rogaliki zagoszczą u nas chyba już na stałe. Po dyniowych , marchewkowych z powidłami przyszła kolej na uwielbianą chyba przez wszystkie dzieci nutellę, I choć mnie akurat niekoniecznie przypada to połączenie do gustu( czekolady nie darzę miłością) to moje Dziewczyny po prostu oszalały na ich punkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji(...)załapała się choć na kilka z powidełkami.Składniki:- 200g surowej marchewki ( lub dyni) startej na drobnych oczkach- 200g zimnego , dobrego masła- 200 mąki orkiszowej białej- 1-2 łyżki ksylitolu- nutella Wszystkie składniki zagnieść . Można schłodzić ale nie trzeba. Podzielić na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na blacie ( można lekko podsypywać mąką) w kształcie koła. Każde koło podzielić
Smaczne Zdroweprzechowywania w garnkach robiono bardzo gęste, ponieważ takie lepiej się przechowywało. Kiedy powszechne stały się słoiki, zaczęto smażyć rzadsze powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo(...)Przepis i informacje o śliwkowych tradycjach w Górze Ropczyckiej przekazała mi Katarzyna Kaczanowska – Kasiu, bardzo dziękuję za tę cenną i smaczną lekcję :) Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka Składniki na 60-70 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody Farsz: 400 g gęstego powidła śliwkowego 400 g białego sera Masło
Trzeci talerzciasto. Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto. Chyba przełożyło się to na smak wypieku. Składniki: * 60 dkg mąki * 1/3 kostki masła * 1,5 szklanki ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 3 łyżki cukru * 1 jajko * 1 łyżeczka soli * odrobina śmietany – opcjonalnie * marmolada o dowolnym(...)jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali Mąkę przesiałam przez sito. Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych. Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopioną margarynę Palmę. Wyrobiłam ciasto
Pieprzyć z Fantazjąjajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali Mąkę przesiałam przez sito. Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych. Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopioną margarynę Palmę. Wyrobiłam ciasto(...)wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni. Polecam upiec takie właśnie rogaliki. Są naprawdę
Pieprzyć z Fantazjąkoniecznie do powtórnego wykonania, bo bardzo jej poniższe ciasteczka zasmakowały. I w sumie się nie dziwię, bo są również moimi faworytami. Lekko słodkie, bardzo delikatne, maślane i chrupiące. Polecam! Składniki 280 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów (bez łupinek) 90 g cukru pudru szczypta soli kilka kropli aromatu śmietankowego 200 g masła 2 żółtka Mąkę, migdały, cukier puder(...)żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na pół, uformować w wałki. Każdy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 4 godziny. Ciasto pokroić na plasterki jednakowej wielkości. Z każdego uformować rogalik. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym do 180 st. C przez 12-14 min. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze waniliowym, a ostudzone posypać cukrem pudrem. źródło: jakaś gazetka
Słodkie inspiracjeChciałam zrobić rogaliki, do których potrzebowałam nadzienie. Nie wiedziałam jakie wybrać. Może z różą.... może z makiem...? W końcu pomyślałam, że zrobię z nadzieniem orzechowym. Nie miałam gotowej masy, więc musiałam ją zrobić. Dlatego pomyślałam, że przy okazji zrobię zdjęcia, opiszę i będzie post o tym jak zrobić taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów. Jak pomyślałam(...)zrobiłam. Pewnie przyda się tym, którzy nie wiedzą jak zrobić taką masę... Składniki: 300 g obranych orzechów włoskich 60 g cukru pudru 2 łyżki miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki gęstej kremowej śmietany otarta skórka z jednej cytryny Wykonanie: Orzechy zmieliłam w blenderze. Do miski wsypałam wszystkie składniki i wymieszałam. I to wszystko. To jest najłatwiejsza w wykonaniu masa
