rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:34/116)

Kokosowe rogaliki 174

ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru 12 dag masła szczypta(...)proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

My simple kitchen
Pyszna sałatka raz dwa trzy 120

Pyszna sałatka raz dwa trzy. To moja ulubiona sałatka, zwana też Pychotka . A czemu nazywam ją raz dwa trzy? Bo robię ją z 3 łyżek każdego posiekanego składnika: jajka na twardo, kukurydzy z puszki, papryki czerwonej, szynki, szczypiorku, oraz sosu z jogurtu i majonezu, do tego 3 ruchy młynkiem z pieprzem i solą, sałatka dla 2 osób jest gotowa(...)Pyszna sałatka z jajkiem, kukurydzą, papryką, szynką i szczypiorkiem. Ta pyszna sałatka nie wymaga wielu składników. Dzięki swojej prostocie można ją również wziąć w słoiku do pracy. Oczywiście możecie ją wzbogacić o swoje ulubione składniki, chociaż ta podstawowa wersja smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z rogalikami domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: rogale z makiem . Jeśli lubicie tradycyjne sałatki jarzynowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zatapiane rogaliki 133

Składniki na 30 sztuk:2,5 szklanki mąki pszennej2 jajka1/3 szklanki mleka2 łyżki kwaśnej śmietany120 g roztopionego masła1/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchychDodatkowo:twarda marmolada do nadziewania (rzadka się nie nadaje)jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowaniacukier puder do posypaniaJuż bardzo dawno nie robiłam drobnych ciastek. Przeglądając różne przepisy(...)stwierdziłam, że najlepszym wyborem do niedzielnej kawki - będą rogaliki drożdżowe. Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki.com i zmniejszyłam ilość użytych w przepisie drożdży. Mają one lekko słodkawo-maślany posmak, a ich mięciutka skórka i owocowe nadzienie sprawia, że prawie każdy się na nie skusi

Świat Ciasta
Rogaliki z jabłkami 192

niedzielne popołudnie. Doskonałe do przygotowania wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę. Rogaliki z jabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 12,5 g świeżych drożdży Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko(...)brązowy cukier trzcinowy jajko do malowania rogalików Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu przesianą mąkę ze szczyptą soli, pozostały cukier, esencję i jajko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki orzechowe 155

Kolejny orzechowy wypiek, a na tym na pewno nie koniec! Korzystam z jesiennych dobroci w postaci orzechów, bo według mnie, smakują teraz najlepiej. Rogaliki są kruchutkie, delikatne i mocno orzechowe. Cudeńka! Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki 1 żółtko 100g twarogu mielonego 150g masła 1/3 szklanki cukru NADZIENIE: 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu(...)łyżeczki cynamonu 1 białko odrobina soku z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki ciasta umieścić w misce lub na stolnicy, zagnieść szybko w elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą, schłodzić około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić na 4 części. NADZIENIE: Orzechy zmielić w blenderze, przełożyć do niewielkiego rondelka, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny i gotować 10 minut często mieszając

Cakes By Kejt
Kruche rogaliki z truskawkami 389

jest mój ulubiony przepis na rogaliki. Rogaliki zawsze mi smakują, nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, są tanie w wykonaniu. Składniki do ich przygotowania są zawsze w domu. A smakują wszystkim. Farsz do rogalików jest tym razem sezonowy – świeże truskawki posypane szczyptą cukru. Do ciasta na rogaliki dodałam tym razem cukier, ale niewiele,  posypiemy je małą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki twarogowe z kremem czekoladowym 251

Zwykle ten przepis wykorzystujemy do przygotowania ciastek posypanych grubym cukrem, ale czekoladowe nadzienie przemawia do nas bardziej :)  Brak cukru w cieście pozwala na polanie rogalików lukrem, nie powodując nadmiernej słodkości całego wypieku :) SKŁADNIKI: 250 g margaryny 250 g twarogu półtłustego 500 g mąki 1 jajko słoiczek kremu czekoladowego LUKIER: przepis tutaj (klik) Jeśli mamy robota, wszystkie składniki wrzucamy(...)stopni góra dół. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gorę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka.  Pieczemy przez 20 minut, do delikatnego zarumienienia.  Rogaliki studzimy i dopiero wtedy lukrujemy. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Rogaliki na smalcu 191

przeglądania jednego z blogów znalazłam przepis na rogaliki z dodatkiem smalcu. Początkowo obawiałam się, czy po upieczeniu nie wylądują w koszu, ale wyszły tak pyszne, że już na drugi dzień nie zostało po nich śladu. Smalec jest w ogóle nie wyczuwalny i dodaje ciastkom kruchości. Polecam :-) Przepis pochodzi z  tej strony. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)smalcu w temperaturze pokojowej 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18% Szczypta soli Dodatkowo: Marmolada do nadzienia do posypania cukier puder Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na okrągły placek. Każdy okrąg podzielić na osiem części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady

Na słodko lub wytrawnie
drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste 192

moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie.  polecam gorąco  :-) SKŁADNIKI -3 szklanki  mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3/4 szkl(...)cukru -4 łyżki roztopionego masła -dodatkowo 1 jajko do posmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp. drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, jeśli

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI bez pieczenia 146

window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: Spód:  herbatniki maślane (180 g) masło roztopione (50 g) krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki) Krem borówkowy: borówki amerykańskie (250 g) jeżyny (125 g) cukier (200 g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.) mini rogaliki z nadzieniem białej czekolady(...)kremówka się ubije zmniejszamy obroty miksera do najniższych i stopniowo dodajemy wystudzony mus. Krótko miksujemy do połączenia składników. Połowę kremu borówkowego przekładamy na spód z herbatników. Tortownicę wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie, na krem borówkowy układamy rogaliki lekko je wciskając w masę, a następnie przykrywamy resztą kremu. Wstawiamy do zamrażalnika żeby dobrze stężał

RITA food channel
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 156

wyglądzie. A  czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok.  Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 125 ml mleka 50 ml oleju szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 100 g kandyzowanego(...)śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche rogaliki z czekoladą 262

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas wykonania: 1 h (+ 2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka(...)kroku: 1. Drożdże rozmieszać w mleku i zasypać mąką 2. Dodać resztę składników 3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia 3. Ciasto podzielić na 4 części 5. Każdą część ciasta rozwałkować i wyciąć 12 trójkątów 5. Zwinąć rogaliki z masą czekoladową 7. Rogaliki wyłożyć na papier do pieczenia i upiec

KuchniaWeDwoje.pl
Konfitura różana 98

marmolada nie tylko świetnie smakuje, ale ma też piękny kolor i odcień, dzięki czemu nasze potrawy wyglądają wyjątkowo. Niezależnie od tego, czy jest używany jako składnik do pieczenia, czy jako dodatek do tostów i rogalików, ten dżem z dzikiej róży z pewnością posmakuje każdemu. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne przetwory na słodko. Chyba taką klasyką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
rogaliki krucho drożdżowe z powidłem śliwkowym 334

zaczyn, siekamy do połączenia się ze składnikami a następnie zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na k. 15 min. do podrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę powidła i zwijamy w rogalik. Każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 178

oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka [ dałam ciut więcej(...)ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić rogaliki i piec 20-30 minut lub do zrumienienia

Moje domowe kucharzenie