twarogu w kostkach już zmielonego, ale bardzo często robię go ze zwykłego sera, który uprzednio rozgniatam trochę widelcem. Jeśli pominiecie ten krok, nic się nie stanie i rogaliki wyjdą równie przepyszne 😙 SKŁADNIKI: 300 g twarogu (najlepiej mielonego, ja użyłam zwykłego, półtłustego - w temperaturze pokojowej) 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki mąki pszennej DODATKOWO: powidła śliwkowe (lub gęsty(...)dżem albo marmolada w ulubionym smaku) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ręcznie lub hakiem miksera elastyczne ciasto. Zrób z niego kulę, zawiń w folię, spłaszcz lekko i wsadź do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonyczasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie . Ciasto nie wymaga wyrastania , mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki placek, wycinamy trójkąty i nadziewamy. Można nadziać marmoladą, czekoladą, masłem orzechowym , czymkolwiek chcemy. Tym razem użyłam gotowej masy(...)maku, ech, po co się męczyć, jak mamy gotową w puszce , która okazała się całkiem udana i smaczna . Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na dwie blachy rogalików: 2 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru do drożdży 3 łyżki cukru do ciasta 1 całe jajko 1 żółtko 1 białko do smarowania rogali
Kawa z mlekiemDruga propozycja na dziś, wczoraj, zrobiłam dużo ciasta drożdżowego, początkowym zamysłem były tylko drożdżówki , ale zrobiłam z większej ilości składników i z reszty postanowiłam stworzyć rogaliki. Są w dwóch wersjach, jedne serowe, drugie bananowo-kakaowe. Będą pyszne do popołudniowej kawusi ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli
Idę coś wszamaćRogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Sieniawa, gmina Sieniawa, powiat przeworski Rogaliki z marmoladą to niedzielna klasyka, ale zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego albo kruchego. W naszym regionie do wypieku rogalików albo ciastek z jabłkami wykorzystuje się czasami ciasto na bazie białego sera, mąki pszennej i masła. Te 3 składniki dodaje się w równych proporcjach(...)się przygotowuje, ale przed rozwałkowaniem wymaga schłodzenia. Po upieczeniu wierzch rogalików jest lekko przypieczony, a środek miękki. Ciasta przechowujemy w przykrytym pojemniku, żeby nadmiernie nie wyschły. Przepis Stowarzyszenia Aktywni w Sieniawie udostępniono w publikacji Powiatu Przeworskiego pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Rogaliki serowe z marmoladą – kuchnia podkarpacka Składniki na około 25 sztuk: 250 g mąki pszennej 250 g sera
Trzeci talerzCoś słodkiego do kawki... Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem truskawkowym. Składniki: *0,5-0,6kg mąki *50g drożdży świeżych *1 jajko *6 łyżek cukru *szczypta soli *1szkl. mleka *2-3 łyżki wody *3 łyżki roztopionego masła. Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu(...)znów zagnieść. Ciasto podzielić na niewielkie porcje i rozwałkować dość cienko. Pokroić na równe trójkąty. na każdy położyć na brzegu trochę marmolady (bądź dowolnego innego nadzienia) i zwinąć formując rogaliki. Odstawić na ok. 15min. do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp
Zrób to smacznieRogaliki drożdżowe z budyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony(...)krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia). Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed
Pelusiowa KuchniaCoś do popołudniowej niedzielnej kawki - pyszne drożdżowe rogaliki z... lodówki. Polecam Wam serdecznie!!! Rogaliki drożdżowe z lodówki.Składniki na ok. 30 szt.2 łyżki mleka;2 łyżki śmietany;50 g drożdży;1/2 kg mąki;3/4 kostki margaryny;2 łyżki cukru;2 jajka;szczypta soli.Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży(...)część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek wymieszany z miodem i wiórkami kokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach.Smacznego!!!PS. Przepis znalazłam na stronie: Przepisy
Miksturowniknajbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową. Składniki: 500-550 g mąki 100 g cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 100 g masła 25 g świeżych drożdży 1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista(...)przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec w 200*C przez około 15 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDOMOWE ROGALIKI Rogaliki towarzyszą nam od dzieciństwa, dzięki swemu wyglądowi mają charakterystyczny kształt i budzą zachwyt od dziecka. Dziś Agnieszka proponuje zrobić maślane rogaliki śniadaniowe. Rogaliki maślane lub rogaliki drożdżowe mają szeroki zakres zastosowań w naszym menu. Przepis na rogaliki drożdżowe jest bardzo prosty choć trochę trwa, bo trzeba(...)poczekać aż wyrośnie ciasto. Tylko nie stójcie i nie patrzcie się jak rosną, bo rogaliki śniadaniowe tego nie lubią... :) Link do filmu z przepisem: 226 - Przepis na ROGALIKI Maślane - ŚNIADANIOWE - DOMOWE! Składniki: 15g drożdży 60g masła 130g gęstej śmietany np. 12% łyżka cukru płaska łyżeczka soli 150ml letniej wody plus kilka dodatkowych łyżek
