rogaliki 3 składniki - 1726 przepisów (strona:74/116)

Ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego 274

francuskiego z jabłkami Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Pierś kurczaka w cieście francuskim Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Pizza na cieście francuskim Przepis na ślimaczki z pieczarkami i szynką z ciasta francuskiego Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut Składniki arkusz ciasta francuskiego 250 g pieczarek mała cebula łyżka masła

Kuchnia Bazylii
Dżem wiśniowy z całymi owocami, z pektyną 125

może tylko do szczęścia brakuje domowej bagietki lub rogalika :) Ilość pektyny podana w przepisie może się różnić od ilości zalecanej przez producenta danej firmy. Musicie czytać etykiety :) U mnie podane jest 8-16 g pektyny na kilogram owoców, więc dawkę mam wypróbowaną i spełnia moje oczekiwania. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wiśni 250 g cukru 12 g pektyny + 1 łyżka

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasteczka z marcepanem i bakaliami 298

Ostatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami  w zastępstwie rogali marcińskich, przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami.Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie.Przepis jest prosty, więc poradzi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Oszukane Rogaliki z mirabelką 157

przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam do ich przygotowania ani grama cukru i również były świetne - oczywiście za sprawą pysznego dżemu) i szybkie, dlatego polecam każdemu!Składniki:470 g mąki(...)czasie ciasto ponownie cienko rozwałkowujemy - na około 0,5 cm - tworząc duże koło, które następnie dzielimy na 12 albo 16 części - w zależności od tego jak duże chcemy otrzymać rogaliki. Na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy - układając je kolejno obok siebie w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem albo smarujemy mlekiem i posypujemy

Słodkie Przyjemności
Rogale z białym makiem i orzechami 186

ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim,  ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów. Nie są to tradycyjne rogale Marcińskie. Są jednak na tyle smaczne, że można je zabrać do pracy na drugie śniadanie lub przygotować do szkolnej śniadaniówki. Składniki na 16 sztuk(...)dwie części. Rozwałkować je w kształcie koła, niezbyt grube i nie za cienkie. Podzielić na 8 części (trójkątów). Rozsmarować nadzienie na każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty

Fabryka pomysłów
Rogaliki drożdżowe z białym serem 229

Przychodzę dziś pokusić Was pysznymi drożdżowymi rogalikami nadzianymi twarogiem. Rogalików wyszło mi 16 sztuk i dodatkowo zrobiłam też 4 okrągłe bułeczki. Rogaliki są pyszne i delikatne. Ciasto początkowo jest dosyć luźne, nie dodawajcie jednak mąki, tylko cierpliwie wyrabiajcie. Warto nie zapomnieć o posmarowaniu rogalików rozmąconym jajkiem. Ja dwóch rogalików nie posmarowałam i nie miały tej pięknej, błyszczącej skórki. 2 szkl(...)podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. W ciepłym mleku rozpuszczamy masło. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, suszone drożdże oraz jajko. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Po przemieszaniu, wyrabiamy ciasto rękoma. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe bułeczki z budyniem 154

bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Rogaliki z jabłkami Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki  z budyniem Czas przygotowania:   około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym 226

mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę mąki - wymieszać i odstawić na 10 minut Do malaksera wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, 5 jajek, sól i cukier - miksować ciasto do dokładnego wymieszania składników Nie wyłączając malaksera dodawać po trochu margarynę - wymieszać Przygotować miskę, posmarować dłonie olejem i przełożyć ciasto do miski - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia Tortownicę posmarować margaryną(...)cienko dżemem, przykryć drugim plackiem i również posmarować cienko dżemem. Przykryć trzecim plackiem i delikatnie rozwałkować na kształt koła Tak przygotowane ciasto pokroić w trójkąty Każdy trójkąt uformować w rogalik zwijając od szerszej podstawy do czubka trójkącika Każdy rogalik układać na płasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia Nastawić piecyk

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogaliki drożdżowe, bez wyrabiania 104

Puchate, lekkie rogaliki, na dwa kęsy. Szybka, łatwa i sprawdzona procedura wyrabiania ciasta drożdżowego, - mieszanie łyżką. Po godzinnym chłodzeniu w lodówce, gotowe do wałkowania i wycinania. I to tyle. Upieczone rogale znikają błyskawicznie, bo jeden to za mało, by się nacieszyć ich smakiem. Jako nadzienia użyłam dżemu jabłkowego, wiśniowego i oczywiście kilka sztuk wypełnił kremem czekoladowy. Czekoladowe przypadały tym, którym(...)talerza na talerz :) Składniki: 25 gram drożdży 1 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli 1 jajko 50 gram miękkiego, prawie rozpuszczonego masła Wykonanie: Drożdże wkruszamy do dużej miski, zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Przesiewamy kolejno mąkę, wsypujemy sól, wlewamy wcześniej roztrzepane jajko i dodajemy masło. Składniki mieszamy łyżką

Kronika Piekarnika
Konfitura z róży cukrowej 164

Wyobraźcie sobie delikatne pączki lub rogaliki nadziane własnoręcznie przygotowaną, pyszną, cudownie pachnącą konfiturą z róży cukrowej. Prawda, że można się rozmarzyć. Róże cukrowe to ogólne określenie róży stulistnej ( R. centifolia ) i róży pomarszczonej ( R. rugosa ) Przyp.”Encyklopedia działkowca” Andrzej Sarwa Co potrzeba: Płatki róży, Cukier, Kwasek cytrynowy Wykonanie: Z płatków róży obcinamy białe końcówki, które mają dużo goryczki, ważymy. Przygotowujemy(...)tyle samo cukru ile ważą płatki bez końcówek, a ilość kwasku cytrynowego wyliczamy z proporcji: 1 kg płatków + 1 kg cukru + 10 g kwasku Wszystkie składniki wkładamy do blendera i siekamy na gładką masę. Jeśli macie makutrę i chcecie się pobawić w ucieranie, jak najbardziej jest to wskazane. W makutrze ucieramy, aż cukier i płatki się rozetrą. Gotową konfiturę przekładamy

Bułka z Chlebem
Kruche rogaliki z dżemem z dyni 216

już od dłuższego czasu i najczęściej robię z czekoladą (przepis znajduje się też na blogu). Tym razem jednak postanowiłam użyć domowej konfitury z dyni. Rogaliki wyszły przepyszne! var metaslider_8618 = function($) { $('#metaslider_8618').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices(...)window.jQuery ? window.setTimeout(timer_metaslider_8618, 100) : !jQuery.isReady ? window.setTimeout(timer_metaslider_8618, 1) : metaslider_8618(window.jQuery); }; timer_metaslider_8618(); Czas wykonania: 1 h (+2 h oczekiwania) Ilość porcji: 48 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drożdży 5 łyżek mleka 2 jajka 2 cukry waniliowe szczypta soli Dodatkowo

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 181

Rogaliki z tego przepisu są naprawdę smaczne. Miękkie także na drugi dzień (no wybaczcie, ale 4 blaszek w jeden dzień się nie dało!).  U mnie gościły już kilka razy, ale będę je powtarzać, dopóki nie dojdę do perfekcji ze zwijaniem ;) Bo w tym wszystkim, to to jest chyba najtrudniejsze, by tak to zrobić, by nic nie wyciekło... Składniki(...)każdą wałkujemy na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie, zwijamy ciasno zlepiając troszkę brzegi i tak formując rogalika, by koniec zwijania był zawsze na spodzie. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Chleb domowy 114

znajdziesz wiele innych przepisów na domowe pączki, bułki, rogaliki i inne pieczywo. Dziś polecam przepis na pyszny, chrupiący chleb pszenno żytni. Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką Przepis na chleb na świeżych drożdżach, ale równie dobrze możesz zrobić chleb na drożdżach suszonych, wystarczy dać połowę mniej niż drożdży świeżych. Jakie składniki na chleb? Tylko kilka prostych składników. Mąka, drożdże, woda

Dieta moja pasja
Bułeczki jogurtowe 135

maślance – Focaccia – Rogaliki maślane – Ekspresowe bułki bez wyrastania – Bułki poznańskie – Bułki z pieczarkami – Bułki do hot dogów – Ciabatta – Precle – Bułeczki drożdżowe – brioszki – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – bułki do hamburgerów BUŁECZKI JOGURTOWE Ilość porcji: 9 sporych bułek Przygotowanie : 2 h 20 minut Składniki: – 500 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 160

Rogaliki śniadaniowe, to frajda dla najmłodszych, ale myślę, że nie tylko. Te nie tylko cudnie wyglądają (jak z piekarni...), to jeszcze super smakują. Mimo, iż nie miałam już ani mąki typ 450, ani 700, piekłam je mące typ 750- jest mniej "puchata", rogaliki wyszły pyszne i puszyste. Pyszne także na drugi i trzeci dzień, musimy je tylko przechowywać w worku(...)słodkie rogaliki, dlatego najlepiej smakują same lub z domową konfiturą, moje dziecko twierdzi, że słodkie nie są, tak więc odczucia bywają różne... Troszkę skomplikowane jest zawijanie ciasta, więc podobnie jak Margarytka posłużę się filmikiem , na którym jest to genialnie pokazane, wytłumaczyć się tego tak łatwo nie da... Z podanych ilości wychodzi 9 dość sporych rogali. Składniki: - 500g mąki pszennej luksusowej

Smaczne Zdrowe
Powidła z suszonych śliwek. 203

Czym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie powidła. Robię je już od kilku lat i zawsze wzbudzają zachwyt. Gęste, słodkie i przede wszystkim wyjątkowo intensywne w smaku. Do przepisu podstawowego dodaję szczyptę cynamonu, ale można go pominąć lub dodać nieco więcej, smak można dodatkowo(...)wanilii, kakao i tym podobnych specjałów. I tak rogaliki drożdżowe nadziewam klasycznymi powidłami lub z dodatkiem skórek z cytrusów, do piernika, naleśników i do smarowania pieczywa stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również do bigosu :). Polecam! Składniki na Powidła z suszonych śliwek: 300 g suszonych śliwek

Rozpustne gotowanie
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 245

francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku.:) Składniki 3,5 kg brzoskwiń (waga przed wypestkowaniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata