rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:73/116)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą 336

Pyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła  3 dag drożdży  1/4 szklanki ciepłego mleka  3 łyżki cukru  szczypta soli  2 szklanki mąki  2 jajka Lukier(...)czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany Nadzienie: marmolada Wykonanie; Pół kostki masła rozpuścić, żeby było miękkie i dało się je wymieszać z innymi składnikami. Do kubka wlać 1/4 ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki cukru, dodać do tego drożdże, po czym wszystko razem wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Zakryć i odstawić, aż drożdże zaczyna pracować. . Do miski wsypać dwie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche rogaliki dyniowe 210

cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :) Część upiekałam z nadzieniem z tahini, a część z nutellą. Polecam obie wersje. Składniki: Ciasto 240 g mąki(...)rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy porcję nadzienia. Zwijać w kierunku wierzchołka tak, aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Układać na blaszce w niewielkiej odległości. Piec w 180°C przez 17-20 minut. Smacznego! *Puree z dyni. Małą dynię hokkaido po przekrojeniu i usunięciu pestek piec przez 1 godzinę

Pełny talerz
W malinowym chruśniaku 184

Podejście nr 2 do rogalików. Ciasto znowu drożdżowe, ale inna technika wyrastania, bo na tzw. topielca. I nadzienie malinowe... Niestety znowu nie udało mi się okiełznać dżemu w środku, ale cudownie miękkie ciasto rekompensuje jego nieznaczny brak Topielce z dżemem malinowym 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 50 g drożdży 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko(...)roztopionego masła dżem malinowy Z drożdży mleka i łyżeczki cukru zrobiłam rozczyn. Następnie do mąki dodałam wszystkie składniki i wyrobiłam ciasto (strasznie się kleiło). Do wysokiego naczynia nalałam zimnej wody i włożyłam kulkę wyrobionego ciasta, tak aby było całkowicie przykryte wodą. Teraz moment wyczekiwania, aż ciasto wypłynie (czas jest różny od 30 min. do 2h nawet, u mnie wypłynęło już

bastalena
Racuszki bananowe 93

nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał, który urodził się 25 lat temu! 100 lat synu! Składniki: ? 2 szklanki mąki ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia

To co kocham
Kruche rulony 119

Zakręcone kruche rulony to szybki deser z Twoim ulubionym dżemem w środku. U mnie z domowymi powidłami Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej tortowej

Słodki sentyment
FAWORKI (CHRUSTY ) + FILMIK 143

Karnawał to czas smażenia faworków, pączków i oponek . Dzisiaj i ja usmażyłam chrusty według starego przepisu. Wyszły wspaniałe, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  450 g mąki

Kulinarne Fantazje Marioli
SZYBKIE PĄCZKI Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH + FILMIK 163

Pączki z dodatkiem serka, łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. W expresowym tempie mamy smaczne pączusie.  SKŁADNIKI

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto z rogalikami 7 days 166

dżemu oraz połowę kremu śmietankowego. Następnie w równych odstępach układamy rogaliki. Rozsmarowujemy resztę kremu. Drugi blat biszkoptu smarujemy dżemem od strony gdzie będzie stykał się z kremem. Delikatnie dociskamy całość w foremce. Wierzch oblewamy przygotowaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową (na garnku w wrzątkiem ustawiamy talerz lub miskę ze składnikami na polewę, mieszamy do momentu połączenia i rozpuszczenia się czekolady

VioletoweKucharzenie
Rustykalna tarta ze śliwkami, cynamonem i nutą imbiru 178

Pachnące cynamonem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, z warstwą świeżych śliwek z dodatkiem wyrazistego, aromatycznego imbiru to świetny pomysł na tartę z sezonowymi owocami. Składniki: Ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Rogaliki z konfiturą jagodową 169

kierunku…:) W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka , ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem – do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś! Składniki: 10 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka

Zasmakuj Kuchni
Racuszki bananowe 200

szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał, który urodził się 25 lat temu! 100 lat synu! Składniki: • 2 szklanki mąki • 2 łyżki cukru pudru

To co kocham
Drożdżówki z serem i kakaem 201

dziś podwójna propozycja drożdżówki serowo-kakaowe i rogaliki. Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie moim ulubionym, a już dawno miałam ochotę na drożdżóweczki z kakao, wiec jak wróciłam do domu od razu musiałam je zrobić! Są idealne na śniadanie popijane mlekiem ;) Oczywiście najlepiej smakują jak są jeszcze gorące ;) Składniki: pół szklanki letniego mleka 10g drożdży 25-30 dag mąki 1 jajko ćwierć

Idę coś wszamać
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą 338

rogaliki. Wyszły mięciutkie, puszyste, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smak dzieciństwa gwarantowany. U nas z nadzieniem z konfitury różanej, która została mi jeszcze po pączusiach. Możecie dodać kostkę czekolady, nutellę, w zależności na co macie ochotę. Bardzo Wam polecam. Przygotujecie je w dość szybkim czasie a dzieci i pozostali domownicy będę bardzo zadowoleni i ucieszeni. Składniki: 1 kg mąki(...)prostokąt, około 15 x 30 cm, grubości około 0,5 cm, wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę konfitury (lub kostkę czekolady, nutellę itp). Zwijamy na kształt rogalika. Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Zostawiamy na 15 minut do lekkiego napuszenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczmy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około

Made By Mom And Son
Rogaliki francuskie z jabłkiem i dżemem z czarnego bzu 178

Ekspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny, nie dosładzany(...)dlatego warto go wprowadzić do diety, w szczególności w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia, czyli jesienno-zimowym. Leki (i substancje wspomagające procesy leczenia i nabierania odporności) pochodzące z naturalnych składników to najlepsze co możemy dać sobie i naszym bliskim. Prozdrowotny dżem z owoców czarnego bzu firmy Łowicz polecam każdemu! Jest pyyyszny! ;) Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 jabłko

Kolorowy Przepisownik