rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:43/116)

Drożdżowe rogaliki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej 221

często pojawiająca się myśl...;). Jednak lodówka niezbyt obficie wyposażona, chęci do wyjścia na zakupy - brak,  w szafkach same podstawowe składniki, co tu zrobić ? Chłodny, wietrzny dzień, musi być coś z cynamonem i tak zrobiłam te rogaliki, które w pełni zaspokoiły ochotę na słodkie. Mąka pełnoziarnista w ogóle nie przeszkodziła w rośnięciu ciasta, a trochę się obawiałam. Zrobiłam trzy wersje(...)minut. Przed pieczeniem możesz jeszcze posmarować z wierzchu rogaliki rozkłóconym jajkiem*. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Masa cynamonowa: - 1/2 szklanki cukru brązowego - kilka łyżek cynamonu, u mnie 3 łyżki ( w zależności od tego jak bardzo lubicie cynamonu - 50 g rozpuszczonego masła - suszona żurawina, sparzone rodzynki (opcjonalnie) Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. * Przyznam się jednak, że ja tego nigdy

Corner With Recipes
ROGALIKI MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 239

chyba długo nic im nie dorówna... Bardzo gorąco polecam, bo są tego warte . No i baaardzo zdrowe. Takie rogaliki to idealny sposób na to , by przemycić dzieciom choć trochę warzyw, tak by nie miały o tym pojęcia. :-))Składniki:- 200g surowej marchewki, startej na drobnej tarce- 200g zimnego masła- 300g mąki orkiszowej białej- 2-3 łyżki ksylitolu ( dałam(...)dodatkowo : powidła lub konfitura do nadziania Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 2-3 części i rozwałkować na blacie , podsypując mąką. Podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut

Smaczne Zdrowe
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem. 198

olhaafanasieva - Fotolia.com Składniki : 1 kg mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2 całe jajka 10 dkg świeżych drożdży 7 łyżeczek cukru 15 dkg margaryny sól marmolada cukier puder do posypania Sposób wykonania : Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z margaryną , zaparzyć połączoną z cukrem i solą mąką ( podobnie jak ciasto parzone ). Po przestudzeniu wlać rozpuszczone drożdże(...)jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć, uformować w kształt rogalika. Ułożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( około 200 C ). Piec na złoty kolor. Po przestygnięciu udekorować cukrem

Przepisy i porady kulinarne
Rogaliki drożdżowe 132

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne drożdżowe rogaliki w wykonaniu mojej bratowej Ani. :) Są delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wychodzi około 32 szt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe Czas przygotowania 1 godz 30 min Czas gotowania 30 min Porcje 32 Składniki ¾ kostki drożdży (75 g) 4 szklanki mąki (około) 4 łyżki cukru ½ szklanki mleka 1 kostka masła(...)Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Mąkę dosypujemy w miarę potrzeby. Ciasto nie może być ani za rzadkie ani zbyt gęste (rogaliki nie będą tak puszyste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy koło. Dzielimy na trójkąty, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę

To co lubię - gotuję i polecam
Rogaliki z makiem 185

drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru 200ml letniego mleka 100g masła (rozpuścić) szczypta soli 3/4 puszki masy makowej lukier(...)części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, każde koło podzielić na 8 części (trójkątów). Na każdą część położyć po łyżeczce - półtorej masy makowej i zwijać od szerszego końca w rogalikiRogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 20 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Zimne rogaliki polać lukrem

Cakes By Kejt
SMACZNE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 118

Rogaliki twarogowe są łatwe w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest trochę klejące ale po upieczeniu rogaliki są smaczne. Ładnie rosną jednak później opadają ale to nie wpływa na ich jakość i smak.  SKŁADNIKI :   250  g tłustego twarogu  250 g margaryny lub masła 250 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy  3 łyżki cukru pudru(...)Twaróg nalerzy zmielić w maszynce do mięsa.  Wszystkie składniki oprócz powideł, umieszczamy na stolnicy lub misie robota i zagniatamy. Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem 80

nadzieniem  Syrniki z mascarpone Syrniki bananowe Syrniki z patelni  Mini pączki z twarogu  Twarogowa zapiekanka z kaszą manną Rogaliki z pomarańczą   Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym    Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem Składniki (na 16 sztuk): ciasto: 150g miękkiego masła 350g mąki 80g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 350g

Obiad gotowy
BEZGLUTENOWE MUFFINY DROŻDŻOWE 168

gęsty dżem do nadzienia ZACZNIJ OD MLEKA I DROŻDŻY- POŁĄCZ JE i daj im chwilę popracować. Do dużej miski przesiej mąkę oraz pozostałe składniki, wbij jedno jajko i jedno żółtko (białko przyda się do posmarowania rogalików przed pieczeniem. CIASTO WYRABIAJ MIKSEREM KILKA MINUT , konsystencja będzie mocno płynna, zupełnie inna od tradycyjnego ciasta drożdżowego, nie przejmuj się- tak ma być. Przykryj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Rogaliki drożdżowe do herbaty 253

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska. Składniki: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, sól do smaku, 1 łyżka maku, marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni). Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Rogale Marcińskie 207

A u nas zamiast w listopadzie dzisiaj:) Składniki; 2/3 opakowania drożdży 250g margaryny 200g kwaśnej śmietany 1/2kg mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 900g masy makowej

Anioły w kuchni
Powidła śliwkowe z czekoladą 199

długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Śliwki

Słodkości i nie tylko
rogaliki z bananem i nutellą 212

lekarstwo, a co takie małe dziecię jest w stanie zobaczyć to zobaczy :)  Jako słodką przekąskę zabraliśmy ze sobą rogaliki z ciasta francuskiego, które właśnie rano robiłyśmy. Wystarczy tylko nutella i banan i szczęście murowane. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego  nutella banan jajo do posmarowania Przygotowanie: ciasto francuskie podzielić na równe paski - wzdłuż  każdy z pasków podzielić po przekątnej

Gotowanie z pasją
Croissant 270

Opis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest obłędny! Składniki: 30 g masła 170 ml wody 400 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki mleka w proszku 250 g masła(...)czynność z nakładaniem masła oraz składaniem jak list. Ponownie wkładamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika oraz na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie zabieramy się za wykrajanie rogalików. Ciasto musi być zimne. Ciasto musimy rozwałkować na placek o grubości 6 mm i wykrajamy trójkąty. Każdy trójkąt musimy zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika

Ciastka i ciasta
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 102

Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki(...)tworząc koło o średnicy około 23 – 28 cm i grubości 5 mm. Następnie wyciąć trójkąty (patrz krok 6) i na każdy kawałek wyłożyć dżem dyniowy. Zawinąć ciasto tworząc małe rogaliki. Piec partiami po 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Do drożdży wsypać mąkę 3. Dodać margarynę, jajko, sól oraz cukier

KuchniaWeDwoje.pl
Kruche rogaliki z dżemem 129

spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami czy świeżymi owocami. Za każdym razem można więc uzyskać inny efekt smakowy. Takie rogaliki też bardzo ładnie wyglądają na stole. Ja dziś zrobiłam moje rogaliki z dżemem rabarbarowym domowej roboty. Wyszły bardzo smaczne i szybko znikały. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. mąki pszennej tortowej szczypta(...)kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia

Waniliowe Improwizacje