kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki? Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż posmak oleju). Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 ml jogurtu naturalnego 200 g masła cukier puder do posypania Wykonanie
Poezja Smaków - blog kulinarnynich wielokrotnie. Przepis na ciasto drożdżowe zawarty poniżej może być również idealnym ciastem na drożdżowe rogaliki czy słodkie bułeczki, dodajemy tylko więcej cukru i gotowe. U mnie już pachnie świeżymy bułeczkami, a Ty zabieraj się do pieczenia :) Bułki wrocławskie z kefirem SKŁADNIKI: na rozczyn drożdżowy: 25 g świeżych drożdży 110 ml mleka 55 g masła 500 g mąki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasta ani spulchniaczy, ani jajek, ani cukru. Jego słodycz zależy od dodatków jakie dodamy. Ciasteczka, rogaliki zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie, a przygotowuje je się bardzo szybko i nie wymagają dużo pracy, do tego są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze w moim domu. A smakują wszystkim. Przepis na kruche ciasteczka z malinami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze, posmarować jajkiem , pospać cukrem.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki
Moje domowe kucharzenieciasta francuskiego jest idealny dla osób, które nie robią pączków ze względu na czasochłonne przygotowanie ciasta.… ZOBACZ PRZEPIS ROGALIKI PIZZA z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę! Potrzebujesz pomysłu na imprezową przekąskę? Mam dla Ciebie świetny przepis – rogaliki pizza z ciasta francuskiego z sosami Folwark. Jest… ZOBACZ PRZEPIS Przekąski z ciasta francuskiego Przekąski to idealny sposób(...)która jest idealna na przyjęcia lub jako przekąska do pracy. Wypełnione serem, pomidorami lub innymi składnikami, a ich małe rozmiary sprawiają, że są łatwe do jedzenia. Mini pizze z ciasta francuskiego – wytnij okrągłe kawałki ciasta francuskiego, posmaruj sosem pomidorowym i udekoruj ulubionymi składnikami pizzy, takimi jak ser, papryka czy pieczarki. Sprawdź przepis na pizzę na cieście francuskim
Via Gustoczaso i pracochłonne. Ja inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone.Składniki:op. ciasta francuskiego1 całe jajkomarmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła)odrobina cukru2 łyżki mąki do posypania blatu stołuWykonanie:Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam(...)minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 20 minut
Walijskie PichcenieNajlepsze, puszyste rogaliki z masą orzechową w środku a na wierzchu polane polewą z białej czekolady. Po prostu rozpływają się w ustach. Przepis na nie jest bardzo prosty a ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni. Składniki na ciasto drożdżowe(...)dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Dodatkowo: * 1 puszka masy orzechowej (użyłam Helio ) * 1 opakowanie białej polewy (użyłam Helio ) * 1 jajko do posmarowania na wierzchu rogalików Ciasto podzielić
Zrób to smaczniezaglądałam tam po przepisy na rogaliki ( zobacz ). I muszę przyznać, że znalazłam kilka godnych wypróbowania. Warto korzystać z takich stron, choćby dla samego zainspirowania się przepisem (ja tak robię ;)). A teraz czas na moje szybkie ciasto z owocami. Polecam Wam je też na długi weekend. To ciasto można zabrać ze sobą w plener Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej
Słodkie okruszkiramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej(...)którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Jacob TastesPrzepis na pyszne rogaliki drożdżowe dla Was dzisiaj mam :-). Tak przy okazji słodkości wiecie, ze 21 maja jest Światowy Dzień Pieczenia ??? W tym roku u nas jest to Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Akcja polega na tym, żeby upiec ciasto dla ukochanej osoby i podarować je właśnie w ten dzień :-). Bardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto(...)podarować ciasto bliskiej osobie :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g maki pszennej typ 450 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 + 50 g cukru 35 g drożdży 100 g masła cukier waniliowy szczypta soli marmolada wieloowocowa z różą u mnie Dodatkowo: jajko do posmarowania rogalików 1. Do ciepłego mleka dajemy drożdże, cukier
kruche babeczkipierwszych pierniczków, zapewne ustąpią im miejsca). Jest to dokładnie ten sam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła(...)pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rant każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenRogaliki drożdżowe, bardzo chętnie sięgają po nie dzieci, ale nie tylko!. Bardzo proste wykonanie może być tylko zachętą, zachowują długo świeżość, są tak smaczne, że zapraszają się do ich wykonania i zdegustowania! Składniki: 250 g margaryny lub masła 3 szklanki mąki 1/4 l śmietany 18%, (może być pół na pół jogurt grecki i śmietana) 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki(...)drugi dzień ciasto wyjąć z woreczka, odkrawać po kawałku, rozwałkować dość cienko, podsypując mąką, wykrawać odwróconym, najlepiej kwadratowym pojemniczkiem, ja tak robię, jest to dobry pomysł na równej wielkości rogaliki. Wycięte w ten sposób placuszki smarujemy twardą marmoladą i zwijamy po przekątnej, zaginając końcówki do środka. Odkładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy grubym cukrem
kgwjanczewoprzepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-) Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g masła 125 g śmietany(...)Podzielić je na 8 części (trójkątów). U podstawy każdego trójkąta kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia (Można z nadzienia uformować palcami kulki). Zwijać każdą część w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Rogaliki układać na przygotowanych blachach. Przykryć je ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej. Rogaliki powinny podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać
maniapieczeniaRogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki(...)podgrzać aby masło się rozpuściło. Ciepłe wlać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego
Smakołyki Asidłoń do przywitania gości. Nie było opcji, aby nie było poczęstunku. Dziś zdradzę wam przepis na rogaliki, ja je zrobiłam z marmoladą z dzikiej róży. Ciasto to, będzie dojrzewało w lodowatej wodzie, a nie w cieplutkiej miseczce jak na ogół się to robi. SKŁADNIKI : 1 kg mąki pszennej 2 kostki margaryny 10 dag drożdży 2 łyżki cukru
Basia w kuchni