Drożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką. Budyń przygotować zgodnie z zaleceniam na opakowaniu, dodając jednak 800 ml mleka. Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra. Wykrawać trójkąty, na każdy umieścić sporą łyżeczkę budyniu. Zawinąć w rogalik. Odstawić
Alle Dobre!smak jeszcze lekko ciepłego rogalika... bezcenny.Piekłam w nieco niższej temperaturze, w moim piekarniku przy 230 stopniach od razu zrobiłyby się węgle. Wydłużyłam też nieco czas pieczenia, pomna uwag dziewczyn, że niektóre rogale im się w środku nie dopiekły. Croissanty wg. Conticini Składniki:Na zaczyn 70 g mąki pszennej tortowej(...)drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ciasto powinno być dobrze schłodzone. Jest to istotny moment w procesie produkcji rogalików, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła wytworzy się listkowa struktura w gotowym cieście.Masło musimy wyjąć z lodówki godzinę przed użyciem, a następnie rozwałkować je między dwoma
Kulinarne przygody GatityPyszne pączki o kształcie kwiatków. Smaczne, mięciutkie ciasto i piękny kształt sprawią że ucieszą nie jedną osobę. Polecam przepis. SKŁADNIKI : (do mierzenia używamy tej
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj przepis na pączki w kształcie serduszek polane polewą i udekorowane kolorowymi posypkami. Idealne na walentynki dla ukochanych osób.
Kulinarne Fantazje MarioliCudownie maślane rogaliki idealne na śniadanie. Przechowuj je szczelnie zamknięte, aby nie straciły swojej miękkości. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (8 sztuk): 20 g. świeżych drożdży 550 g. mąki pszennej 1 łyżka cukru(...)miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy kawałek formuj w długi trójkąt o podstawie 10 cm i wysokości około 30 cm. Zwijaj rogaliki zaczynając od podstawy trójkątów, a następnie nadaj im kształt półksiężyców. Rogaliki ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zaczekaj aż podrosną (około 15 minut). Włóż rogaliki do piekarnika rozgrzanego
Delicious PlacePrzepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru(...)wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi, ciasto jest gotowe do rozwałkowania. W małych porcjach wałkujemy rozdzielamy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Nadzienie wedle uznania
Kocham CzekoladęPrzepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru(...)wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi, ciasto jest gotowe do rozwałkowania. W małych porcjach wałkujemy rozdzielamy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Nadzienie wedle uznania
Kocham Czekoladędobiega końca i od poniedziałku czeka mnie wielkomiejska rzeczywistość. Rogaliki piekę zawsze z domowej roboty marmoladą z pigwowców, ale możecie użyć innej. Polecam jednak marmoladę, a nie powidła czy dżem, żeby nie wypływały z ciach. Oczywiście proporcje zmniejszcie do połowy, chyba że - tak jak ja - potrzebujecie dla sporej grupy :) Składniki : 1 kg mąki pszennej 2 torebki (po 7 g) drożdży(...)formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik. Można oczywiście posmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię. Piec w temp
Weekendy w domu i ogrodziePalce lizać:) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego lub ciasta na croissanty, krem czekoladowy typu Nutella, 1-2 banany Przygotowanie: 1. Ciasto kroimy na wąskie prostokąty (ok. 5cmX 8cm) 2. Na każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady oraz plasterek lub dwa banana. 3. Każde ciasteczko zawijamy. 4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C na ok 15 min. Pieczemy aż rogaliki będą miały
Kuchnia Pełna Pasjitrzeba spróbować!SKŁADNIKI:* ciasto francuskie – 300 g* powidła śliwkowe – ok. 100 g* orzechy laskowe – ok. 80 g* czekolada mleczna – 40 g* białko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180C.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ).Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać
Ostra na Słodkopuszyste drożdżówki z rabarbarem. Posypałam je kruszonką z orzechów włoskich z dodatkiem miodu i polałam lukrem z nutą kardamonu. Mięciutkie, pachnące, pyszne i przypominające wakacje u mojej babci… Składniki (na 14 sztuk): Drożdżówki: 2 i 3/4 szklanki mąki 40 g świeżych drożdży 2 jajka 1 szklanka mleka 90 g masła 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki cukru szczypta soli(...)Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i wkładamy w każde wgłębienie, lekko dociskając. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią drożdżówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 17 – 20 minut. Wszystkie składniki na lukier ucieramy na gładką masę i polewamy lekko przestudzone drożdżówki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakniepełnym oświetleniu. Tym bardziej, ze księżyc był prawie cały schowany :) Tak szeroki rogalik jest efektem przesunięcia ręki :) Ktoś mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia ;) Składniki: - ziemniaki - banany - chilli Wykonanie: Ziemniaki pokroić. Mogą być plasterki, a mogą być "ósemki". Banany
Kryzysowa Książka Kucharskawytrawnych rogalików i racuszków. Osobiście zdążyłam już wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam! Pamiętajcie, że do 12.05.2016r . znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie
Z miłości do słodkościjednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe. SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek mirabelek, 1/3 szklanki cukru, 1/3 karmelizowanego 2 łyżki domowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcoś szybkiego do kawki ? Proponuję rogaliki 3 składnikowe :) Znikają tak szybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet Składniki: 3 szklanki mąki 250 ml śmietany(...)trójkąta) a może być również marmolada, konfitura i zwijamy , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu zarumienienia się rogalików ok. 30 minut. Smacznego
Słodkości i nie tylko