Kuchnia u KrysiMoja kolejna wariacja z ciastem drożdżowym. Rogaliczki wyszły pyszne ! Smakują wybornie z masełkiem Składniki: 25 dag mąki 3 łyżki cukru 4 żółtka jaja 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 4 dag drożdży tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozrobić z mlekiem, częścią mąki i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą mąki, 2 łyżkami cukru, żółtkami, masłem(...)śmietaną. Wyrobić ciasto ręką bardzo dokładnie i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, formować rogaliki, układać w formie posmarowanej tłuszczem i jeszcze odłożyć na parę minut. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Tradycyjna Kuchniapiekłam w miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy(...)ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru
Grunt to przepis!Śniadanie bez chleba Śniadanie bez pieczywa to dla niektórych spore wyzwanie. Bardzo lubimy pieczywo, a w szczególności rogaliki drożdżowe, bułeczki drożdżowe, czy chleb. Spróbuję Was dzisiaj przekonać do tego, że bez pieczywa da się zjeść przepyszne śniadanie. Jak zrobić naleśniki? Naleśniki to bardzo prosta sprawa. Ciasto na naleśniki ma taką bazę, której należy się trzymać, wtedy konsystencja, elastyczność i smak(...)będą razem wspaniale współgrały. Naleśniki przepis podstawowy 250 ml wody gazowanej 250 ml mleka 250 g mąki pszennej 3 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie można je smażyć na rozgrzanej patelni. To przepis na takie neutralne naleśniki. Można również przygotować je bardziej na słodko, wtedy dodaj 3 łyżki
MamaOskarkawazonie na stole. Moi teściowie są w tym mistrzami świata! Te produkty na śniadanie są oczywiście przemyślane i mocno spersonalizowane, jak to się teraz ładnie mówi. Dla dzieci rogaliki, miodek dla Hani i dżemik dla Frania, dla męża wędlinka i słoik ogórków kiszonych, dla mnie pomidory z działki i szczypiorek, a do tego chleb z czarnuszką! A po wizycie(...)posiałam kolorową botwinkę i przyznam, że pięknie urosła. Jak znalazł na chłodnik! A że upały właśnie się zaczynają, podejrzewam, że będziemy się żywić głównie chłodnikami przez najbliższe dni. Składniki: botwinka (mniej więcej tyle, ile na zdjęciu) ew. 1 średni czerwony buraczek lub 2 mniejsze 2 większe ogórki lub 4 mniejsze 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 l maślanki
bistro mamajeśli zostawisz komentarz… Ten wypiek to dzieło mojej córki J , która podobnie jak ja, lubi pichcić w kuchni, a w szczególności wypiekać ciasta Polecam – bardzo smaczne ! Składniki : 1/2 kg mąki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki mleka, 1/2 kostki drożdży, 2 łyżki cukru, ok. 0,5 kg marmolady lub innego nadzienia. Sposób przygotowania : W misce wymieszać mleko, drożdże(...)Wymieszać i wsypać mękę. Wyrabiać , aż będzie dobrze zagniecione. Piec ok. 0,5 godz. w temp. 180 st. C . do zrumienienia. Z jednej porcji uzyskujemy ok. 30 szt. małych rogalików
Pysznosci Babci Basiszklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 czubata łyżka masła powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzać, ale nie zagotować. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże, dodać pozostałe składniki na zaczyn, wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut. 2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier, wbić jajka. Całość połączyć z zaczynem. Dodać rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia(...)rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 1-1,5 cm. Za pomocą talerza obiadowego wykroić koło, przekroić na 4 części. Na najszerszy brzeg każdej ćwiartki nałożyć powidła i zwinąć rogaliki. Gotowe przełożyć na wyścieloną papierem lub natłuszczoną blachę. Odstawić na kolejne 15 min. Po wyrośnięciu rogaliki można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. 4. Piec w temp
A Ty Smakuj Mniemielonych orzechów 50 g brązowego cukru (użyłam muscovado) 70 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1/2 laski wanilii 15 g mąki śliwki - ilość wg uznania siekane pistacje Wszystkie składniki kremu, z wyjątkiem śliwek i pistacji przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wypełnić nią podpieczony wcześniej spód tart, na wierzchu rozłożyć kawałki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)krem wyrośnie i zrumieni się. Pod koniec pieczenie posypać z wierzchu siekanymi pistacjami. * przepis znaleziony na tej stronie - klik. Z przyjemnością dołączam oba przepisy do śliwkowej akcji Rogalika
KUCHARNIAObwarzanki to niezastąpiona przekąska na Tłusty Czwartek. Ja przygotowuję je znacznie częściej, ponieważ dzieci za nimi przepadają. Przepis na oponki jest rewelacyjny i stosuję go
Kulinarne Fantazje MarioliProfiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym
Gosia gotuje