rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:27/116)

Konfitura wiśniowa 133

dżemów niskosłodzonych zawsze robię partię takich prawdziwych konfitur. Nie ma nic lepszego, niż słoiczek pysznych konfitur otwarty w środku zimy do naleśnika, kanapki lub jako nadzienie do rogalików czy pączków. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 kg wydrylowanych wiśni 2 kg cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Wydrylowane wiśnie zasypać 1 szklanką cukru i pozostawić na 1-2 godziny aż puszczą

Kocham..lubię..gotuję..
Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami 194

ogórkami? Co zrobić z parówek? Proponuję przygotować parówki na kilka sposobów: w cieście francuskim lub kukurydzianym, w pysznej sałatce z ziemniakami, która jest idealna na grilla, jako składnik wytrawnych naleśników, czy jako rogalik z farszem, który doskonale zastąpi bułki na śniadanie, oraz jako dodatek w potrawach. Dania z parówkami są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Przepisy z parówkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki krucho drożdżowe 179

budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej 1 kostka zimnego masła 5 dkg świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 2 jajka(...)masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy  ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika

Cynamonowe szczęście
Rogale z nadzieniem wiśniowym 190

bardziej, że mój syn  Marcin jutro nas odwiedzi ze swoją córeczką. Rogale na pewno polubi Ola. Przepis bardzo prosty, a wypiek udaje się doskonale. Rogaliki są chrupiące i  miękkie. SKŁADNIKI 60 dag mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżka kwaśnej śmietany 35 dag margaryny  jajko do smarowania konfitury wiśniowe WYKONANIE  Mąkę przesiewamy

W kuchennym oknie Ewy
razowe rogale 156

rogale razowe Świeże razowe pieczywo, zawsze urzeka swym zapachem i smakiem. A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna. składniki na dziewięć sztuk 650 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ziarna maku sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie trzecie

Miód i pieprz
Kruche rogaliki z jagodami 130

przygotowania, mając nadzieję, że przypadną Wam one do gustu i z łatwością je przygotujecie i ze smakiem później zjecie :) Dziś prosta propozycja na letni piknik, kruche rogaliki z jagodami. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajkoszklanka jagódcukierSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko

Słodkie Przyjemności
rogaliki drożdżowe 220

wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami. składniki: 4 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 100 g drożdży 2 łyżki cukru 2 jabłka (najlepiej antonówki) wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączę

babka w formie
Kruche rogaliki z ciasta serowego 138

Kruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam!     Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego(...)masła 100g miękkiej margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 186

Kruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego(...)masła 100g miękkiej margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy

Blog z Apetytem
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! 890

babci. Szybkie i proste! Smakują rewelacyjnie. Są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego niedrogie. Ciasto składa się zaledwie z trzech składników, które wystarczy razem zagnieść i gotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem Wam, że mile się zaskoczyłam, rogale(...)ekstra kruche, delikatne i naprawdę pyszne, jak kiedyś u babci       Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (najlepiej typu 500) 200g smalcu – 1 kostka 180g kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: mąka do podsypania Nadzienie: biała czekolada, dżem lub powidła o obniżonej zawartości cukru cukier puder do posypania       *** Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy zimny smalec pokrojony

Blog z Apetytem
rogaliki kokosowe 120

Chrupkie, rozpływające się w ustach rogaliki kokosowe. Idealne do herbatki. Długo zachowują świeżość, ale mają jedną wadę- szybko znikają:) Składniki: kostka masła 200 g mąki 150 g kokosu  1 jajko szczypta soli 80 g cukru pudru Kokos zmielić w młynku(...)kawy (chyba, że mamy bardzo drobny). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać jajko, zmiksować. Dodać kokos i mąkę. Zmiksować do połączenia składników, przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i formować rogaliki rękami posypanymi mąką. Układać na blaszce  i piec 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki drożdżowe na kefirze 147

Znalazłam w szafce kuchennej kilkanaście twardawych już krówek i postanowiłam dać im drugie życie. Upiekłam rogaliki drożdżowe na kefirze, wyszły pyszne. Spróbujcie Składniki na 14-16 sztuk: – 150ml kefiru – 320g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 30g masła – 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania rogalików przed pieczeniem – 2 łyżeczki drożdży instant – 1 łyżka cukru

Smaki Armine
Kruche rogaliki z powidłami 253

nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić do zastygnięcia lukru

Smakołyki Asi
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów 1211

przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana.     Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy:   ciasto: 330 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 łyżki gęstej śmietany 18%   nadzienie: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszki manny(...)szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich olejek migdałowy   cukier puder do posypania   Z trzech składników na ciasto (margaryna prosto z lodówki) wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.   Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszkę mannę i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy orzechy i olejek migdałowy do smaku, ale raczej nie żałujmy ilości

Jadło i czytadło
Rogaliki marchewkowe (WC na październik) 165

złożeniu tworzącego egzotyczną całość. Jest pragnienie, jest okazja, zatem ostatecznie decyzja podjęta. Rogaliki zrobiłam szybko i łatwo, głównie dzieki maszynce z wmontowaną tartką, która połowę pracy zrobiła za mnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a znajomi stwierdzili, że nie wierzą w marchewkę jako podstawowy składnik. Co prawda coś specyficznie im smakowało w tle i za nic w świecie nie mogli(...)nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub dowolna inna byle gęsta albo przecier z róży (ja użyłam dżemu wiśniowego, który uroczo rozpłynął się wokół rogalików... błędy są po to, żeby się na nich uczyć!) Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rogaliki trzyskładnikowe 264

Rogaliki trzyskładnikowe, to rogaliki , które tak naprawdę mają 5 składników. Więc dlaczego ta nazwa? Myślę, że autorowi przepisu chodzi w nazwie o sam skład ciasta, który rzeczywiście składa się tylko z trzech składników :) A może pierwotnie autor nie nadziewał i nie posypywał ich cukrem pudrem ? Ja tego nie wiem, ale trzymam się nazwy i przepisu z jakim się spotkałam(...)reszty składników na ciasto i posiekać razem. Po chwili zagnieść ciasto i  uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1h. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy. Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej

W kuchni u Moniki
rogaliki z musztardą w 30 minut 141

Składniki ciasto  z tej strony musztarda pierś z kurczaka pocięta w plasterki żółtko woda Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C termoobieg ,lub 200 ° C normalnie. Wyciągnąć ciasto z lodówki ,podzielić na pół. Jedna część rozwałkować w kształcie koła ,pociąć na 16 równych części .Każdą część posmarować musztardą -u mnie Bawarska- położyć kawałek surowego kurczaka i zwinąć jak rogalik. Umieścić

w mojej kuchni
Rogaliki drożdżowo- kruche 293

Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut

SMYKWKUCHNI