rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:70/116)

Ciasteczka z bananami i czekoladą 234

Palce lizać:) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego lub ciasta na croissanty, krem czekoladowy typu Nutella, 1-2 banany Przygotowanie: 1. Ciasto kroimy na wąskie prostokąty (ok. 5cmX 8cm) 2. Na każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady oraz plasterek lub dwa banana. 3. Każde ciasteczko zawijamy. 4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C na ok 15 min. Pieczemy aż rogaliki będą miały

Kuchnia Pełna Pasji
FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 185

trzeba spróbować!SKŁADNIKI:* ciasto francuskie – 300 g* powidła śliwkowe – ok. 100 g* orzechy laskowe – ok. 80 g* czekolada mleczna – 40 g* białko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ).Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać

Ostra na Słodko
Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką 70

puszyste drożdżówki z rabarbarem. Posypałam je kruszonką z orzechów włoskich z dodatkiem miodu i polałam lukrem z nutą kardamonu. Mięciutkie, pachnące, pyszne i przypominające wakacje u mojej babci… Składniki (na 14 sztuk): Drożdżówki: 2 i 3/4 szklanki mąki 40 g świeżych drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 90 g masła 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki cukru szczypta soli(...)Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i wkładamy w każde wgłębienie, lekko dociskając. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią drożdżówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 17 – 20 minut. Wszystkie składniki na lukier ucieramy na gładką masę i polewamy lekko przestudzone drożdżówki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Szczytowanie z bananem 149

niepełnym oświetleniu. Tym bardziej, ze księżyc był prawie cały schowany :) Tak szeroki rogalik jest efektem przesunięcia ręki :) Ktoś mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia ;) Składniki: - ziemniaki - banany - chilli Wykonanie: Ziemniaki pokroić. Mogą być plasterki, a mogą być "ósemki". Banany

Kryzysowa Książka Kucharska
Recenzja książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Borowicza 173

wytrawnych rogalików i racuszków. Osobiście zdążyłam już wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam! Pamiętajcie, że do 12.05.2016r . znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie

Z miłości do słodkości
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 159

jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe.   SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek mirabelek, 1/3 szklanki cukru, 1/3 karmelizowanego 2 łyżki domowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki 3 składnikowe z nutellą 363

coś szybkiego do kawki ? Proponuję rogaliki 3 składnikowe :) Znikają tak szybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet Składniki: 3 szklanki mąki 250 ml śmietany(...)trójkąta)  a może być również marmolada, konfitura i zwijamy , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu zarumienienia się rogalików ok. 30 minut. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rogaliki nadziewane czekoladą 192

mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące wanilią. Ciasto: 1 1/2 szkl. maślanki 4 szkl. mąki pszennej42 g świeżych drożdży1/2 szklanki cukru1 duże jajko1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki oleju1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cukru wanilinowegoDodatkowo(...)wymieszać. Gdy składniki się połączą odstawić na 45 min pod przykryciem.Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, sól, olej, pozostałą mąkę wymieszaną z sodą.Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na niewielkie koło, podzielić na 8 części i formować rogaliki nadziewając je czekoladą

Praktyczna pl
Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą z pigwowców 177

sztandarowe ciacha, czyli rogaliki. Przygotowuję je najczęściej na przegryzkę na czas kilkudniowych wyjazdów. Wypełnieniem do nich jest twarda marmolada wykonana z owoców pigwowca. Przepis na nią kilka lat temu dostałam od Kolegi. Robię ją niemal w hurtowych ilościach - przechowuje się świetnie. A jak smakuje! Zamiast niej można użyć każdej innej twardej marmolady, np. z róży. Składniki: torebka drożdży suszonych(...)mąki (często daję połowę zwykłej białej i połowę razowej) ok. 200 ml ciepłego mleka (czasem trzeba więcej) 2 płaskie łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki masła marmolada Wymieszać suche składniki z masłem, dolać mleko (partiami), wymieszać, a potem wyrobić ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia (ok. 40 min). Można też zawinąć ciasto w ściereczkę i zanurzyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Hamanki - rogaliki 172

Hamanki to krucho drożdżowe rogaliki z nadzieniem z marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki(...)prostokąt o grubości 0,5 cm. Pokroić kwadraty 5cm x 5cm. Połowę każdego kwadratu po przekątnej posmarować marmoladą.Nakryć drugą nie posmarowaną częścią i ponacinać nożem. Nadać im kształt rogalików. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą lekko rumiane. Wyjąć i studzić na kratce, a następnie posypać cukrem pudrem

O kuchni z uczuciem
Rogaliki z powidłem i orzechami 211

rogaliki z powidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super, bardzo kruche, znikają szybciutko :-) Przepis znalazłam w książce "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło. Miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto na 36 sztuk: 200 g masła(...)mikserem z serkiem śmietankowym i śmietaną co najmniej 2 minuty. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy cukier, esencję waniliową i sól. Miksujemy. Następnie wsypujemy połowę mąki i ponownie ucieramy, aż składniki się połączą, wtedy wsypujemy pozostałą mąkę, Ucieramy chwilę.  2. Masę wykładamy na blat lekko posypany mąką. Umoczonymi rękami szybko i lekko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, formujemy dysk

kruche babeczki
Rogaliki ze szpinakiem ,serem blue i fetą 191

łyżka mleka do posmarowania Mąki wsypujemy do miski ,z drożdży ,cukru i kilku łyżek mleka robimy rozczyn ,wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy 10 minut (ręcznie trochę dłużej ) ,  z masy wyszło mi 996 g ,podzieliłam to na 3 części 2 x 350 g i 1 x 296 g ,ta mniejsza(...)elastyczne ,że nie ma z tym problemu. I teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :) Uformowane przykrywamy ściereczką

Wypieki Rene
Rogaliki półfrancuskie 170

rogaliki półfrancuskie.. przepis na nie dostałam od znajomej..Jestem ciekawa co inne osoby zrobiły..można było wybrać nadzienie ,dekorację i kształt ciastek według własnego gustu..ja zrobiłam mini rogaliki używając rogalomanii..nadziałam je marmoladą, polałam rozpuszczoną czekoladą..pycha..polecam..Dziękuję za udział we wspólnym pieczeniu..i tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend..Może macie jakieś propozycje ciast(...)pieczenia? 3 szkl. mąki 250 g margaryny 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo dowolne nadzienie [ u mnie marmolada] Wszystkie składniki umieścić w misce i  zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było

Moje domowe kucharzenie
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 163

m.in. bułki drożdżowe na serwatce , podłużne bułki pszenne , rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej , rogale drożdżowe , tureckie bajgle-Simit …). Wszystkie wypieki są godne polecenia, ale czasem nachodzi ochota spróbowania czegoś nowego. Puszyste bułeczki Pauliny były tym czego właśnie szukałam. Z niewielkimi zmianami – Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia. Składniki na 12 sztuk: - 570g mąki pszennej luksusowej(...)sól, mleko z masłem, olejem i jajkami oraz drożdże. Robotem z hakami wyrabiamy gadkie i sprężyste ciasto ( ok. 10 minut ) – nie dosypujemy mąki. Ponieważ ja robiłam z podwójnej porcji składników (wyżej podane są na pojedynczą porcję) ciasto po wyrobieniu przełożyłam do większej miski i oprószyłam lekko mąką (zawsze tak robię). Miskę przkrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce

mojewypiekiinietylko
Wytrawne rogaliki 176

Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg masła 2 dkg drożdży 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru nadzienie: 3 parówki 1 cebula sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie … Czytaj dalej Wytrawne rogaliki

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania