rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:32/116)

Rogaliki makowe 128

Składniki :4 szklanki mąki3/4 margaryny3 jajka + jedno do posmarowania rogali6 dkg drożdży1,5 łyżeczki sody5 łyżek cukruok 220 ml śmietany kwaśnej.Puszka gotowej masy makowejWykonanie :Mąkę

Malinowa Kawiarenka
Rogale marcińskie 222

poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g  Skworcu  ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru(...)śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru

Różne smaki w kuchni
Rogale marcińskie 1383

poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów(...)śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru

Słodkości i nie tylko
Pyszne rogale maślane i fajny trick 140

okrąg i kroimy po przekątnych, tak jak pizze. Potem każdy kawałek zawijamy od grubszego brzegu do środka. Rogalik lekko wyginamy i już. Drukuj Maślane rogaliki Pyszne, rozpływające się w ustach maślane rogale Składniki 540 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 0,75 szkl ciepłego mleka 5 łyżek cukru 50 g roztopionego i ostudzonego masła 50 g masła do posmarowania(...)drożdże ruszą. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki ciasta oraz rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 45 min. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na kształt okręgu i podzielić na 4 lub 8 części. Rozwałkowane placki posmarować masłem, zwinąć w kształt rogalika i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Mieszam w Garnku
Drożdżowe rogaliki z jabłkami 144

Cześć Dzisiaj będzie przepis na rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”.  Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską(...)blachę, papier do pieczenia, drewniany tłuczek do ciasta, nóż, miskę, drewniany, zaostrzony patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: 2 czubate łyżki masła lub margaryny, porządny „chlust” mleka (mogą być dwa), 2 żółtka, 2 jajka, 1/2 kostki drożdży, ½ szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, tyle mąki pszennej ile przyjmie ciasto + mąkę do podsypywania, 1-2 jabłka, tłuszcz do wysmarowania blachy, szczyptę

blog.moje-pasje.info
Rogaliki z budyniem i marmoladą 229

Rogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!     Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 5 dkg drożdży 200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 żółtka 4 łyżki cukru Nadzienie: 2 budynie waniliowe

Blog z Apetytem
rogaliki serowe + film krok po kroku 112

składniki: 250 g sera białego (najlepiej półtłustego) 100 g masła, miękkiego 1 szczypta soli 160-180 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 50 g cukru wykonanie: Ser rozcieramy z masłem i solą przy pomocy np. łyżki. Następnie dodajemy Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy na oprószoną mąką stolnice, chwilkę zagniatamy a następnie wałkujemy(...)starając się tworzyć okrągły placek. Wierzch równomiernie posypujemy cukrem (trochę cukru zostawiamy aby posypać wierzch rogalików) i wałkujemy aby cukier przykleił się do ciasta. Następnie kroimy na trójkąty (ok. 24 szt.) i zwijamy rogaliki. Wierzch każdego obtaczamy w pozostałym cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C, aż będą rumiane przez

Domowy Smak Jedzenia
Kruche rogaliki z powidłami 226

SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki Młyn Kopytowa, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 200 g masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, szczypta soli, powidła śliwkowe Orzech.     Polecam też drożdżowe rogaliki z powidłami. Przygotowanie:    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy

Aga w kuchni
Rogaliki z marmoladą 186

Drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia. Składniki ciasta: 250 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej (typ 550) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 30 g drożdży 130 g cukru(...)rozpuszczonego, letniego masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii Ponadto: 500 g twardej marmolady różanej 1 jajko do posmarowania rogalików  mąka do posypania blatu Wykonanie: Jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby się ogrzały. Odmierzamy wszystkie składniki.  W dużej misce łączymy: rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy

