kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe: na ok. 12 mniejszych lub 18 większych rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży(...)cukrem, miodem i masłem. Do gotującego się mleka wsypujemy mak, który natychmiast chłonąć mleko. Dodajemy pokrojone bakalie i już zimną masę łączymy z ubitą pianę z białka. Składniki na kruszonkę: 70 g mąki krupczatki 50 g cukru 50 g miękkiego masła Przygotowanie: Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka
bistro mamabudzi się moja skromność). Z podanego przepisu wychodzi ich 18 i żaden z nich nie doczekał kolejnego dnia. Bardzo polecam wszystkim:) Składniki: 25 g drożdży świeżych jajko 125 g masła 500 g mąki pszennej (ja dodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski
ciastkarnia na kruchym spodzienaszło dziś na ciemne pieczywo ,przeszukałam przepisy na necie, z każdego coś tam zaczerpnęłam i upiekłam :) Mimo mąki żytniej rogaliki są pulchne i smaczne a różne ziarna dodają ciekawego smaku :) Kocham piec to mnie tak bardzo relaksuje :) Składniki : - 350 g mąki pszennej typ 750 - 150 g maki żytniej typ 2000 lub 1850 - 15 g świeżych drożdży(...)wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie ,jak przelejemy wodę warto dosypać troszkę mąki bo nie ulepimy rogalików jak będzie za bardzo się kleiło. Posypujemy mąką ,przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia
Wypieki Reneproporcje miodu. Te ciasteczka upieczecie w 15 minut – wyjdzie Wam ich około 12. Jednak od razu rekomenduję podwoić ilość składników i od razu zrobić więcej Dajcie znać jak Wam smakowały, smacznego! Zobacz też: Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Ciasteczka owsiane z żurawiną Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliiwięc niech wam będzie. Zrobię szybkie rogaliki kruche z dżemem truskawkowym, ale oczywiście można użyć każdego innego dżemu, konfitury, czy też powideł. Rogaliki wyszły pyszne, znikały jeden za drugim, dnia następnego piekłam następną porcję:) Składniki: 400 g mąki pszennej 3 łyżki śmietany 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g miękkiej margaryny 1 jajko dżem (u mnie dżem(...)kawałki margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąkę. Ciasto wałkujemy na około 1 cm grubość, tworząc okrąg. Tniemy okrąg jak pizzę, każdy trójkąt smarujemy dżemem, zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...dobrej kawy. Najlepiej oczywiście ziarnistej. Nic nie przebije tego pięknego zapachu, który wydobywa się gdy mielę ziarna kawy. No może… zapach waniliowych rogalików A Wy lubicie kawę? Jaką najczęściej pijecie – czarną czy z mlekiem? Składniki: 200 g półtłustego twarogu 200 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru wanilinowego kajmak – u mnie o smaku(...)ważne!). Ciasto rozwałkowujemy na coś w rodzaju koła i kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy kajmak i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca. Lekko zakręcamy rogi tworząc rogalik. Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg
Słodkie okruszkiRogaliki to idealna przekąska do pracy, do szkoły, do porannej kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 3 szkl. mąki 50g drożdży 1 kostka masła 200ml śmietany gęstej 18% 1 łyżka cukru szczypta soli 2 żółtka i jedno całe jajko Nadzienie: marmolada różana Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru. Mąkę siekamy z masłem(...)piach. Dodajemy drożdże i jeszcze chwilę siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto jest już zrobione wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wałkujemy ciasto i formujemy rogaliki. Można uformowane rogaliki posmarować jajkiem i można posypać na wieszchu grubym cukrem, sezamem, makiem lub po prostu zrobić lukier. Piec: 180°/20 minut. Autor przepisu: Weronika Krywult Artykuł
Wasze Przepisyrogaliki Jadzi autorki przepisu Przepis dostałam od Jadziu G.-Dziekuje Jadziu Składniki 3 szklanki m ą ki tortowej 1 szklanka m ą ki krupczatki + m ą ka tortowa do wyrabiania i podsypywania 1 kostka mas ł a 200 g 540 ml g ę stej kwa ś nej ś mietany 18% 1 ca ł e jajko(...)rozwa ł kowa ć w kszta ł cie ko ł a podzieli ć na 16 cz ęś ci, roz ł o ż y ć nadzienie i formowa ć rogaliki Posmarowa ć roztrzepanym bia ł kiem i wstawi ć do piekarnika rozgrzanego to temp. 180 °C, piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu polukrowa ć . A potem kawka i jedzenie. Smacznego
mojej kuchnirogaliki Jadzi autorki przepisu Przepis dostałam od Jadziu G.-Dziekuje Jadziu Składniki 3 szklanki m ą ki tortowej 1 szklanka m ą ki krupczatki + m ą ka tortowa do wyrabiania i podsypywania 1 kostka mas ł a 200 g 540 ml g ę stej kwa ś nej ś mietany 18% 1 ca ł e jajko(...)rozwa ł kowa ć w kszta ł cie ko ł a podzieli ć na 16 cz ęś ci, roz ł o ż y ć nadzienie i formowa ć rogaliki Posmarowa ć roztrzepanym bia ł kiem i wstawi ć do piekarnika rozgrzanego to temp. 180 °C, piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu polukrowa ć . A potem kawka i jedzenie. Smacznego
w mojej kuchnidługo za mną chodziły, że nie przeszkodziła mi nawet późna pora wieczorna, a za zapachem zbiegła się rodzinka i wcinaliśmy je jeszcze ciepłe. Rogaliki są smaczne także następnego dnia, ale istnieje ryzyko, że nie doczekają :) Składniki(...)drożdże, wbijamy jajka i wlewamy ekstrakt z wanilii. Całość wyrabiamy i odkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy. Moim patentem na równe równiutkie rogaliki jest wykorzystanie spodu od tortownicy o średnicy 30 cm. Układamy na niej rozwałkowane ciasto i kroimy na 8 równych części. Na każdej z części układamy wiśnie i zwijamy do środka
Delicious Titbitsmleku z cukrem. Odstawić na 10 minut, aż zaczną fermentować. 2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże i pozostałe składniki. 3. Wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. 4. Wykrawać trójkąty, nadziewać i zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze do pieczenia. Piec w tem. 160 C, ok 20-30 minut
Apetyczna babeczkanieco do kawy..szybko zrobione i jeszcze szybciej zjedzone...Do misy robota włożyłam wszystkie składniki [ oprócz masy kajmakowej] , nawet drożdży nie rozpuszczałam , tylko wkruszyłam..załączyłam robot na kilka minut..a następnie ciasto przełożyłam do miski i tam rosło..a potem już było wałkowanie i zwijanie rogalików.. 20 g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szkl. mleka(...)resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki
Moje domowe kucharzeniepieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę dodać
Ala piecze i gotujełyżce mąki, cukru i mleka. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do rozczynu dodać pozostałe składniki (oprócz masła), zagnieść w palcach, pod koniec dodać roztopione masło i krótko wyrabiać. Uformować prostokąt, który szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto(...)wodą lub mlekiem, odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie przy użyciu maszynki. Masę marcepanową, razem z miodem rozetrzeć mikserem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać
Kuchnia w opałach