Rogaliki drożdżowe najlepsze 1017moja młoda, jak nigdy tylko mlaskała i wołała mama daj :-) Róbcie, bo warto :-) Ciasto jak je zarobimy jest dość luźne, ale takie ma być. Rogaliki dzięki temu są puszyste. Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła 200 ml mleka 2 jajka 2/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli 80 g świeżych drożdży(...)minut (w oryginalnym przepisie jest 1 godzina, ale moje ciasto uciekało już z miski). 4. Stolnicę podsypujemy mąkę, ciasto dzielimy dobie na części, można na 3 jeśli chcemy większe rogaliki lub więcej jeśli wolimy mniejsze. Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, bo podczas pieczenia rosną jak szalone. Dzielimy je na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy dżem lub marmoladę i zawijamy rogalka
kruche babeczki
Rogaliki z orzechowym nadzieniem 244musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej typ 500 90 g masła 200 ml mleka 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)części. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować koło o grubości około 0,5 centymetra i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszych krawędziach rozłożyć po łyżce nadzienia i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jakiem i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w 180 stopniach góra-dół około 18-20 minut. Po upieczeniu studzić
Ala piecze i gotuje
Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi 147Delikatne, mięciutkie bananowe rogaliki z nadzieniem z jabłek i orzechów włoskich. Przepis pochodzi z bloga Candy Company , a rogaliki upiekłam w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Bardzo spodobał mi się pomysł wspólnego wypiekania, a przepis na rogaliki wyjątkowo przypadł mi do gustu ponieważ akurat wszystkie składniki miałam w domu. Składniki CIASTO 25 g świeżych drożdży 120 ml mleka(...)każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze
Tajemnice Smaku
Kruche rogaliki z marmoladą 186ostatni był najbardziej spektakularny, ponieważ były rogaliki przygotowane przez blisko 20 par malutkich rączek. Nie ukrywam, że miałam trochę obaw... Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej. A teraz daj ciasto do wyrabiania dzieciom i miej nadzieję, że połowa składników nie skończy na podłodze ;) Moje obawy(...)wielkości naprawdę dały radę. To rogaliki takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką , rogaliki drożdżowe z powidłami lub te najbardziej popularne, ale też i najbardziej pracochłonne, ROGALE MARCIŃSKIE! Składniki: 280 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany
bistro mama
Nadziewane drożdżowe rogaliki 226Bardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania
Kuchnia domowa Ani
ROGALIKI   DROŻDŻOWE   Z   MAKIEM   I   SEREM 182Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)SKŁADNIKI : 50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko do posmarowania rogalików
Kulinarne Fantazje Marioli
Makowe pierożki 149Makowe pierożki Są rogaliki z nadzieniem makowym a ja postanowiłam zrobić pierożki. Składniki na ciasto: · 4 szk. mąki pszennej · 25 dag margaryny · 3 żółtka · 1 kwaśna śmietana 18 % · Szczypta soli
Kulinarna Chwila
austriackie rogaliki bożonarodzeniowe 193cukru 1 jajko 3 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dżem truskawkowy 162truskawek zawsze pierwszy znika z półki. Uwielbia go moja córka, najchętniej podjada łyżeczką ze słoiczka:) W zimie będzie jak znalazł, czy to do tostów, naleśników, rogalików i do czego tylko dusza zapragnie... Do dzieła... Składniki: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru sok z 2 dużych cytryn Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować, pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Oczywiście
na moim stole...
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 214mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką. Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej
Walijskie Pichcenie
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 289dużo pisać, trzeba spróbować !Rogaliki są mięciutkie. W ich wnętrzu kryje się słodka masa krówkową. Moje dzieci za nimi przepadają, przyznam, że i ja nie mogę się im oprzeć i zawsze sięgam minimum po dwa.Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;)Składniki( na 16 sztuk )* około 2 szklanki mąki pszennej* 10 g drożdży świeżych* 1/3 szklanki cukru(...)łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję.Wyrobione ciasto
kolorowotorcikowo
Maślane rogaliki z twarożkiem 187Maślane rogaliki z twarożkiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne maślane rogaliki z białym serkiem, idealne na drugie śniadanie, deser albo piknik. Polecam! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 3-4 łyżki roztopionego masła 400g twarogu (użyłam półtłustego, niemielonego) 2 żółtka 16g cukru waniliowego 4 łyżki cukru + cukier puder do posypania
Blog z Apetytem
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 115180st."],"recipeYield":"ok 64 sztuki","keywords":"czekolada,dro\u017cd\u017cowe,marmolada,przek\u0105ski,rogaliki,s\u0142odkie bu\u0142ki","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Drożdżowe rogaliki z czekoladą Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Porcje: ok 64 sztuki Składniki: 0,5kg mąki pszennej (+ trochę mąki do podsypywania), 10dkg świeżych drożdży, 2 jajka(...)się „trójkąt”, na który należy położyć kawałek czekolady bliżej najkrótszej „podstawy trójkąta” (tej na obwodzie koła). Uformować rogalika: zwijać od strony kawałka czekolady w kierunku przeciwległego wierzchołka. Oba rogi rogalika zakleić (każdy osobno). Pozostałe jajko roztrzepać i zmieszać z pozostałym mlekiem. Posmarować rogaliki mieszaniną jajka z mlekiem. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia w odstępach. Piec 20 minut
Bardzo Gruby Smok
Rogale drożdżowe w 30 minut 255być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko od razu przystępujemy do wykonywania rogalików i wkładamy je do piekarnika. Każdemu powinny się udać. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 50 g drożdży 200 ml kwaśnej gęstej śmietany(...)części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie ). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę powideł i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C. przez 15-20 minut (do zrumienienia). Upieczone rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem
Danka Pichci
Drożdżówki z serem (rogaliki z powidłami) 206serem w pobliskiej piekarni, dlatego postanowiłam upiec podobne pierożki z serem, które wpadły Jemu w oko A że zostało mi trochę ciasta, to dorobiłam rogaliki z powidłami śliwkowymi. To co, kto wpada na pyszne drożdżówki? Składniki: – 550g mąki pszennej – 250ml ciepłego mleka – 40g świeżych drożdży – 1 jajko + 1 jajo do posmarowania drożdżówek – 50g roztopionego masła(...)bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru) – szczypta soli Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi). Z drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 70ml ciepłego mleka, wymieszać dokładnie, przykryć czystą ściereczką
Smaki Armine