ryby - 22088 przepisów (strona:213/1473)

Dorsz bałtycki smażony na maśle czosnkowym 161

Przy piątku tradycyjnie na stole gości ryba. Tym razem dorsz bałtycki smażony na czosnkowym masełku - pyszna propozycja na obiad. Mnie najlepiej smakował z lekką surówką i kromką pełnoziarnistej bagietki. Składniki: 2 sprawione dorsze 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy tymianek oregano mąka do obtoczenia cytryna Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać przyprawami i odstawić(...)godzinę. Czosnek posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek, zrumienić go lekko. Ryby obtoczyć w mące, wyłożyć na rozgrzane masło, smażyć na średnim ogniu na złoto z każdej strony (po ok 3-4 minuty), razem z patelnią* wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 10 minut w temp. 200stC. Podawać z plasterkami cytryny. uwaga: Jeśli patelnia ma rączkę z tworzywa

Obiad gotowy
Zapiekanka rybna w pomidorach 189

Pożywna zapiekanka z rybą na piątkowy obiad lub kolację. Ja bardzo lubię tą zapiekankę, głównie ze względu na ten sos pomidorowy, jest pycha. Można dodać więcej kawałków ryby – dla mnie ilość podana w przepisie jest w sam raz Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 4 filety rybne 2 paczki ryżu(...)serek mascarpone, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki i doprawić pieprzem i solą – wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć ugotowany ryż. Na ryż położyć surową rybę, wszystko polać sosem pomidorowym. Na samą górę ułożyć plasterki sera mozzarella. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Podsmażyć cebulę

KuchniaWeDwoje.pl
Dorada w pomidorach 237

można zastąpić suszoną) 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina sól, przyprawa do ryb (ja używam Kamis) 100 ml bulionu (u mnie pół kostki rosołowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody) Wykonanie: 1.Doradę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać(...)wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i przyprawę do ryby (1-2 łyżeczki). Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. Do każdej ryby wsadzić kilka listków bazylii. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Doradę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami, oliwkami, bazylią. Wstawić do nagrzanego

Mama z miasta
Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika 159

wersji wędzonej. Ostatnio jednak trafiłam na świeże płaty tej ryby i stwierdziłam, że muszę spróbować jej w innej postaci. Żeby nie było nudno, tym razem nie zrobiłam ryby na parze (a bardzo lubię :D), ale upiekłam w piekarniku. Przy okazji przygotowałam też ziemniaki w aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele czasu, a w połączeniu jest(...)bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko ;) Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika świeże płaty/filety z makreli sól, pieprz, koperek, suszona cebula 6-7 średniej wielkości ziemniaków  ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół do sałatek i koperek) płaska łyżka oleju kokosowego Płaty z makreli oczyścić, doprawić solą, pieprzem, cebulką i koperkiem. Umieścić

FitKot
Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem 196

razie konieczności patroszymy i czyścimy z łusek. Ja miałam patroszonego ale łusek i śluzu musiałam go pozbawić. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym,  nacieramy od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem, masło kroimy na pasterki i wkładamy po 3 plasterki do każdej ryby wraz z całymi łodyżkami kopru. Wyparzoną i wyszorowaną cytrynę kroimy w plasterki, wypełniamy nią brzuch pstrąga(...)zostawiając po 2 plasterki  aby obłożyć rybę z wierzchu. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z pomidorkami koktajlowymi. Bagietkę polecam podpiec na osobnej blasze bo moje wciągnęły sok z ryby i niektóre były dość słone więc przestrzegam

W kuchennej krainie
Karaibska zupa z owocami morza 153

jest obłędna i koniecznie musicie ją wypróbować.  Składniki: 300 g omułków bez skorupek  300 g krewetek bez pancerzy  500 g filetu z dorsza lub innego fileta ryb o białym mięsie  2 cebulki szalotki  3 ząbki czosnku  1 papryka czerwona  1 papryka zielona  sól i pieprz  2 cm świeżo startego imbiru(...)łyżeczki pasty chilli  sok z pół limonki  1 por  125 ml mleczka kokosowego  2 l bulionu rybnego  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę 2 cm na 2 cm, 1 łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem.  W garnku rozgrzewamy

Niezły Młynek
Chrupiące ciasto piwne do kurczaka, lub ryby. 291

niedziele obtacza się schab w jajku, bułce tarte, czy mące i smaży. My pokażemy troszkę inną panierkę, może nie do końca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu po chińsku , wizyta w azjatyckim barze. W każdym tak zwanym „chińczyku” podają(...)znaleźliśmy dość szybko, i jak to zwykle bywa tej najprostszy jest najlepszy. Przepis Składniki: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia małe piwo ( 0,3 l) kurczak, lub ryba około 2 litrów oleju sól, pieprz Olej potrzebny nam jest do frytkownicy, ewentualnie możemy rozgrzać go w garnku, ponieważ nasze mięsko musi się smażyć w głębokim oleju. Przygotowanie: Mieszamy dokładnie

