała zupa z wędzonej ryby. Byłam bardzo zadowolona, delikatna i pyszna. Idealna dla maluchów i dorosłych. Cebulę obrać i posiekać drobno, marchewkę, seler i korzeń pietruszki pokroić drobno. Łodyżki natki pietruszki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulkę z warzywami. Jak cebulka straci kolor(...)straci kolor surowizny to wlać odrobinę wody i wymieszać. Wszystko wlać do garnuszka. Dolać pozostałą wodę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Rybę obrać ze skóry, ewentualnie jak mają oście to je usunąć i mięsko rozdrobnić. Dodać rybę do zupy, wsypać gałkę muszkatołową, chili i gotować kolejne 5 minut. Wlać śmietanę, dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Wykonanie klusek
Kuchnia Pokoleńoliwek extra virgin, więc każde danie ma jej odrobinę. Zaczniemy od chłodnika z pomidorów i buraków, przystawką będzie pyszny tatar z łososia a na danie główne podamy wyjątkową rybę z anyżem i gulasz warzywny. Będzie pysznie! Chłodnik z pomidorów i buraków Składniki: 700 g dojrzałych pomidorów obranych ze skórki lub opakowanie passaty pomidorowej 300 g ugotowanych i obranych ze skórki(...)warzyw dodać wodę, tak żeby przykryła je w całości i dusić pod przykryciem 10 minut. Na koniec dodać fasolę i listek laurowy. Dusić na małym ogniu około godziny. RYBA W OLIWIE AROMATYZOWANEJ POMARAŃCZĄ I ANYŻEM Składniki na 4 porcje: 400 g świeżego dorsza lub innej białej ryby dobrej jakości (4 kawałki filetu oczyszczone z ości) pół litra oliwy
Ugotowane pozamiataneSkładniki: 4 steki z ryby zębacz 2 ząbki czosnku sok z cytryny natka pietruszki tymianek suszony biały pieprz sól Przygotowanie: Rozmrożone steki oprószyłem solą, pieprzem i tymiankiem, skropiłem sokiem z cytryny. Odstawiłem na godzinę. Następnie położyłem każdy kawałek ryby na kawałku folii aluminiowej, na rybę pietruszkę i kawałki pokrojonego czosnku. Zawinąłem steki w folię i wstawiłem do piekarnika(...)Piekłem ok. 30 min w temperaturze 200 st. C, po 15 min od wstawienia do piekarnika rozchyliłem folię, by ryba trochę się zrumieniła
R'n'G Kitchenpomidorowej zalewie ale można zrobić także zwykłą zalewę. W zalewie pomidorowej robie także smażone pieczarki , które polecam bo są równie pyszne. składniki: 1,5 kg filetów z ulubionej ryby, u mnie miruna 1 bułka kajzerka 3 jajka sól,pieprz majeranek 1 duża cebula bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa pomidorowa 5 szklanek wody 3/4 szklanki(...)międzyczasie cebulkę pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dorzucić cebulę i gotować jeszcze 3 minuty. Zalewę odstawić do wystudzenia. Bułkę kajzerkę namoczyć wcześniej w mleku. Filety ryby zmielić w maszynce na grubych oczkach razem z odciśniętą bułką. Cebulę pokroić drobniutko i zrumienić na oleju, przestudzić, dodać do zmielonej ryby. Dodać także jajka oraz przyprawy do smaku
Monia miesza i gotujeprzepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. 2. Karp zapiekany z pieczarkami w sosie śmietanowym. Jeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku. 3. Duszony karp w słodkim, piwnym(...)bardzo efektowne i niesamowicie aromatyczne w smaku. 4. Karp w galarecie. Chcecie poznać patent na idealnie klarowną galaretkę? Zajrzyjcie do przepisu. 5. Ryba po grecku - danie, które składa się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego i sosu pomidorowego. 6. Ryba po japońsku , czyli smażona ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorowym sosem wraz z dodatkiem papryki