Smak mojego domu
łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 196

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 50 g drożdży 2-4 łyżki cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szczypta soli dodatkowo: jajko do smarowania marmolada lub krem czekoladowy do nadziewania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok 4 łyżkami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie(...)mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
rogaliki z Nutellą + film krok po kroku 98

składniki: 500 g mąki 250 g masła, schłodzonego 1 i 1/2 łyżki cukru 50 g drożdży 200 ml śmietany 12-18% wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz śmietaną. Masło ścieramy do mąki lub siekamy. Do mąki z masłem dodajemy wymieszane drożdże ze śmietaną oraz cukrem i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na trzy równe części, przekładamy do osobnych woreczków(...)wyciągamy jedno ciasto, rozwałkowujemy je na kształt koła, na posypanej mąką stolnicy. Tniemy na osiem trójkątów. na każdy nakładamy krem czekoladowo orzechowy (ja nakładałam po ok. 1/2 łyżeczki). Zwijamy rogaliki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy rozmieszanym jajkiem. Posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w ok. 170-180 st. C, aż będą rumiane (ok. 15-20 min.) Z pozostałymi

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki z marmoladą 81

Składniki: 1,40 kg mąki 10 dag drożdży 1/4 szklanki cukru sól płaska łyżeczka cukier waniliowy 1 margaryna 3 żółtka + 1 całe jajko 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% 2 szklanki mleka Wykonanie: Mleko lekko podgrzać + drożdże + cukier. Mąkę przesiać na stolnicę dodać podgrzane mleko i resztę składników zagnieść jak na pierogi. Podzielić na kilka części w zależności jak duże rogaliki

Wasze Przepisy
Kruche rogaliki... 166

problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza ok. 15-20minut. Życzę Wam udanej zabawy Sylwestrowej! Szampańskiej imprezy, wspaniałych wrażeń, szczęścia

Kuchnia Pani Wiosny
Croissant z jajecznicą 108

Słynne francuskie rogaliki świetnie smakują w wytrawnej wersji. Polecam! Składniki (2 porcje): 2 croissanty serek naturalny do posmarowania 2 jajka 2 listki sałaty 4 plasterki pomidora odrobiną masła do jajecznicy sól Sposób przygotowania: 1. Croissanty rozkroić i posmarować serkiem. Na serku ułożyć po listki sałaty.  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, wbić jajka, posolić i zrobić jajecznicę

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki orzechowe siostry Anastazji 192

skladniki 28 dag mąki tortowej 20 dag masła 10 dag cukru pudru 7 dag zmielonych orzechów 2 lub3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrabiamy razem .Z ciasta formujemy malutkie rogaliki ,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min , w temp 170st .Po upieczeni posypać cukrem pudrem lub w dowolny inny sposób

Moje Wyroby
Konfitura z róży 156

makutry,wsypujemy cukier i zabieramy się za ucieranie. Gotową konfiturę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Taka kontraktura jest wspaniałym dodatkiem do różnych wypieków, rogalików,pączków, ja również dodaję do owsianki. Składniki: 100 g płatków dzikiej róży 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Płatki róży rozsypuję na ściereczkę,pozbywam się białych końcówek, robię

Kukuleczki
Ciasteczka z nutellą 190

przygotowaniu ciasteczka z nutellą. Jeśli nie używacie nutelli możecie dodać inny krem czekoladowy. Przygotowanie takich ciasteczek zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie. Polecam Wam też przepis na rogaliki serowe z owocami. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki: na około 15 ciasteczek, ilość zależy od wielkości 1 szklanka mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Słodkie okruszki
Kruche ruloniki z marmoladą 179

Szybkie, kruche i smaczne rogaliki do niedzielnej kawki i nie tylko. Składniki: 25 dag masła w temp. pokojowej 25 dag sera białego twarogowego 25 dag mąki pszennej dowolna marmolada - u mnie twarda różana Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki "Piwoszki" 192

Piwoszki" są raczej powszechnie znane. W internecie krąży wiele przepisów na te pyszne, delikatne ciasteczka wykonane z zaledwie kilku składników. Dzisiaj proponuję wersję w postaci małych rogalików nadziewanych marmoladą. Polecam. Ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanek mąki 3/4 szklanki piwa jasnego Nadzienie: dowolna marmolada Dodatkowo: cukier puder do posypania

Praktyczna pl
rogaliki krucho-drożdżowe dla smakosza 172

drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście  nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis polecam wszystkim:) Składniki: 500 g mąki 2 jajka 250 g margaryny łyżeczka cukru 50 g drożdży 2 łyżki śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki maślane 222

weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką. Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania