rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:66/116)

Szybkie drozdzowe rogaliki 190

domu. Zwłaszcza, że wbrew pozorom wcale nie zajmuje to dużo czasu. Nasze dzisiejsze rogaliki świetnie sprawdzają się także jako popołudniowy dodatek do kawy lub pachnące, leniwe weekendowe śniadanie. Drożdżówki doskonale smakują także bez nadzienia, posmarowane jedynie masłem w duecie z mlekiem lub zbożową kawą :) SKŁADNIKI: 5 dag drożdży 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli(...)piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część

Kuchnia od dwojga
Mini rogaliki 171

mnie czasem  bywa, zakupy nie były zrobione, zabrakło ciut masła , mleka..więc pozmieniałam troszkę...ale to wyszło chyba na dobre..rogaliki wyszły pyszniutkie..Ja zrobiłam takie mini rogaliki wykorzystując rogalomanię. 50 dag mąki Młynomag 2-3 mleka 4 łyżki śmietany 3 jaja [ u mnie 4 małe] 5 -6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 10 dkg rozpuszczonego masła(...)wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia .Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złocis

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki serowe z amoniakiem 183

czym moje dziecko zdecydowanie będzie mogło mi pomóc :-) Padło na rogaliki  - całkowicie eksperymentalne, zrobione z tego co wpadło mi w ręce :-) No i powiem Wam, że wyszły kapitalne! Puszyste, nie za słodkie... i fantastycznie rosną w piekarniku... a no i to co ważne - robi się je bardzo szybko :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g sera ricotta(...)każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg

Czary - gary w kuchni
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 116

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki  40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru(...)trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 323

Przepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego gryza po prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka(...)pociąć na trójkąty.  5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć lekko końce, zlepiając je tak, aby dżem nie wypłynął. Rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Białko lekko ubić, posmarować nim każdego rogalika. 7. Piec do zrumienienia, ok 20 min w 160*C z termoobiegiem. Wystudzić. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Kto ugości moich gości?
Rogaliki ekspresowe 144

Skusiły mnie co prawda inne rogaliki,ale że nie nie miałam twarogu zrobiłam z innego przepisu.Proste i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze smaczne, nawet na drugi dzień.Polecam. 20 g drożdży 250 g  gęstej śmietany 18%  1 kostka masła 400 g mąki [ u mnie wyszło ciut więcej] 1 jajko 2 łyżki cukru dowolne nadzienie [ u mnie krem(...)sek/obr. 6 .Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić  3 min/ interwał. Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części. Następnie 1 część ciasta rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwijać rogaliki.Tak samo postąpić z resztą ciasta.Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Rogaliki piec na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 191

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki  40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru(...)trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rogaliki drożdżowe babci Jasi 228

wyjątkowe ciasto drożdżowe. Do tych rogalików polecam szczególnie margarynę palmę (z murzynkiem), co może wiele osób zaskoczyć, ale ten przepis najlepiej wychodzi na margarynie, chociaż masła też można użyć. Ja wybieram margarynę, ze względu na sentyment, ale też ze względu na cenę, bo masło jest teraz zdecydowanie za drogie. Bardzo polecam ten przepis * * * Składniki (proporcje na dwie blachy(...)całe jajko i żółtko, dodajemy 3 łyżki śmietany i na to wszystko drożdże przecieramy przez sito lub na tarce o drobnych oczkach. A następnie wszystko siekamy nożem do połączenia składników i zagniatamy ciasto, podsypując mąką, gdyby za bardzo się kleiło.  2. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na 2 godziny. 3. Po dwóch godzinach wyciągamy ciasto

Kawa z mlekiem
Rogaliki 189

Niedawno był wpis z mini rogalikami wytrawnymi a dziś też rogaliki, ale większe i na słodko..Robiłam je w sumie jakiś czas temu..pyszne były.. 125 g masła  50 dag mąki  4 łyżki śmietany  3 jaja  5 łyżek cukru  2 łyżki mleka  50 g drożdży dowolne nadzienie W letnim mleku rozpuścić drożdże(...)wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na   rogalomanię   , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste

Moje domowe kucharzenie
Ciastka francuskie z kremem z mascarpone 226

wysokich obrotach miksera ubijać, gdyż krem się rozwarstwi. Podczas ubijania kremu, w kuchni nie powinna również być zbyt wysoka temperatura. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 45 minut Składniki na ciastka francuskie z kremem z mascarpone: 2 opakowania ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone (schłodzić) 250 ml śmietanki 30% (schłodzić) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder(...)Kremu zbyt długo nie ubijać, gdyż mogą utworzyć się grudki. Miksować tylko do połączenia się składników.  Krem rozsmarować na niepokrojonym kawałku ciasta i ułożyć na nim rozkrojone kawałki drugiego. Schłodzić w lodówce przez około 6 godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Zobacz również: rogaliki francuskie z serem

Kuchcik gotuje
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 116

przygotować ten wypiek, koniecznie dajcie znać jak smakowało Smacznego! Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Proste ciasto bananowe Przepis na tartę na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Drukuj przepis Porcji: 8 -12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki SPÓD 250 g herbatników 150 g masła KREM CYTRYNOWY 2 jajka 2 cytryny 150 g cukru

Kuchnia Bazylii
Rogaliki drożdżowe 187

efektem, iż zniknęły po dwóch dniach. Podaję Wam przepis na jedną porcję. Ja zazwyczaj robię rogaliki z porcji podwójnej. Jako nadzienia możecie użyć tutaj powideł, marmolady, nugatu, czekolady, nutelli, czy też marcepanu ....Ile smaków, tyle możliwości:) Pozdrawiam Was iście wiosennie! fot. Izabela Magdalena Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 3 żółtka 1 mała kwaśna śmietana

Kuchnia smaków
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 158

śnieżyca! Z kominka bucha ciepło, a my jeszcze w piżamach, zapadnięci w miękkich fotelach zjadamy rogaliki jeden za drugim. 6. Nadmorski wiatr - ciepły, pełen tajemniczych szeptów, oczyszczający ze wszystkich smutków i trosk.  7. Subtelny szelest piany z białek , gdy łączę ją z innymi składnikami. Część z Was już o tym wie, bo pisałam to nie jeden

KUCHARNIA
GRZEBIENIE Z POWIDŁAMI 180

mlekiem. Mąkę ,margarynę, jajka  zagnieść, dodawać utarte drożdże(nie czekać aż urosną) Wszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym

Walijskie Pichcenie
Francuskie maślane croissanty na śniadanie 112

wracać do tego przepisu. Sprawdź przepis: Domowa pizza bez drożdży Składniki: 500 g maki pszennej tortowej 350 g masła 250 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Francuskie maślane croissanty na śniadanie – przepis: Ciasto najlepiej przygotować na wieczór, aby rano tylko zwinąć rogaliki, wstawić je do piekarnika i cieszyć się pysznym śniadaniem. Zacznij

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!