Ugotowaćpietruszki oraz koperek blendujemy na gładką masę. Masę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą soli, mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Moja forma w kształcie ryby ma wymiary 27 x 10 cm. Pasztet schładzamy w lodówce przynajmniej 3 godziny. Przed podaniem pasztet dekorujemy według uznania. Do dekoracji wykorzystałam oliwkę (w miejscu oka), czerwoną paprykę(...)pieczone plastry ziemniaka (a'la łuski ryby) oraz koperek. Przygotowany pasztet możemy podać np. z dipem jogurtowo-koperkowym lub salsą z kaparami . Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocasuszonej bazylii sól, pieprz olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** W misce mieszamy jajko z mąkami oraz proszkiem do pieczenia *** *** Dodajemy paprykę, chilli, bazylię oraz po szczypcie soli i pieprzu. Ponownie dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki ryby *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę(...)dwóch stron na rumiano *** *** Rybę możemy podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym
Blog z ApetytemDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pysznego dorsza pod pierzynką z suszonych pomidorów, orzechów włoskich, koperku, mozzarelli i do tego dodałam dwie łyżeczki przyprawy Knorr do ryby. Przyprawa ta jest bez dodatku soli i cukru, skomponowana w 100% z naturalnych składników. Rybka wyszła pyszna, my zjedliśmy z warzywami z patelni, a dzieci z frytkami :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę(...)koperku olej z suszonych pomidorów 1. Nasze polędwice myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Do miseczki dajemy posiekane orzechy włoskie, pokrojone pomidory suszone, przyprawę do ryb, posiekany koperek i startą mozzarellę. Dodajemy dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów i mieszamy. 3. Naszą pierzynkę wykładamy na rybki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
kruche babeczkichrupiące warzywa smażone z ziołami to bardzo smaczny duet i bardzo szybkie danie. Wykorzystałam filety z morszczuka, ponieważ aktualnie właśnie takie miałam na stanie, ale sprawdzi się każda ryba - czy to filety, płaty lub rybka w całości. Aktualnie nie jem ziemniaków ani dodatków zbożowych ale bardzo smacznie to danie komponuje się z pieczonymi lub grillowanymi ziemniakami lub takimi warzywami(...)Raszki grilla, patelnię grillową lub grilla elektrycznego przesmarować delikatnie oliwą, na rozgrzany grill położyć filety rybne i grillować dosłownie po 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Grubsze kawałki ryby po około 2 minuty a ryby np. pstrąg w całości 3,5-4 minut. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spożywanie ryb w codziennej diecie jest bardzo ważne. Zawierają one omega-3, które pomagają zapobiec chorobom i zachować młodość. Makrela dostarcza dużo wartościowego białka i tłuszczów utrzymujących w dobrej kondycji mózg i nerwy. Przy okazji odsyłam do przepisu na przepyszną pastę z makreli LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ⇨Wspomaga przemianę materii. Badania japońskich naukowców wykazały(...)osób po zabiegach chirurgicznych oraz kontuzjach mięśni i kości. Pobudza budowę białek mięśniowych i pomaga we wchłanianiu wapnia. ⇨Wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości selenu, 100 g ryby zaspokoi niemalże dziennie zapotrzebowanie na ten mikropierwiastek, który nie tylko pobudza układ immunologiczny, ale reguluje też wytwarzanie hormonów przez tarczycę i łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. ⇨Zapobiega anemii
zdrowo i aktywniePasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy(...)doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości
Gotujemy i jemyRyby na polskich stołach (codzienność) goszczą bardzo rzadko. Nie każdy je lubi. Jednak odpowiednio przygotowane posmakują każdemu. W roli głównej halibut i kuchnia francuska. Składniki: 2 filety halibuta 5 dużych jabłek 2 cebule 1 szklanka cydru 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki masła klarowanego pół pęczka(...)szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Filety opłukałem, osuszyłem, posypałem solą i pieprzem. Cebulę i jedno jabłko obrałem, pokroiłem w plasterki. Wyłożyłem nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyłem ryby. Skropiłem je octem i zalałem cydrem. Gotowałem na małym ogniu 5 minut. Pozostałe jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych, pokroiłem na cząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem
R'n'G Kitchen