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekolanach i niech jeszcze świerszcze grają na swych skrzypcach...zanurzyć się lekturze na którą czasu na co dzień brak...i tak, niespiesznie sącząc dobra kawę podjadać słodkie rogaliki....ach gdyby tak.... Składniki na ok 45-50 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 15 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 5 żółtek 1/2 łyżeczki(...)Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo, ok 4-5 mm. Szklanką wycinamy kółka, lekko je wałkujemy, nakładamy konfiturę, zlepiamy, a resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika. 6. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować rozmąconym białkiem
Apetyczna babeczkaDzisiaj zapraszam na puszyste rogaliki drożdżowe z marmoladą. Składniki (ok. 50 rodalików) : Rozczyn: 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej 50 ml mleka Ciasto: 60 dag mąki 5 łyżek cukru szczypta soli 200 ml mleka pół kostki margaryny 3 jajka Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy(...)dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła i dzielimy na 16 części w kształcie trójkąta. Na każdy trójkąt kładziemy troszkę marmolady i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem z łyżką mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Pyszności SłodkościJeśli zastanawiacie się co zrobić dzisiaj, pysznego na podwieczorek to ja Was zachęcam do zrobienie pysznych, delikatnych i puszystych rogalików drożdżowych z serem. Znikały jeszcze ciepłe, jeśli macie chwilę zróbcie je koniecznie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z serem Składniki Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 70 g cukru 350 ml ciepłego(...)Bierzemy jedną porcję ciasta i rozwałkowujemy prostokąt, wykrawamy trójkąty. (najlepiej robić to radełkiem, ciasto do noża może się przyklejać). U podstawy trójkąta układamy po łyżeczce masy serowej, zwijamy tworząc rogalik. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc odstępy między rogalikami (urosną), odstawiamy do wyrośnięcia na min 15 minut. Przed pieczeniem każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem, rogaliki wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamRogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku. Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki: 600 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1 żółtko 50 g drożdży świeżych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g masy makowej Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka(...)się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń tak aby ich wąski koniec znalazł się pod rogalikiem. Przygotowane rogaliki układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i piecz partiami 12-14 minut w 220 °C. Grzanie góra-dół. Wraz
kuron.com.plteż powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem , wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali z Poznania zostały zachowane. Szybkie rogaliki z białym makiem – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 1 puszka masy makowej(...)czubatą łyżkę do dekoracji rogali. Biszkopty także zblendować. Do garnka przełożyć masę makową z białego maku, dodać porwaną na mniejsze kawałki masę marcepanową, podgrzewać na małym ogniu, aż oba składniki się połączą. Zdjąć z ognia, wsypać mieszankę orzechów, migdałów i skórki pomarańczy oraz zmielone biszkopty, dokładnie wymieszać. Masę opcjonalnie można dosłodzić miodem. Pozostawić do wystygnięcia, następnie wmieszać jajko. Masę przełożyć
niecodziennikparymiałam ogromną ochotę na coś serowego :) Można też zrobić rogaliki bez nadzienia. Wtedy będą idealną podstawą np do nutelli czy konfitury np truskawkowej ( klik ). 'drożdżowe rogaliki z białym serem' Składniki (na 24 szt): * ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 1/3 szklanki letniego mleka - 1/3 szklanki jogurtu / słodkiej śmietanki - 3 jajka - 4-5 czubatych łyżek cukru pudru(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C. Wyrośnięte rogaliki nasmarować mlekiem ew. żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec
CookYourself