rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:58/116)

Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 193

świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki + 1 łyżka 10dag masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru(...)pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy na 8 równych części. Po środku najszerszej części wykładamy łyżeczkę marmolady lub nutelli i zwijamy rogalik. Ciastka wkładamy

ChilliJemy
Oszukane rogale marcińskie 287

jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest bardzo proste i szybkie. Polecam wypróbować!     Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 5 łyżeczek cukru 7g suchych drożdży 180g masła 180ml mleka 600g mąki Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Nadzienie: 250ml mleka 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 4 łyżki kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 5dkg

Blog z Apetytem
Rogaliki z masą makową 172

tymi rogalikami...ale jak otrzymałam rogalomanię często piekłam rogaliki..i to takie małe..te mniejsze jakoś mi lepiej pasują..takie na jeden, dwa kęsy.. 3 szkl. mąki 250 g margaryny  250 g serka homogenizowanego dowolne nadzienie[ u mnie masa makowa z puszki] Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z ziemniaków 164

smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi z ogromnym apetytem i pochłonęły całą porcję, co mnie niezwykle cieszy. Starsza córeczka nawet brała je do szkoły. Składniki: - 350 g mąki pszennej - 250 g ugotowanych ziemniaków - 150 g cukru pudru - 1 jajko - 2 łyżeczki(...)ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 – 3 mm) w kształcie okręgu. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nakładać ulubione nadzienie i zwijać. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Rogaliki drożdżowe z mięsem 79

wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych składników wychodzi około 50 szt. pasztecików. Składniki na ciasto: 500 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 4 żółtka, 2 jajka, 100 g śmietany 18%, 125 g masła, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli. Mięsny(...)rozwałkować na koło o grubości 3 mm. Koło podzielić na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta ułożyć porcję farszu (fot.1) , a następnie kolejno zwijać rogaliki  (fot.2) . Układać je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując minimum 3 cm odstępy. Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki piec około

Świat Domowej Kuchni
Pomysły na drugie śniadanie do szkoły 323

mini tortillami albo smakowitymi racuszkami, placuszkami lub faszerowanymi naleśniczkami. Jeśli chcemy dać dziecku coś słodkiego na deser, dobrze aby były to słodycze wykonane w domu, mogą to być np rogaliki, mini babeczki albo batoniki. Ważne aby przygotowywać takie posiłki, jakie dziecko lubi i chętnie zjada. Oczywiście nie możemy zapomnieć o napojach, moje dziecko zazwyczaj zabiera do szkoły wodę mineralną(...)słodycze wykonane w domu, a najlepiej przy pomocy „małych rączek”. Wówczas wiemy dokładnie jakie składniki znajdują się w naszym wypieku, a dziecko ma frajdę z pomagania przy pieczeniu słodkości. Myślę, że dobrym rozwiązaniem są w tym przypadku różnego rodzaju rogaliki, babeczki (bez kremu) i ciasteczka, które nie wymagają do konsumpcji użycia sztućców. Kruche rogaliki z ciasta serowego PRZEPIS

Blog z Apetytem
Rogale śniadaniowe 287

podniosła walory zdrowotne. Zwinięte absolutnie profesjonalnie, urodziwe, śmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki. Ciasteczkowe rogaliki formujemy zazwyczaj z trójkąta wyciętego z ciasta, te powstają nieco inaczej. Dokładnie jak zobacz na  filmie. Są mega proste, warto zrobić ich więcej i zamrozić. Składniki na 9 sztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 60 ml oleju rzepakowego 60 g cukru(...)mleka sól - 1 płaska łyżeczka 1 jajko+1żółtko 1 op. suchych drożdży mak - do posypania Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać hakiem do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta, które nie okleja brzegów misy (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyrzucić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini rogaliki wytrawne 157

mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć plasterek kiełbasy i starty ser żółty. Zwijać rogaliki i układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki

Moje domowe kucharzenie
Ciastka francuskie z rabarbarem 121

smakowitą sezonową słodką przekąskę. Polecam! Inne propozycje do wykorzystania ciasta francuskiego to na słodko: rogaliki z czekoladą<klik> , ciastka z jabłkami<klik> , z kremem i owocami<klik> lub na wytrawnie paszteciki z pieczarkami<klik> . Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie

Lamarida.pl
Dżem dyniowy 157

przepis będzie smakował każdemu kto lubi nowe smaki :) Jak dla mnie dżem idealnie pasuje do naleśników czy jako nadzienie do rogalików, choć jako dodatek do kanapki również jest pyszny.  Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru Dżem dyniowo-pomarańczow Składniki:  1,5 kg obranej dyni  1 szklanka wody 3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze sok z 1 cytryny

Aromatyczne Podróże
Kruche rogaliki z marmoladą 167

Zrobiłam te rogaliki dla swoich maluchów, właściwie z przymusu, ponieważ byłam zmuszona rozmrażać lodówkę a w zamrażalce miałam ciasto kruche :). Wychodzi tego ciasta dość dużo i dlatego też zawsze połowę zamrażam. Polecam bo są mega kruche i smaczne. Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru(...)dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy dłońmi. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Pozostałe 3 wkładamy do lodówki owinięte w folię. Jedną część wałkujemy na około 3-5mm w kształcie koła. Dzielimy na trójkątny, na szerszą część trójkąta kładziemy marmoladę lub czekoladę i zwijamy w rulonik. Końce rogalika zwijamy do siebie aby powstał rogalik. Robimy

Amatorka kuchenna
Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania 104

staram się podawać coś innego. Owsianki, omlety, placuszki, czy domowe pieczywo należą do naszych ulubionych. Często szukam inspiracji w kuchniach innych krajów. Dziś mam dla Was przepis na drożdżowe rogaliki. Takie śniadanie jest inspirowane głównie Francją i Włochami. To u nich najczęściej jada się słodkie pieczywo podane z sokiem, owocami i kawą. Niemcy także lubią świeże pieczywo o poranku. Piekarnie(...)roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę). Zwijamy rogaliki, zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Mienta blog
Rogale Marcińskie 185

rogale Marcińskie robiłam w zeszłym roku, ale nie zdążyłam wrzucić przepisu.  Jedno jest pewne przygotowanie rogalików od postaw jest wyzwaniem, ale smakują wybornie. Polecam wykonie ciasta na macie silikonowej, ułatwi to Wam pracę. prze pis z nale ziony tutaj Składniki - nadzienie: 250 g białego maku 240 g biszkoptów, zmielonych na drobne okruszki 1/2 szklanka cukru 120 g orzechów arachidowych(...)oleju 1 płaska łyżeczka soli     300 g masła Wykonanie ci asta: Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jaja i sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą  masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej, łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie należy uformować je w prostokąt

Delicious Titbits
Rogaliki drożdżowe 176

Rogaliki drożdżowe Również u mnie w domu na Świętego Marcina zagościły rogaliki, nie były to może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie",  ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe,  dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak,  że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza. Składniki: Na ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko(...)Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, wlać przygotowany rozczyn, resztę mleka i roztrzepane jajka. Wymieszać do połączenia składników, chwilę wyrabiać. Dodać przestudzone masło, zagniatać aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na oprószony blat i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, jeżeli ciasto jest zbyt klejące można dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt zbite - odrobinę letniego mleka.  Przełożyć

My sweet a life

Proponowane wyszukiwania