zostawić do wyrośnięcia. Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem
Kuchnia Pokoleńpiekarnik do 200⁰C. Włóżcie blachę z rogalikami i pieczcie je 8 do 10 minut po czym obniżcie temperaturę do 180⁰C i pieczcie je kolejne 8-10 minut. Mają być chrupiące i złociste. Wystudźcie je na kratce, włączcie ekspres, naszykujcie duże kubki na kawę. Pamiętajcie tylko, żeby potem wytrzepać pościel ;) SKŁADNIKI 350ml ciepłego mleka 2 czubate łyżki stołowe drobnego
Karo in the Kitchenrogaliki na kefirze idealnie nadają sie do kawy lub herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego kremu. Albo posypać kokoskami, kakao lub cynamonem. Ewentualnie cukrem pudrem po upieczeniu. Nie bójcie się, że przygotowanie jest skomplikowane. Ciasto na truboczki na kefirze lub jogurcie jest wyjątkowo elastyczne, jak plastelina. I bardzo dobrze się lepi. Truboczki na kefirze: Składniki(...)nienaciętej strony. Zobacz na zdjęciu. 10. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Dziś jest idealny dzień, żeby upiec takie rogaliki . Z cukrem lub bez, cynamonem, kakao, sezamem- just do it! Edyta
dolcevitainmykitchenJakiś czas temu zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości(...)Przepis znalazłam tutaj. Wychodzi z niego ok. 20-25 sztuk ciasteczek. Ja robiłam z 1,5 porcji i jak na moją rodzinę (troje dzieci) było zdecydowanie za mało:) Składniki: - 250g twarogu mielonego(w kostce) - 200g masła - 1 żółtko - 250g mąki orkiszowej białej - 2 łyżki ksylitolu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: - zmielony ksylitol lub zwykły puder(do posypania) - dowolna
Smaczne Zdrowepozwala na niewinne spożycie dużej ilości cukru w jeden wieczór, bo "wezmę jeszcze jednego, takie małe". Dlatego też polecam robić je z co najmniej podwójnej porcji - znikają zupełnie niepostrzeżenie! Rogaliki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru żółtko 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli Krem pâtissière 300 ml mleka 50 g cukru pudru 3 żółtka(...)mieszanie masy, bo chwila nieuwagi skutkuje pojawieniem się grudek. Krem przelewamy do miski, posypujemy cukrem pudrem, co zapobiegnie powstaniu kożucha i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, możliwie jak najszybciej, żeby nie ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy
sama złodyczlubię ciasteczka twarogowe. Na blogu są już rogaliki, ruloniki, a teraz gęsie łapki. Od czasu do czasu, bardzo lubię do herbaty. Gęsie łapki robiłam, pierwszy raz, ale od razu skradły moje serce :) Nie mają żadnych dodatków, tylko ciasto maczane w cukrze, a smakują naprawdę bardzo dobrze. Spróbujcie i dajcie znać, czy smakowało :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 200 g. masła
Agusiowe smakołykidodatku bo robi sporą różnicę w smaku. Rogaliki przed pieczeniem posmarowałam białkiem i obficie posypałam jasnym cukrem trzcinowym. Możecie sobie na to pozwolić ,bo samo ciasto jest dość wytrawne. A cukier w postaci dwóch łyżeczek dodane na samym początku służy jako pożywka dla drożdży. To na tyle. Zapewniam że są Pyszne...Polecam. Składniki: Na ok. 10-12 sztuk
vaniliowoczekoladowaPyszne pączki , idealnie okrągłe nadziewane Marmoladą firmy ORZECH z kakao. Pączki dzięki tak wyśmienitemu nadzieniu smakują rewelacyjnie. Zapraszam również do odwiedzenia strony firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl
Gotowanie Patkigrają między sobą! Sernik jabłkowy bez pieczenia - składniki: 1 kg sera lub trzykrotnie zmielonego twarogu 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik
Kuchnia Łukaszabardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła 150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Masa makowa(...)zagnieść ciasto. Podzielić na trzy częśći. Z każdej rozwałkować prostokąt ( podsypując delikatnie mąką) i podzielić na trójkąty. Na 2/3 długosci każdego trójkąta po środku ułożyć masę makową i zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić rogaliki do wyrośniecia na 15 -20 minut. Wyrosnięte rogale posmarować po wierzchu żółtkiem połączonym z mlekiem. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać
Gosia gotujeOstatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem(...)Takie ciastka są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, dość szybko stygną, wiec nie trzeba długo czekać na zjedzenie. Dodatkowo ładnie wyglądają na talerzu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3szkl. maki pszennej tortowej 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 150g masła
Waniliowe ImprowizacjeMoje pierwsze rogaliki! I to udane - w 100% :D Zniknęły migiem! Smakowały wszystkim! Zdrowe, pełnoziarniste, nie przesłodzone, o niskiej zawartości tłuszczu. Delikatnie wypieczone, mięciutkie w środku i lekko chrupkie na zewnątrz. Skrywające przepyszne wnętrze w postaci ekologicznego dżemu z rokitnika, który pasował tu idealnie! Nadał dodatkowej słodyczy, nieziemskiego aromatu, oryginalnego smaku i cudownych właściwości zdrowotnych! Do kawki, na II śniadanko(...)dzieci i dla wszystkich Was do szkoły czy pracy. Polecam :) Składniki: 200 g mąki pszenne pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 40 g ksylitolu 1 laska wanilii 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego dżem z rokitnika ekologiczny 2 łyżki mąki pszennej do podsypania Przygotowanie: Podgrzej, ale nie zagotuj mleko. Rozpuść w nim drożdże, łyżkę ksylitolu i łyżkę mąki
Zdrowie na języku :PRogaliki półfrancuskie z wody to jedne z pierwszych moich rogalikowatych wypieków. Przepis znalazłam u mamy w jej księdze z przepisami. Co najdziwniejsze mama nigdy nam ich nie piekła. Pewnie wszystkim się nasuwa pytanie czemu ciasto musi swoje odczekać w wodzie? Sama to sprawdziłam. Jedno ciasto trzymałam 12 godzin w wodzie wg przepisu, a drugie potrzymałam tylko godzinę. To pierwsze miało(...)inny smak i konsystencję. Druga wersja też wyszła niezła, ale brakowało mi w niej tego „smaczku” :) Polecam wypróbowanie, a ja sama przymierzam się do zrobienia wersji z marmoladką :) Składniki: 5 dag drożdży ½ szklanki mleka 25 dag margaryny ½ kg mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 1 opakowanie cukru waniliowego ½ szklanki cukru pudru Margarynę rozpuszczamy w rondelku, tak by była rozpuszczona
Smakowy RajNarodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje
Chocolate Muffin Blogdodać jajko, żółtko, olej i mleko. Składniki te wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki). Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek
In my kitchen