Pyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła 3 dag drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki 2 jajka Lukier(...)czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany Nadzienie: marmolada Wykonanie; Pół kostki masła rozpuścić, żeby było miękkie i dało się je wymieszać z innymi składnikami. Do kubka wlać 1/4 ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki cukru, dodać do tego drożdże, po czym wszystko razem wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Zakryć i odstawić, aż drożdże zaczyna pracować. . Do miski wsypać dwie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :) Część upiekałam z nadzieniem z tahini, a część z nutellą. Polecam obie wersje. Składniki: Ciasto 240 g mąki(...)rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy porcję nadzienia. Zwijać w kierunku wierzchołka tak, aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Układać na blaszce w niewielkiej odległości. Piec w 180°C przez 17-20 minut. Smacznego! *Puree z dyni. Małą dynię hokkaido po przekrojeniu i usunięciu pestek piec przez 1 godzinę
Pełny talerzPodejście nr 2 do rogalików. Ciasto znowu drożdżowe, ale inna technika wyrastania, bo na tzw. topielca. I nadzienie malinowe... Niestety znowu nie udało mi się okiełznać dżemu w środku, ale cudownie miękkie ciasto rekompensuje jego nieznaczny brak Topielce z dżemem malinowym 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 50 g drożdży 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko(...)roztopionego masła dżem malinowy Z drożdży mleka i łyżeczki cukru zrobiłam rozczyn. Następnie do mąki dodałam wszystkie składniki i wyrobiłam ciasto (strasznie się kleiło). Do wysokiego naczynia nalałam zimnej wody i włożyłam kulkę wyrobionego ciasta, tak aby było całkowicie przykryte wodą. Teraz moment wyczekiwania, aż ciasto wypłynie (czas jest różny od 30 min. do 2h nawet, u mnie wypłynęło już
bastalenanagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał, który urodził się 25 lat temu! 100 lat synu! Składniki: ? 2 szklanki mąki ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia
To co kochamZakręcone kruche rulony to szybki deser z Twoim ulubionym dżemem w środku. U mnie z domowymi powidłami Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej tortowej
Słodki sentymentKarnawał to czas smażenia faworków, pączków i oponek . Dzisiaj i ja usmażyłam chrusty według starego przepisu. Wyszły wspaniałe, polecam przepis. SKŁADNIKI : 450 g mąki
Kulinarne Fantazje MarioliPączki z dodatkiem serka, łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. W expresowym tempie mamy smaczne pączusie. SKŁADNIKI
Kulinarne Fantazje Mariolidżemu oraz połowę kremu śmietankowego. Następnie w równych odstępach układamy rogaliki. Rozsmarowujemy resztę kremu. Drugi blat biszkoptu smarujemy dżemem od strony gdzie będzie stykał się z kremem. Delikatnie dociskamy całość w foremce. Wierzch oblewamy przygotowaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową (na garnku w wrzątkiem ustawiamy talerz lub miskę ze składnikami na polewę, mieszamy do momentu połączenia i rozpuszczenia się czekolady
VioletoweKucharzeniePachnące cynamonem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, z warstwą świeżych śliwek z dodatkiem wyrazistego, aromatycznego imbiru to świetny pomysł na tartę z sezonowymi owocami. Składniki: Ciasto
Szalona Kuchnia Ewelinykierunku…:) W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka , ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem – do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś! Składniki: 10 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka
Zasmakuj Kuchniszczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał, który urodził się 25 lat temu! 100 lat synu! Składniki: • 2 szklanki mąki • 2 łyżki cukru pudru
To co kochamdziś podwójna propozycja drożdżówki serowo-kakaowe i rogaliki. Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie moim ulubionym, a już dawno miałam ochotę na drożdżóweczki z kakao, wiec jak wróciłam do domu od razu musiałam je zrobić! Są idealne na śniadanie popijane mlekiem ;) Oczywiście najlepiej smakują jak są jeszcze gorące ;) Składniki: pół szklanki letniego mleka 10g drożdży 25-30 dag mąki 1 jajko ćwierć
Idę coś wszamaćrogaliki. Wyszły mięciutkie, puszyste, idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smak dzieciństwa gwarantowany. U nas z nadzieniem z konfitury różanej, która została mi jeszcze po pączusiach. Możecie dodać kostkę czekolady, nutellę, w zależności na co macie ochotę. Bardzo Wam polecam. Przygotujecie je w dość szybkim czasie a dzieci i pozostali domownicy będę bardzo zadowoleni i ucieszeni. Składniki: 1 kg mąki(...)prostokąt, około 15 x 30 cm, grubości około 0,5 cm, wycinamy trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę konfitury (lub kostkę czekolady, nutellę itp). Zwijamy na kształt rogalika. Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Zostawiamy na 15 minut do lekkiego napuszenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczmy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około
Made By Mom And SonEkspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny, nie dosładzany(...)dlatego warto go wprowadzić do diety, w szczególności w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia, czyli jesienno-zimowym. Leki (i substancje wspomagające procesy leczenia i nabierania odporności) pochodzące z naturalnych składników to najlepsze co możemy dać sobie i naszym bliskim. Prozdrowotny dżem z owoców czarnego bzu firmy Łowicz polecam każdemu! Jest pyyyszny! ;) Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 jabłko
Kolorowy Przepisownik