ryby - 22088 przepisów (strona:209/1473)

CHLOROFILOWY KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY. 202

Zielono mi! Ach, jak zielono. Wszystko skąpane w złocistym słońcu, mieni się radością. Wstaję wraz z pierwszymi ptasimi trelami, a odpoczywać zaczynam wraz z zachodzącym słońcem

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 172

Upaćkana mąką wszędzie, gdzie się da, ubrana w swój ulubiony fartuch, stoi skupiona przy blacie i lepi pierogi. Zwinnymi palcami skleja brzegi, układa gdzieś z boku

W kuchni Karmel-itki
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 168

Słońce skryło się za gęstymi chmurami. W słoneczne popołudnie nagle zapadł zmrok. Nieboskłon skryty pod granatem puchaczy, potulnie milczy. Zgrzyt, trzask, błysk i grzmot. Rozszalały wiatr

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO ZE SZPINAKIEM. 210

Bronię się rękami i nogami. Nie, nie, nie! Ale w końcu ulegam. Staję w kuchni, biorę w dłoń łyżkę, nóż, widelec... Znów jestem sobą. Budzę się

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 190

Pamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając

W kuchni Karmel-itki
TRUSKAWKOW DRINK BEZALKOHOLOWY. 240

W pełnym słońcu, w kwiecistej sukience, stoi pomiędzy grządkami. Jest! Pędzi do krzaczków truskawek widząc, jak uginają się pod ciężarem soczystych owoców. Nie zważając na piach

W kuchni Karmel-itki
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 169

Idę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL: ARBUZ I MIĘTA. 157

Słońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem

W kuchni Karmel-itki
KREM ZE SZPINAKU. 202

Przecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za

W kuchni Karmel-itki
CHŁODNIK TRUSKAWKOWY. 192

Szykując się do pracy, nie myślę o tym, że zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z piekarnika. 56

Jeśli potrzebujesz prostego przepisu na łatwy do przygotowania obiad z rybą, który zachwyci Twoją rodzinę, to ten przepis jest dla Ciebie. Ta smaczna ryba to wspaniałe źródło białka, możesz delektować się nią zarówno w dzień przygotowania, jak i na drugi dzień, będzie ona bardzo smaczna nawet jedzona na zimno. Składniki: 500 g świeżego łososia (filet) pieprz i sol do smaku(...)żaroodporne przykryć papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C, funkcja piekarnika góra-dół, przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależeć będzie od grubości ryby. Rybę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie podana została z ryżem i sałatą. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Łosoś z piekarnika. 32

Jeśli potrzebujesz prostego przepisu na łatwy do przygotowania obiad z rybą, który zachwyci Twoją rodzinę, to ten przepis jest dla Ciebie. Ta smaczna ryba to wspaniałe źródło białka, możesz delektować się nią zarówno w dzień przygotowania, jak i na drugi dzień, będzie ona bardzo smaczna nawet jedzona na zimno. Składniki: 500 g świeżego łososia (filet) pieprz i sol do smaku(...)żaroodporne przykryć papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C, funkcja piekarnika góra-dół, przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależeć będzie od grubości ryby. Rybę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie podana została z ryżem i sałatą. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Ryba po grecku (bez panierki) 57

Ryba grillowana bez panierki - przełożona duszonymi warzywami. Pyszna propozycja nie tylko na święta ale i na lekki obiad. Z podanych ilości wychodzi bardzo duża porcja. Składniki: ok 1,2 kg ryby ( u mnie miruna ze skórą) - waga po rozmrożeniu, 8 dużych marchewek, 4 pietruszki, średniej wielkości seler, ok 20 -25 cm pora, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych(...)sól, pieprz, łyżka masła, trochę przegotowanej wody   Przygotowanie: Rybę solimy i pieprzymy w obu stron. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron, aż ryba będzie gotowa. Warzywa (prócz pora) obieramy se skóry, ścieramy na tartce na grubych oczach, pora siekamy w półplastry. Wszystkie warzywa wrzucamy wraz z masłem na bardzo głęboką patelnię lub do garnka, dodajemy

Lena Gotuje
Kambodżańska Sałatka 54

Kambodżańska Sałatka z zielonego ogórka, wędzonej ryby, krewetek, bekonu, papryki, szalotki i przepysznego dresingu, a wszystko w ziołach i prażonych orzeszkach ziemnych, oczywiście musi być pyszna. Nhoam Trasak – Gnoam Trasak – Gnoam Tra-Sakk, to w języku kambodżańskim określenie ogórka. Oczywiście ogórek jest idealny latem i w letnich sałatkach, który dzięki wysokiej zawartości wody przez dość długo czas(...)Pierwszy to oczywiście składniki, które ciężko dostać u nas. Drugi…nie ma oczywiście jednego przepisu na sałatkę z ogórkiem w Kambodży, jest ich tyle, ilu kucharzy ją przyrządza. Ryba, krewetki, boczek sprawiają, że jest to bardzo sycąca sałatka całoroczna, tak jak wyżej pisałem sałatka grecka, czy też Sałatka Cezar – przepis TUTAJ – lub Sałatka Lyonnaise – przepis TUTAJ

RafalCook
Ceviche z krewetek 67

Ceviche to jest rodzaj lekkiej sałatki z surowej ryby, albo owoców morza marynowanych w soku z limonki. Do tej sałatki wykorzystujemy świeże ryby, wiele osób się tego boi, jednak jeśli znajdziecie dobry sklep z rybami to nie musicie się już tego obawiać. Pokażę Wam jak przygotować ceviche z krewetek. Jeśli mimo wszystko nadal się obawiacie surowych krewetek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!