bułeczki, rogaliki ... wszystko co ma w swoim składzie drożdże kocham nad życie ❤ i pewnie z tego powodu właśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej. Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊 Składniki (na około
Walijskie PichcenieSKŁADNIKI 1 ¾ szkl. mąki pszennej luksusowej Młynomag , ½ kostki miękkiego masła, ½ szkl. cukru, 1 op.budyniu śmietankowego, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 12% Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE Mąkę, budyń i cukier przekładamy do robota kuchennego, dodajemy masło, śmietanę i żółtka, wyrabiamy ciasto, wkładamy na 30 min do zamrażalki. Następnie z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy rogaliki, układamy na formie wyłożonej
słodki bratekpszennych czy rogalikach ona nie przeszkadza, to w cieście z owocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, jest strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć
Wrzosowa Polanażyciu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz. Jako nastolatka lubiłam czytać jej książki, a jakiś czas temu w księgarni trafiłam na w/w książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!! Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki
Miksturowniksprawić niektóre składniki bo zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w każdym sklepie spożywczym. Ale od czego są sklepy internetowe, prawda ? Żeby nie biegać po mieście w poszukiwaniu melasę i golden syrop zamówiłam właśnie w taki sposób a 2 dni później dostałam przesyłkę.Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki i tym zaproponuję Bułeczki mleczne albo Rogaliki maślane - każdy
Smaczna PyzaRożki z jabłkami Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne!
Blog z ApetytemSmaczne, pachnące i puszyste pączki, nie mają konkurencji. Polecam dzisiaj swój przepis, który nie zawodzi, na pączusie tym bardziej że zbliża się tłusty czwartek. Można je
Kulinarne Fantazje MarioliRogaliki drożdżowe z ciasta topionego to przepis, który przygotowałam dziś w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR , a jednocześnie przepis, który jest propozycją na zbliżające się cudowne święto – Dzień Babci i Dziadka. Są to rogaliki, o których powiedziała mi moja mama ( przyznaję, że wcześniej nie słyszałam o takim cieście ),a które jak się okazało robiła również moja(...)pamięci babcia i są w Jej starym zeszycie z przepisami. Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane. Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ ! ). Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste, w związku
Ostra na Słodkorogalik francuski. Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam dwie wersje tego popularnego kremu czekoladowego. Pierwsza bardziej przypomina smak Nutelli, przygotowana jest na bazie orzechów laskowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i wanilii. Druga wersja jest dla wielbicieli migdałów, których smak idealnie współgra z gorzkim kakao i wanilią. Domowa Nutella jest prosta do przygotowania, nie wymaga wielu składników
La grande e la piccola cuocanajlepsze rogaliki jakie jadłam-przepis dostałam od koleżanki Eweliny - za który serdecznie dziękuję!! Są przepyszne....mięciutkie,jak poduszeczki,słodziutki lukier i powidła śliwkowe w środku-mniam.... Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie..... Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej? Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki
Swojskie jedzonkorogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki z moimi zmianami 4 sztuki Składniki
tost z dżememFaworki robiłam w tłusty czwartek, ale poślizg w dodawaniu przepisów sprawia, że te pyszności wylądowały na blogu w środę popielcową. Niemniej zapraszam po przepis, bo kto
Gosia gotujeskładniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu rozpuszczone i ostudzone masło.. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 2. W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem i cukrem. 3. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy koło, tniemy na 12 trójkątów. Na podstawie trójkąta kładziemy łyżkę farszu, zawijamy rogaliki
słodki bratekrogaliki , które się przygotowuje z mąki, masła, śmietany i odrobiny soli, są tak samo smaczne, a pracy przy nich niewiele Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, ale dodatek grzybów leśnych z pewnością podniosą walory smakowe farszu. Ciasto drożdżowe jest miękkie, bardzo delikatne i świetnie się wyrabia. Po upieczeniu paszteciki są lekkie i puszyste. Najbardziej mi smakują podane na ciepło Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię błyskawicznie, ciasteczka pieką się 20 minut. Można wykorzystać do ich nadziewania zarówno owoce jak i konfiturę. Smak przypomina ciasto drożdżowe, są mięciutkie, nawet na drugi dzień po upieczeniu. Składniki: 200 gram mąki pszennej 3 łyżki zmielonych orzechów lub pestek dyni ( opcjonalnie ) 100 gram masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)składniki się połączą. Wbijamy żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu ciasteczek. Całość zagniatamy i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy na około 2 mm, wycinamy trójkąty lub kwadraty. Na środek kwadratów nakładamy nadzienie z jabłek i zlepiamy ze sobą przeciwległe rogi (za dwa dni wakacje - koniec z geometrią piątoklasisty!!!), tworząc kopertki. Jeśli wolicie rogaliki
Kronika Piekarnikarogalików. Cały proces smażenia zajął mi ok dwóch godzin, ale warto było stać z łyżką przy garnku i mieszać. A przy okazji odkryłam dla siebie kronselki. Nieco zapomniane i chyba dziś "niemodne" jabłka, które są pyszne na surowo, ale też genialnie się sprawdzają w przetworach. Powidła z kronselek wyszły tak gęste, że można je kroić nożem:) Powidła jabłkowe Składniki
Obiad gotowySKŁADNIKI: 4 szklanki mąki 1 margaryna 5 dkg drożdży + 1 cukier wanilinowy 1 szklanka śmietany 18% 4 żółtka Nadzienie: dowolne (u mnie nutella i powidło śliwkowe) WYKONANIE: Drożdże rozpuścić cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać, dodać margarynę, śmietanę i żółtka. Wyrobić nożem. Dodać rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wykonać małe trójkąty, wysmarować(...)nadzieniem i formować rogaliki. Piec początkowo w 100*C przez ok. 7-8 min. później w temp.160-170*C do zarumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Fiołkowe TalerzeRogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Naleśniki z parówką i serem Fasolka szparagowa a’la gulasz Ja polecam zaopatrzyć się w specjalny wałek do robienia ozdobnej kratki w cieście, gdy go nie macie to wystarczy ciasto pokroić w paski i owinąć nim parówki przed pieczeniem. Składniki: cienkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię