Kruche, delikatne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Kruche rogaliki są idealną przekąską do szkoły, do pracy, do kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 300g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1 słoiczek powideł śliwkowych bez cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz powideł(...)nadając mu kształt dużego koła. Dzielimy koło na równych trójkątów, na każdy trójkąt, przy brzegu w najszerszym miejscu, nakładamy po 0.5-1 łyżeczki powideł śliwkowych, zwijamy trójkąt nadając kształt rogalika. Pozwijane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy mniej więcej 10 minut, do momentu kiedy rogaliki się zarumienią. Po przestygnięciu, opcjonalnie rogaliki oprószamy lekko cukrem pudrem. Artykuł Kruche
NiePieprz.plzawrotnym tempie. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami, ale muszą być kwaskowate. Lepiej wtedy smakują. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym z końcówką do gęstych ciast. Zagnieść rękoma w kulę. Partiami rozwałkować ciasto. Formować dowolne ciastka, albo rogaliki albo ciasteczka z koła. Wersja ciasteczek z koła jest szybsza. Wystarczy rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Położyć oskrobany duży kawałek
Kuchnia Pokoleńlekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach – przygotowanie ciasta na rogaliki : Ciasto możemy przygotować robotem z hakiem lub ręcznie tak jak ja . Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki ciasta : mąkę , cukier , jajko , żółtka , cukier waniliowy , sól , mleko (oprócz masła) . Całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły(...)połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i całość mieszam (wyrabiam) łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto – chwilę to może trwać w zależności jak szybko mieszamy . Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 minut . Jeżeli zdarzyło by się , że ciasto jest zbyt luźne to należy podsypać większą ilością mąki
Uwaga Babcia Piecze Chlebminut Porcje : 24 r ogaliki : Składniki: 1,5 szklanki mąki , 1/2 kostki masła , 2 5 g drożdży, 4 łyżki letniego mleka, 3 łyżeczki cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików. Nadzienie: konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem (lub inna
SzczyptaSmaQChrupiąca skórka i miękkie wnętrze z nutą oregano i otrębami. Cudowny początek pysznego dnia. SKŁADNIKI: 400g mąki pszennej 200g płatków owsianych 220ml + 50ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru 2-3 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko WYKONANIE: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut(...)elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach
Pyry na GazRogaliki te są wyjątkowo delikatne, dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, a nadzienie orzechowe, którym wypełnione są po brzegi, zachęca do chrupania :) Składniki: - 250 g margaryny - 200 g jogurtu naturalnego - 350 g mąki nadzienie - 300 ml mleka - 100 g cukru pudru - 300 g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy(...)odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy rogaliki. Pieczemy je w 180 C przez około 20 minut
Zainspirowana w kuchnikrojenie ciasta, pilnować uciekających papierowych talerzyków przygotowanych do ciasta. Daję sobie głowę uciąć, że zasmakują każdemu. Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 dag masła szklanka mleka 4 łyżki cukru 10 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko szczypta soli konfitura do nadziania rogalików Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy w małym rondelku. Przelewamy do miski. Wkruszamy i rozpuszczamy
Pobite gary Barbaryprzedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)mniejsze kawałki. Rozwałkować dość cienko na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a to podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce. Z cukru pudru i wody zrobić lukier
Zrób to smacznieproste w przygotowaniu kruche, piwne rogaliki. Z nadzieniem z ulubionej marmolady smakują wyśmienicie. Idealne na święta i różne okazje jak i na co dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 1 szklanka piwa 250 gram margaryny lub masła ulubiona marmolada do nadziewania cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)Całość zagniatamy. zagniecione ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów,. na każdy trójkąt ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy tworząc rogaliki., gotowe rogaliki układamy na blasze od piekarnika wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. rogaliki wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy
Blog kulinarny S9.PLtygodniu udało mi się i rogaliki są :-) Pyszne, pachnące, ciasto robi się bardzo szybko i bardzo łatwo formuje się rogaliki... Pochodzą one jak zwykle z przepisu zaproponowanego przez organizatorów akcji (KLIK) i mam nadzieję, że Wam też będą smakowały :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/8 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru 50 g drożdży 125 g margaryny 1 jajko szczypta soli marmolada(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt okręgu i dzielimy go na 12 trójkątów (tak jak pizzę). Na każdym kawałku kładziemy marmoladę, zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce (w odległości od siebie, bo rosną) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Razem ze mną rogaliki piekły: tu będę uzupełniać w miarę
Czary - gary w kuchniWami rodzinnym przepisem na rogaliki z nutellą, które robi zawsze moja mama, gdy do niej przyjeżdżam. Najlepsze są jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego(...)dodajemy mąkę, jajko i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta nutellą, zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekczekoladą z orzechami. Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Zawsze używam tych samych proporcji składników do muffinek, co sprawia, że ciasto jest lekkie oraz pulchne. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec(...)kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast. Zobacz też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis Drukuj przepis Porcji: 6 dużych lub 12 małych Czas gotowania: 40 minut Składniki 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru 0,5 szklanki jogurtu naturalnego jajko łyżeczka sody szczypta soli
Kuchnia Bazyliirogalików, które wyszły tak pyszne, że jeden dzień i nie było ani jednego. Przepis na pewno będziemy powtarzać, bo jest super. Dynię możemy jeszcze kupić świeżą więc wystarczy ją upiec i możemy zrobić ze świeżym puree. Moich rogalików wyszło około 50 szt, ale ja robię takie mniejsze, jakoś bardziej takie wolimy. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki(...)jakieś 8 - 10 minut. 4. Ciasto nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 - 4 części w zależności od tego jakiej wielkości rogaliki będziemy robić. 6. Każdą część musimy rozwałkować na około 5 mm. Koło dzielimy najpierw na cztery części, następnie te cztery jeszcze na kolejne cztery. 7. Na szerszą część
kruche babeczkiciasto francuskie jest masa możliwości, od słodkich chrupiących ciastek i rogalików po wytrawne tarty lub pizze. Polecam Ci mój przepis na pyszne rogaliki z ciasta francuskiego lub ciekawe w smaku gniazdo serowe . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto francuskie z pysznym budyniem waniliowym lub śmietankowym. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego XXL – 375 g 1 opakowanie (40 g) budyniu
Zasmakuj Kuchnimałej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo: marmolada do nadzienia jajko do posmarowania cukier puder Ciasto: składniki posiekać i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto
Smakołyki Asi