rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:85/116)

Francuskie uszka z serem na słodko 190

które tak bardzo uwielbiam!:) Bardzo szybkie w wykonaniu. Robi się tak szybko, jak szybko się zjada:) Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie - fajne uczucie jak się ugryzie:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek serka waniliowego w wiaderku 6 łyżeczek cukru 1 jajko Ciasto wyjąć z opakowania i nie wyrzucać papieru, w które było zawinięte. Wyłożymy nim brytfankę(...)sobie środek i radełkiem lub nożem przeciąć. Następnie, wszerz, podzielić na trzy - powstanie 6 kwadratów:) Na każdy kwadrat wyłożyć po 1 łyżce serka waniliowego i rozsmarować Składać kwadraty w rogaliki, a następnie złączyć je jak uszka do barszczu Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem... ... i posłodzić 1 łyżeczką cukru Nagrzać piekarnik na 180 stopni C i piec uszka 18 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi 195

Pomysł jest moim autorskim pomysłem , który wpadł mi do głowy zupełnie spontanicznie!Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego na słodko ( zarówno w formie rogalików , które robię niezwykle często jak i w formie torciku przekładanego ulubionym mascarpone ).Ulubione połącznie smaków postanowiłam wykorzystac do przyrządzenia nie tylko smacznego i sycącego , ale przede wszystkim zdrowego obiadu!Rolada z ciasta marchewkowego z dodatkiem mąki gryczanej(...)kosmosą ryżową ).Wszystko to podsmażone na cebulce z dodatkiem klarowanego masełka … doprawione ziołami i odrobiną przypraw … zapieczone …. i gotowe!Niebo w gębie , które każdemu polecam! Składniki :Ciasto :– marchew – 250 g– masło – 125 g- mąka pszenna – 0,5 szkl- mąka gryczana – 0,5 szkl– sól – 1 łyżeczkaFarsz;- kasza gryczana

Ostra na Słodko
Ptysie z kremem karpatka 241

Oj, jak ja je dawno robiłam, a teraz gdy spoglądam na zdjęcia, to mam ochotę zrobić kolejne. To moje ulubione małe słodkości, zresztą nie tylko moje

Gosia gotuje
Croissant z jajecznicą i chorizo 186

powiedział że croissanty powinno się jest na słodko? Ich delikatny, lekko słodkawy smak świetnie komponuje się z jajecznica z świeżym tymiankiem i aromatycznym chorizo. Śniadanko mistrzów :) Składniki: (dla 2 osób) 2 croissanty 4 jajka Masło do smażenia Mała cebula Świeży tymianek Sól, czarny pieprz Kiełbasa chorizo (lub inna ulubiona) Sposób przygotowania: Croissanty rozkroić nie do końca. Grillować na ruszcie tostera(...)kostkę lub półplasterki (wg. gustu) i zeszklić na maśle. Do dać jajka, doprawić sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć do ścięcia. Gorącą jajecznice nałożyć do grillowanych rogalików. Dodać kilka plasterków kiełbasy i świeże gałązki tymianku

Pyry na Gaz
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 441

łyżeczka cukru wanilinowegoszczypta soli200g wydrylowanych wiśnitłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Wykonanie:- drożdże rozetrzeć ze śmietaną- mąkę przesiać, dodać cukry, sól, masło, jajko i śmietanę z drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto- formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy- wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko(...)minut- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków

Smakołyki Bereniki
Rogale z makiem 209

dodatkowo: Jajko + łyżka mleka + suchy mak Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy do czasu aż mleko z drożdżami się spieni. Suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia) mieszamy najlepiej zrobić to hakiem robota, nie przerywając mieszania dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną, oraz wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo(...)rozwałkowałam z niego duże koło, które najpierw przekroiłam na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę podzieliłam na 3 trójkąty, czyli z 500 g mąki wyszło 12 sporych rogali. Formujemy zgrabne rogaliki, zwijając ciasto od najszerszej części (podstawy) trójkąta, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Rogale układamy na blasze i blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 25 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Croissant 151

ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku.  Drożdżówki czy rogale, które(...)mnie lepszej motywacji do wykonania ciasta samemu. Szkoda, że zrobiłam tylko kilka i rozeszły się w tempie ekstremalnie szybkim ale i tak uważam, ze ich smak był tego wart:) Składniki na 7 dużych rogali: 125+15 g masła 5 g drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dlaczego w sklepach nie ma drożdży? 122

wypieków. Są bardziej wymagające niż drożdże instant. Drożdże instant – z drożdży instant nie przygotowuje się zaczynu. Miesza się je w misce wraz z mąką i innymi z suchymi składnikami. Następnie dolewa ciepłe mleko lub ciepłą wodę, które aktywuje proces ich wzrostu.  W przepisach możemy stosować je zamiennie. Przyjmuje się zasadę, że: 25 gramów drożdży świeżych(...)drożdży, jaki macie lub jaki wolicie Przepisy z wykorzystaniem drożdży Na koniec zostawiam Was z pysznymi przepisami, w których możecie wykorzystać drożdże Bułki drożdżowe z gruszką i kruszonką Drożdżowe rogaliki Cynamonowe bułeczki Bułeczki czosnkowe Foccacia Chleb gryczany Chleb pszenny Artykuł Dlaczego w sklepach nie ma drożdży? pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Rogale solanki 112

drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zwinięciem jajko z odrobiną mleka do posmarowania rogali sól morska gruboziarnista do posypania rogali Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrawamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto(...)Każdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Napuszone rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy gruboziarnistą morską solą. Pieczemy około 20 minut (do zezłocenia się) w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture
Konfitura z cytryn 145

pora roku nie sprzyja robieniu konfitur, ale z cytryn, czemu nie ? Składniki : 600 g cytryn 600 g cukru Przygotowanie : Cytryny umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, wszystkie pestki z owoców wyjąć Zagotować wodę  z cukrem, do wrzącego syropu wrzucić plastry z cytryn Gotować na większym ogniu przez około 10 min, a potem zmniejszyć ogień(...)czystych słoiczków, zamknęłam czystymi, suchymi dekielkami.                                           Do rogalików na śniadanie będzie idealna :) Wg przepisu z "Dziadkowe nalewki, babcine przetwory" konfiturę należałoby jeszcze smażyć dnia następnego i dopiero wtedy przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ale moja konfitura chyba długo nie postoi

Proste Potrawy
Konfitura z płatków róży 173

aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :) Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)200 g cukrukwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smakuSposób przygotowania:1. Płatki róży obieramy z białych(...)cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 114

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50g świeżych drożdży 2 jajka 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona

W garach u Gosi
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 195

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50g świeżych drożdży 2 jajka 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona

W garach u Gosi
Ciasto makowa Bonanza 207

jest powiedziane, iż poza świętami nie możemy tych ciast upiec Mak tak naprawdę używam tylko do ciast. Nie robię z niego innych dań. Bułki drożdżowe z makiem, mazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem makowym właśnie. Sięgnełam(...)palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła bez soli 3 jajka 8.5 dkg cukru pudru

mecooks
Rogaliki czekoladowo- budyniowe 357

nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka, żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;)   Składniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada 1 żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml(...)kąpieli wodnej. Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut

Kuchnia w czekoladzie