wyrobiłam ciasto, które pięknie wyrosło. Moje rogaliki nie są dużych rozmiarów, takie w sam raz na kilka kęsów :) Jeśli zechcecie zrobić większe – nie ma problemu :) Gorąco polecam! Składniki (ok. 24 sztuki niewielkich rogalików): 5 szklanek mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 100 g masła 4 łyżki ciepłej wody 5 łyżek cukru (pełnych, ale czubatych) 1 łyżeczka soli(...)pełna) 4 jajka (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo: masło (do wysmarowania miski) jajko (do posmarowania rogalików) 1-2 łyżki maku Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy cukier i sól. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy (do temperatury pokojowej). Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich rozpuszczone drożdże
MyCookBook.plRogaliki dwukolorowe.. dwusmakowe ..p okryte lukrem utrzymują dłużej świeżość .Lukier nadaje także rogalikom słodyczy..Pomysł na takie rogaliki znaleziony dawno temu [ oj 2 lata prawie hihi] u Mikołaja , a zrobiłam je dopiero teraz..Ja zrobiłam z mniejszej ilości składników, ale podaję tak jak znalazłam. Składniki : około 1 kg mąki Na zaczyn : 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru(...)około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Syrop : 300 g cukru 300 ml wody 2 łyżki cukru waniliowego Gotować składniki do lekkiego zgęstnienia Upieczone rogaliki dwukrotnie smarować syropem
Moje domowe kucharzeniemnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki 3 żółtka 1 jajko marmolada(...)letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy
Pyszności Słodkościdrożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki(...)żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką
Salonik smakówjest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki z makiem i orzechami włoskimi. Ciasteczka polałam gorzką czekoladą(...)jednak jeszcze lepiej sprawdzi się lukier, dzięki niemu rogaliki zyskają bardziej świeży smak – wystarczy cukier puder zmieszać z odrobiną soku z cytryny Orzechowe rogaliki z makiem Via Gusto Mak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją propozycją są kruche rogaliki
Via Gustokrótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)Składniki:(na ok. 40 - 50 rogalików)Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej- pół kostki smalcu - pół kostki masła- 3 jajka- 4 łyżki cukru- 50 g drożdży- 4 łyżki śmietanyŚrodek:- duży słoik marmolady (słodko(...)kwaśna) Sposób przygotowania:1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ MARMOLADĘ
Gotuj Z MuzykąPyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru(...)odczekać 5-10 minut i pozbawić skórki, - za pomocą maszynki zmielić rodzynki i migdały, - w wysokim garnku rozpuścić 85 g masła, cukier i miód; mieszać co jakiś czas,; gdy składniki połączą się ze sobą dodać do nich zmielone rodzynki i orzechy; całość chwilę gotować, - następnie do przygotowanej masy dodać zmielony mak; gotować 5-10 minut na średnim ogniu cały czas
Ugotowaćrogaliki serowe. Doskonałe dla całej rodzinki, w moim domu z talerzyka znikają bardzo szybko. Swoją świeżość zachowują bardzo długo, choć gwarantuję Wam, że nie dotrwają kolejnego dnia ;) Składniki na około 36 rogalików: * 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 250 g twarogu z wiaderka * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru * 1 kostka masła * dodatkowo mąka
Zrób to smaczniesobie życie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rog alika z marmoladą? ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Składniki: 100 g masła 250 g mąki 1/4 szklanki mleka 25 g drożdży 1 jajko 1 szczypta soli cukier waniliowy marmolada 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików
Bon appetit mon amiechoć to w sumie kaloryczny deser ;) Takie proste w swej formie ciasteczka są zwyczajnie najszybszą wersją. W wersji ciut dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej
Kolorowy Przepisownikdodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać tutaj dwa rodzaje tego owocu - kwaśne i słodkie, by wydobyć maksymalnie jabłkowy smak. Idealne do herbaty. Składniki na około 32 rogaliki. Szklanka =250 ml Ciasto: 100 g świeżych drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka do rozczynu 200 ml letniego mleka do ciasta(...)pomocą już samej łyżki wmieszać do piany pozostałe składniki - rozczyn, mleko, makę, masło i szczyptę soli. Całość wyrabiać kilka minut. Tak by w cieście pojawiały się pęcherzyki powietrza. Ciasto posmarować w wierzchu olejem i pozostawić je do wyrośnięcia na 60 minut. Jest to dość luźne ciasto ale dzięki temu rogaliki będą niezwykle puszyste. Z jabłek usunąć skórkę i nasiona
Poezja Smaków - blog kulinarnyPyszne rogaliki twarogowe Uwielbiane przez moje dzieci, które zawsze dzielnie mi pomagają w ich przygotowaniu. Spokojnie mogłabym tu napisać, że przepis na te rogaliki jest dziecinnie prosty. Wystarczą nam trzy składniki i ulubione nadzienie: dżem, marmolada lub karmelizowane jabłka. Takie twarogowe rogaliki , to idealny deser dla małych i dużych łasuchów. Idealne by zjeść od tak, idealne do popołudniowej herbaty(...)sobą do pracy, przygotować dzieciom na wycieczkę itd. Spróbujcie tego prostego i sprawdzonego przepisu na rogaliki twarogowe. P.s. Czy Wasze dzieci też lubią Wam pomagać w kuchni? Moje uwielbiają. To dla nich doskonała zabawa, a dla mnie wspaniale spędzone wspólne chwile. Składniki: 250 g półtłustego twarogu 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania opcjonalnie skórka starta z pomarańczy
Słodkie okruszkidzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw Kawy DreamsCoffe, to połączenie jakości, smaku, elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny. Więcej pisałam Wam tutaj Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią(...)Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo). Ciasto zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce) i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Dzielimy na dwie części
Słodkie okruszkiZapiekanka z rogalików, owoców i jajek, jest świetnym rozwiązaniem kiedy nie wiemy co zrobić z pozostałym, słodkim pieczywem. Tradycyjny przepis ma w składzie rodzynki i bakalie, ja zastąpiłam je owocami. Połączenia wyszło mega świetne. Pudding szybko zniknął(...)SKŁADNIKI : 2 duże, czerstwe rogaliki masło do posmarowania 1 szklanka mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru ) 100 g świeżych truskawek drzem truskawkowy opcjonalnie płatki migdałów cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Marioliniby jest trudne do wykonania, ale... nic bardziej mylnego. Też tak myślałam, lecz się przełamałam i teraz, kombinuję z nim na różne sposoby. Dziś zapraszam na pyszne, rogaliki z ciasta "topionego". SKŁADNIKI: na 16 sztuk 250 g mąki pszennej 100 g masła 15 g świeżych drożdży 10 g cukru 10 g mleka 70 g jogurtu naturalnego 1 jajko ulubiona marmolada
Kuchnia w opałach