rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:28/116)

Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej 252

Jabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem. Składniki : 500 g maki pszennej typ 500 2 jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych  Nadzienie: 1 kg jabłek(...)dołka. Delikatnie mieszam aby powstała zawiesina, przykrywam ściereczką na 15 minut. Krok 2 Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło,wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut. Krok 3 Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty . Krok 4 Jabłka obieram

Różowa kuchnia
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 164

świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania rogalików. Po upieczeniu rogaliki lukrujemy i posypujemy suszonymi płatkami róż 🌹 Dzięki temu nie tylko smakują wyśmienicie, ale również świetnie się prezentują. Pychotka! Składniki: 2-2,5 szklanki(...)rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWA NUTELLA 147

nutella zawiera najgorszy z możliwych - utwardzony olej roślinny, około 60%  cukru i tylko 13% orzechów laskowych. Polecam zatem przygotować pyszny krem orzechowo-czekoladowy domowym sposobem, używając najlepszej jakości składników: gorzkiej i mlecznej czekolady, pełnego mleka i dużej ilości orzechów laskowych. Taki krem jest mniej gęsty i kleisty od sklepowej wersji i zdecydowanie bardziej orzechowy. Przygotowanie kremu jest bardzo proste(...)zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki mleka

cool and minty
Rogaliki francuskie z czekoladą 304

Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując(...)średnie kwadraty. Dodajemy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy formując rogaliki. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku aż rogaliki się zarumienią. Wersja trudniejsza: Wyrobić ciasto francuskie. Mąkę i sól wsyp do miski. Dodaj rozdrobnione masło. Rozcieraj palcami aż składniki luźno się połączą – w cieście powinny być widoczne grudki masła wielkości ziaren grochu. Dodaj zimną wodę ( mniej więcej ¾ przewidzianej porcji

I LOVE LIFE
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 171

SKŁADNIKI: • 4 szklanki mąki • kostka margaryny lub masła • 5 dkg świeżych drożdży • 2 jajka • 2 łyżki cukru • szczypta soli • 1/2 szklanki gęstej śmietany • mus jabłkowy PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozcieramy w miseczce z cukrem, mieszamy aż będą płynne i cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę (lub masło), rozcieramy palcami, dodajemy 1 jajko, śmietanę, sól(...)płynne drożdże, zagniatamy pulchne ciasto, następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, wycinamy po 8 trójkątów, nakładamy po łyżeczce musu i formujemy rogaliki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż się zarumienią, studzimy na kratce i posypujemy

KUCHNIA POLSKA
C - Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym 188

jeszcze propozycja deserowa:) Nadzienie pachnące i pyszne! Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym   Składniki: 1 kg mąka pszenna              0,5 litra mleko, 0,5 szklanki olej, 10 dag drożdże              2 szt jajka(...)również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rogaliki z różą 106

lada gratką, dziś z racji dostępności różnych produktów możemy takie cudeńka upiec w domu. A aromatu konfitury różanej, który uniesie się po całym domu podczas wypiekania rogalików , nie zastąpi żadne kupne ciastko ... SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli słoiczek konfitury różanej drożdże(...)stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować konfiturą z róży i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp 200 st C  Można opruszyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.  smacznego

Z Marcepanem
rogaliki z nadzieniem migdałowym 216

nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu(...)czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam

babka w formie
Kruche rogaliki z masą krówkową i migdałami 85

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche rogaliki kajmakowe z migdałami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 30 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 230 kcal Maleńkie rogaliki z ciasta kruchego, skrywające w swoim wnętrzu masę krówkową i kawałki migdałów. Rogaliki kajmakowe z migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 170 g mąki pszennej(...)kostkę, cukier i kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto dłońmi początkowo w misie, kiedy już składniki złapią się wzajemnie wyrabiaj na blacie kuchennym podsypanym mąką. Zagniecione ciasto uformuj w kulkę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu łatwiej będzie wykrawać i formować rogaliki. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na kształt okręgu. Posługując się talerzem

ProstePesto.pl
WYJĄTKOWO MIĘCIUTKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 227

Puszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊 Składniki: (na 18-20 rogali) 650 g mąki pszennej 220 ml mleka(...)rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżeczka mleka. Odstawić na około 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.  Piec w temp 180 st ok 20 minut (do uzyskania lekko złotego

Walijskie Pichcenie
Rogaliki drożdżowe z nutellą 167

wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia :-) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 200 ml ciepłego mleka 120 g masła (roztopionego) 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików 2/3 szklanki cukru pudru

kruche babeczki
Rogaliki z orzechów włoskich 125

Przyznaję już na wstępie. To nie mój wypiek. Uczestniczyłam we wszystkich etapach tworzenia rogalików - biernie. To specjalność mojej mamy.  Ta blaszka nimi wypełniona - również mamy.  Gdy od jej drzwi wejściowych czuję ten charakterystyczny zapach,  wiem, że znów czas na orzechowe dogadzanie. Kilka dni temu, weszłam w momencie mielenia(...)orzechów. Poniżej relacja z kolejnych etapów  - ważenia, zagniatania, formowania i pieczenia. Proporcje są bardzo ważne, co do grama,  to samo tyczy się jakości składników,  podstawa to dobre orzechy i prawdziwe masło. Rogaliki są lekkie, kruche, maślane i uwaga - wyłącznie dla wielbicieli orzechowych smaków. Mąka orkiszowa podkreśla orzechowy smak ciasteczek,  ale pszenna również będzie idealna. Co ważne

Kronika Piekarnika
Rogaliki z masą makową 194

miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto pokroić

Słodkie inspiracje