KasiaiKrzysiu.pl
Ryba w brzoskwiniach 206

brzoskwiniach mogę śmiało napisać, że najbardziej uwielbiam rybę w brzoskwiniach i papryce konserwowej. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Niektórzy z niedowierzaniem słuchali o moim  przepisie, jak to, ryba i brzoskwinie? Z dodatkiem smażonej cebuli i papryki konserwowej? Jakoś to ze sobą nie pasuje...Zaświadczam jednak, że pasuje i smakuje nadzwyczaj wybornie.  Składniki: 1 kg filetów rybnych puszka brzoskwiń(...)usmażonej cebuli dodajemy brzoskwinię i paprykę, dodajemy keczup i ewentualnie dosalamy i dosmaczamy pieprzem. Chwilę dusimy. Do głębokiej salaterki wkładamy na przemian trochę zawartości patelni i warstwę usmażonej ryby, bądź też mieszamy wszystko razem na patelni bardzo delikatnie i dopiero wtedy przekładamy do salaterki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.   Smacznego

na moim stole...
Ryba pod orzechową kruszonką 144

pasowałby tu łosoś, choć generalnie można użyć jakiejkolwiek wyfiletowanej ryby. Super pomysł na niestandardową rybkę na nadchodzące Święta. SKŁADNIKI:   50 dag łososia bez skóry lub filetów innej ryby sól, pieprz, ulubiona przyprawa do ryb 1 łyżka soku z cytryny 1/2 świeżej kajzerki  5-7 dag orzechów (laskowe, ziemne, włoskie) 2 łyżki miękkiego masła 1. Bułkę(...)orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać 2 łyżki miękkiego masła i dokładnie wymieszać.  2. Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i posypać kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 200*C. Ja swoją rybkę podałam z pyszna sałatką z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, ogórka i czerwonej cebulki z dressingiem 1000 wysp od Folwark

Kto ugości moich gości?
Fish Burger 176

miejscach jadam dania rybne - jakoś nie przekonuje mnie zmielona ryba w sztucznej panierce a takie z reguły dostajemy w fast foodach. Dlatego też jakiś czas temu zrobiłam swojego pierwszego fish burgera - wyszedł doskonały. Fish burger 30 minut dla 2 osób Składniki 2 kostki rybne z mintaja lub innej białej ryby 1 jajko kilka łyżek mąki kilka łyżek bułki tartej(...)cytrynowego lub przyprawy typu vegeta  jak ktoś lubi ostre to szczypta cayenne kilka liści sałaty lodowej pół pomidora kilka plastrów ogórka majonez, ketchup 2 bułki grahamki Do dzieła!!! Rybę solimy, pieprzymy, posypujemy vegetą i skrapiamy sporą ilością soku z cytryny. Jajko roztrzepujemy. Zanurzamy rybę w mące (do mąki można dodać cayenne), jajku i bułce. Wkładamy na patelnię z mocno

sierotka maRysia w kuchni
Ryba z warzywami sezonowymi według Pascala 148

Ryba z tego przepisu wychodzi naprawdę ciekawa. Jest to troszkę czasochłonne danie które warto wypróbować jako odmianę dla zwykłej smażonej czy grillowanej ryby. Bardzo lubię oglądać Pascala a jego pozytywne nastawienie do świata i do ludzi których spotyka mnie zachwyca " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> genialne są fragmenty programu w których częstuje swoimi daniami zwykłych(...)jedzenie naprawdę im smakuje choć jest zupełnie inne od tego co znają. To własnie lubię w gotowaniu - możliwość dzielenia się " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ryba z warzywami według Pascala Składniki: 2 duże dorady - u mnie 4 tuszki tilapii (wypatroszone i oczyszczone) 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone 2 cebule pokrojone w piórka 3 łyżki

sierotka maRysia w kuchni
Ryba w sosie pomidorowym 129

już kiedyś wspominałam bardzo lubimy ryby, choć wciąż jemy ich zdecydowanie za mało i za rzadko, a przygotowanie rybnego dania to bardzo prosta i szybka sprawa. Ryba jaką dziś zrobiłam wymaga minimalnego nakładu pracy, a przygotowuje się ją w czasie gdy gotuje się makaron. Przepis zaadoptowałam z 15 minutowej kuchni Jamiego, choć jak większość przepisów z tej książki trudno(...)przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat na osobny post ;) Składniki: 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki) 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 1 łyżka kaparów 2 garście czarnych oliwek 300ml passaty puszka krojonych pomidorów (400g) sok z cytryny szczypta szafranu

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka rybna z ziemniakami i serem 171

Ryba najczęściej pojawia się na naszych stołach w tradycyjnej postaci filetów. Zapiekanka rybna z ziemniakami i serem polecamy wszystkim, którzy nie lubią w potrawach zapachu ryby. Potrawa jest smaczna, zdrowa i szybko się ją robi. Składniki: 40-50 dag. filetów z ryby (najlepszy dorsz) 50 dag ziemniaków 2 jajka 5 dag. sera żółtego 1 łyżka mleka sól pieprz(...)podzielić na małe, płaskie kawałki. Jajka roztrzepać w misce, dodać starkowany ser, mleko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. W wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek ułożyć warstwami najpierw ziemniaki, rybę i polać roztrzepanym jajkiem. Na masę z jajek poukładaj plasterki ziemniaków i polej pozostałym jajkiem. Zapiec w piekarniku około 40 min. w 200°C. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis

Smaczne Potrawy