rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:64/116)

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 111

Najlepsze, puszyste rogaliki z masą orzechową w środku a na wierzchu polane polewą z białej czekolady. Po prostu rozpływają się w ustach. Przepis na nie jest bardzo prosty a ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni.  Składniki na ciasto drożdżowe(...)dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Dodatkowo: * 1 puszka masy orzechowej (użyłam  Helio ) * 1 opakowanie białej polewy (użyłam  Helio ) * 1 jajko do posmarowania na wierzchu rogalików Ciasto podzielić

Zrób to smacznie
Łatwe i szybkie ciasto z owocami 180

zaglądałam tam po przepisy na rogaliki ( zobacz ). I muszę przyznać, że znalazłam kilka godnych wypróbowania. Warto korzystać z takich stron, choćby dla samego zainspirowania się przepisem (ja tak robię ;)). A teraz czas na moje szybkie ciasto z owocami. Polecam Wam je też na długi weekend. To ciasto można zabrać ze sobą w plener Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej

Słodkie okruszki
Rogaliki maślane 415

ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej(...)którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Jacob Tastes
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 257

Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe dla Was dzisiaj mam :-). Tak przy okazji słodkości wiecie, ze 21 maja jest Światowy Dzień Pieczenia ??? W tym roku u nas jest to Światowy Dzień Pieczenia z Kasią.  Akcja polega na tym, żeby upiec ciasto dla ukochanej osoby i podarować je właśnie w ten dzień :-). Bardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto(...)podarować ciasto bliskiej osobie :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 500 g maki pszennej typ 450 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50  + 50 g cukru 35 g drożdży 100 g masła  cukier waniliowy szczypta soli marmolada wieloowocowa z różą u mnie Dodatkowo: jajko do posmarowania rogalików 1. Do ciepłego mleka dajemy drożdże, cukier

kruche babeczki
Rogaliki z nadzieniem orzechowym 255

pierwszych pierniczków, zapewne ustąpią im miejsca). Jest to dokładnie ten sam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim faworytem są te orzechowe. Na prawdę godne polecenia :) Składniki na 24 sztuki: Ciasto: 2 szklanki mąki (plus troszkę do podsypania) 125 g masła(...)pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rant każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem

My simple kitchen
Rogaliki z marmoladą 256

Rogaliki drożdżowe, bardzo chętnie sięgają po nie dzieci, ale nie tylko!. Bardzo proste wykonanie może być tylko zachętą, zachowują długo świeżość, są tak smaczne, że zapraszają się do ich wykonania i zdegustowania! Składniki: 250 g margaryny lub masła 3 szklanki mąki 1/4 l śmietany 18%, (może być pół na pół jogurt grecki i śmietana) 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki(...)drugi dzień ciasto wyjąć z woreczka, odkrawać po kawałku, rozwałkować dość cienko, podsypując mąką, wykrawać odwróconym, najlepiej kwadratowym pojemniczkiem, ja tak robię, jest to dobry pomysł na równej wielkości rogaliki. Wycięte w ten sposób placuszki smarujemy twardą marmoladą i zwijamy po przekątnej, zaginając końcówki do środka. Odkładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy grubym cukrem

kgwjanczewo
Rogaliki z makiem i marcepanem 269

przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto:   500 g mąki 250 g masła 125 g śmietany(...)Podzielić je na 8 części (trójkątów). U podstawy każdego trójkąta kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia (Można z nadzienia uformować palcami kulki). Zwijać każdą część w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalikaRogaliki układać na przygotowanych blachach. Przykryć je ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej.  Rogaliki powinny podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać

maniapieczenia
Rogaliki z marcepanem 191

Rogaliki są bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu  garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki(...)podgrzać aby masło się rozpuściło. Ciepłe wlać do suchych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego

Smakołyki Asi
Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy. 201

dłoń do przywitania gości. Nie było opcji, aby nie było poczęstunku. Dziś zdradzę wam przepis na rogaliki, ja je zrobiłam z marmoladą z dzikiej róży. Ciasto to, będzie dojrzewało w lodowatej wodzie, a nie w cieplutkiej miseczce jak na ogół się to robi. SKŁADNIKI : 1 kg mąki pszennej  2 kostki margaryny  10 dag drożdży  2 łyżki cukru

Basia w kuchni
Szybkie drozdzowe rogaliki 218

domu. Zwłaszcza, że wbrew pozorom wcale nie zajmuje to dużo czasu. Nasze dzisiejsze rogaliki świetnie sprawdzają się także jako popołudniowy dodatek do kawy lub pachnące, leniwe weekendowe śniadanie. Drożdżówki doskonale smakują także bez nadzienia, posmarowane jedynie masłem w duecie z mlekiem lub zbożową kawą :) SKŁADNIKI: 5 dag drożdży 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli(...)piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część

Kuchnia od dwojga
Mini rogaliki 197

mnie czasem  bywa, zakupy nie były zrobione, zabrakło ciut masła , mleka..więc pozmieniałam troszkę...ale to wyszło chyba na dobre..rogaliki wyszły pyszniutkie..Ja zrobiłam takie mini rogaliki wykorzystując rogalomanię. 50 dag mąki Młynomag 2-3 mleka 4 łyżki śmietany 3 jaja [ u mnie 4 małe] 5 -6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 10 dkg rozpuszczonego masła(...)wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia .Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złocis

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki serowe z amoniakiem 209

czym moje dziecko zdecydowanie będzie mogło mi pomóc :-) Padło na rogaliki  - całkowicie eksperymentalne, zrobione z tego co wpadło mi w ręce :-) No i powiem Wam, że wyszły kapitalne! Puszyste, nie za słodkie... i fantastycznie rosną w piekarniku... a no i to co ważne - robi się je bardzo szybko :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g sera ricotta(...)każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg

Czary - gary w kuchni
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 141

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki  40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru(...)trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 349

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)pociąć na trójkąty.  5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Kto ugości moich gości?
Rogaliki ekspresowe 169

Skusiły mnie co prawda inne rogaliki,ale że nie nie miałam twarogu zrobiłam z innego przepisu.Proste i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze smaczne, nawet na drugi dzień.Polecam. 20 g drożdży 250 g  gęstej śmietany 18%  1 kostka masła 400 g mąki [ u mnie wyszło ciut więcej] 1 jajko 2 łyżki cukru dowolne nadzienie [ u mnie krem(...)sek/obr. 6 .Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić  3 min/ interwał. Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części. Następnie 1 część ciasta rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwijać rogaliki.Tak samo postąpić z resztą ciasta.Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Rogaliki piec na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie