rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:72/116)

Rogaliki czekoladowe z marmoladą oraz "Wrzosowisko 2 i 3" 221

Dziś kolejna wersja bardzo uniwersalnych ciastek-rogalików. Można je upiec na podróż, na podkurek w czasie zabaw na świeżym powietrzu albo po prostu jako rodzaj deseru przy różnych okazjach. Wbrew pozorom nie ma przy nich tak dużo pracy, jak przy jakichkolwiek innych ciastkach, które trzeba wykrawać, a potem wyrabiać na nowo skrawki. Składniki : 440 g mąki pszennej + kilka łyżek(...)koło o grubości ok. 3 mm. Każde koło podzielić na 8 wycinków kołowych. Przy zaokrąglonym brzegu tych wycinków układać po łyżeczce-dwóch marmolady.  Czubki "trójkątów" zwilżyć wodą. Zwijać rogaliki od szerszej części, chowając do środka marmoladę. Skleić końcówki rogalików.  Odkładać je na blachę (ewentualnie wyłożoną papierem do pieczenia) sklejeniem do dołu. Odczekać ok. 20 minut, by rogaliki nieco

Weekendy w domu i ogrodzie
Francuskie rogaliki z jabłkiem 176

Dziś znów coś na szybko, a na szybko często oznacza u mnie coś z ciasta francuskiego. Tym razem postawiłam na rogaliki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości(...)piecze naprawdę błyskawicznie, szybko stygną, więc na efekt końcowy też nie trzeba długo czekać. Można je podać nawet lekko ciepłe. Polecam. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g ok. 3/4szkl. prażonych jabłek/musu jabłkowego ze słoika (użyłam jabłek domowej roboty) szczypta cynamonu 1 łyżeczka budyniu waniliowego opcjonalnie cukier do smaku cukier puder do posypania

Waniliowe Improwizacje
Mini Croissants 169

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek.Mini Croissants - Składniki:250 g masła10 g świeżych drożdży220 ml mleka420 g mąki pszennejpłaska łyżeczka soli4(...)Każdy z nich zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut.Gotowe podajemy z konfiturami

Słodka Strona
Ciasto francuskie z serem feta 145

ciasta francuskiego z jabłkami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Pierś kurczaka w cieście francuskim Pizza na cieście francuskim Przepis na ciasto francuskie z serem feta Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut Składniki ciasto francuskie 3 łyżki pikantnego ketchupu kilka plastrów wędliny (opcjonalnie) połowa papryki

Kuchnia Bazylii
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 301

Bardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką.  Rogaliki orzechowe.Składniki:200 g mąki,150 g masła,50 g cukru pudru,50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych),2 żółtka gotowane,2 żółtka surowe,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy

Miksturownik
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 179

kolejny skorzystałam z jej przepisu.  Tym razem zachęciły mnie pięknie i apetycznie wyglądające maślane rogaliki (oryginalny przepis TUTAJ).  No i całkowity sukces kulinarny!  Rogaliki wyszły re-we-la-cyjnie! Co prawda rogale Joasi mają piękniejszy splot i pokazowo zrobioną "falbankę", ale moim tez nic zarzucić nie można. Pięknie wyrosły, a do tego cudownie smakują(...)smakują ze świeżym masłem albo z powidłami śliwkowymi.  Dawno nic tak mnie nie ujęło za serce ... i żołądek :))  Dziękuję Joasiu za przepis :) A wszystkich zachęcam do zrobienia. Składniki: (u mnie wyszło 10sztuk) 500g mąki luksusowej 25 g świeżych drożdży 65 g roztopionego, ostudzonego masła 170ml ciepłego mleka 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1  jajko 3 płaskie łyżki

Walijskie Pichcenie
Rogale drożdżowe 179

wchodząc jakiś czas temu do Lidla nie odnalazłam swoich ukochanych drożdżowych rogalików. Nie pozostało mi nic innego, jak wrócić tego dnia do domu i przygotować sobie własne, mięciutkie rogaliki, które mogą bić na głowę sklepowe słodkie bułki. Pomyślałam również, że może macie podobny problem, albo lubicie po prostu szykować sobie domowe pieczywo, dlatego zamieszczam dla Was ten przepis w przedświątecznym(...)letniej wody25 g świeżych drożdży2 łyżki cukruDodatkowo500 g mąkiszczypta soli1 laska wanilii40 g masła250 g jogurtu naturalnegoszczypta cukruSposób przygotowania:Z leka, wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn, mieszając podane składniki w wysokiej misce i odstawiając na około 20-30 minut.Następnie mieszamy mąkę z solą, ziarenkami wanilii i jogurtem, dodajemy roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Mieszamy, zagniatamy

Słodkie Przyjemności
PĄCZKI OSZCZĘDNE Z MARMOLADĄ + FILMIK 122

Bardzo smaczne pączki nadziane marmoladą. Ciasto zawiera tylko jedno jajko, mimo to pączuszki wyszły puszyste i pyszne. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  650 g mąki pszennej

Kulinarne Fantazje Marioli
PANCAKES, amerykańskie placki + FILMIK 146

Amerykańskie, puszyste i smaczne placki. Bardzo łatwe w przygotowaniu, najlepsze na śniadanie i nie tylko, podane z ulubionymi dodatkami.  SKŁADNIKI :  300 g mąki pszennej

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 185

była taka, że rogaliki powstawały tylko wtedy, gdy Krysia miała jakieś poważne zmartwienia. I zapewne gdyby mieszkańcy Malowniczego o tym wiedzieli, nie dopytywaliby się tak często, kiedy będzie kolejna partia kłopotków i nie dziwili, czemu nadała im taką nazwą..." * Ciastka - kłopotki.  Pieczone, by zagryźć smutki, przepędzić daleko zmartwienia i osłodzić zgorzkniałe uczucia.  Magia składników dobranych tak, by odczarować(...)wyjątkiem tego, że teraz i ja jestem mamą i nie jeden już raz przepędziłam synkowe zmartwienia piekąc ukochane bezy.  Czym są "kłopotki"? Skąd się tu wzięły? To rogaliki pieczone przez jedną z bohaterek książki Magdaleny Kordel "Malownicze. Wymarzony dom". Krystyna sprzedaje je w swoje herbaciarni tylko wtedy, gdy ma zmartwienia. "Kłopotki" to jej ciastka-pocieszyciele. Mieszkańcy wioski wcale

KUCHARNIA
Dyniowe rogaliki drożdżowe 155

teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem Wam szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe do zrobienia, a ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać do dyni i wykorzystywać moje dyniowe zapasy puree z dyni . Polecam! Składniki : 700 g mąki(...)Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Ciasto Cygan. 203

składników miało nieporównywalny z niczym smak. Ostatnio w babcinych szpargałach natknęłam się na małą, foliową torebeczkę przewiązaną tasiemką. Spodziewałam się raczej jakichś listów miłosnych, a tu niespodzianka, przepisy na babcine ciasta. Nie wyobrażacie sobie jaka była to dla mnie radość, po tylu latach móc znowu spróbować tych wspaniałych wypieków. Wśród nich był oczywiście Cygan, który na przemian z drożdżowymi rogalikami(...)przypadku koloru nadaje cynamon. Jest to babeczka aromatyczna, a dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nadmienię jeszcze, że niesamowicie szybko znika, więc polecam wszystkim serdecznie :-) Składniki na ciasto cygan 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (taki na 0,5 kg mąki) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki 0,5 szklanki

Rozpustne gotowanie
Ekspresowe bułki bez drożdży 81

ekspresowe bułki bez drożdży. Do ich upieczenia potrzebujesz podstawowych składników, które na pewno zawsze masz w domu. Ciasta na bułki nie trzeba zagniatać ani długo wyrabiać, trwa to dosłownie chwilę. Natomiast jeśli masz ochotę ma drożdżowe bułki to tutaj znajdziesz inspirację: Dyniowe bajgle Dyniowe bułki drożdżowe Maślane rogaliki z makiem Bułeczki owsiane KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 182

szybciej ściąganego papieru.  Tradycja pieczenia świątecznych drobnych ciasteczek sięga w moim domu prawie sto lat. Przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy nie ulegają żadnym poprawkom, z wyjątkiem ilości składników, które co roku zwiększamy. Ale co roku rodzina ciasteczek przyjmuje też do swojego grona nowych gości. Lubię to połączenie tradycji z nowoczesnością, zwłaszcza jeśli chodzi o świąteczne słodycze:) W pudełku(...)lekko się zarumienią. Ostudzone rogaliki obtaczać waniliowym cukrem pudrem.  /przepis Karolki/  CIASTECZKA KAKAOWE 250 g miękkiego masła   4 łyżki cukru pudru   220 g mąki pszennej (1,5 szklanki)   4 łyżki skrobi ziemniaczanej   4 łyżki kakao   nutella - do przełożenia  Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść razem. Oryginalny

KUCHARNIA
Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe 228

Waniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru pudru. Ciasteczka adwentowe (Adventsplätzchen) pieczone są podczas adwentu, często dodatkowo ręcznie malowane i dekorowane. Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen) jakie mamy w zwyczaju przygotowywać(...)Polsce. Ciasteczka adwentowe to ciastka kruche. Składniki na ca. 50 sztuk: 190 g mąki orkiszowej - typ 630 140 g zimnego masła 60 g mielonych migdałów 40 g ksylitolu/cukru 1 laska wanilii dodatkowo: cukier puder/zmielony ksylitol do posypania + cukier wanilowy Wykonanie: mąkę, masło, migdały, ksylitol  i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!