lepiej to zrobić gdy naleśniki są ciepłe. A oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5sztuk: 1szkl. mąki kukurydzianej 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mleka szczypta soli ole do smażenia Sposób przygotowania: Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Tak też zrobiłam(...)miski wsypałam mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Wybiłam jajko. Wlałam mleko i mikserem na małych obrotach zmiksowałam składniki do połączenia. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Wlałam odrobinę oleju i nalałam porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając go po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron do zrumienienia, po czym zdejmowałam na talerz. I tak aż do skończenia ciasta. Wyszło mi 5 małych naleśników
Waniliowe ImprowizacjeJEDZĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy często zasiadają do posiłków według zegara. Ok godziny 7:00 rano jedzą śniadanie – zwykle lekkie, mało znaczące, często tylko kawa. Czasami jakiś rogalik po francusku czy harcha lub naleśniki zwany msemen ( te również ja jadłam będąc w Marrakeszu ). Obiad pojawia się na stole ok. godziny 13:00 – i tutaj już na stole pojawia się coś(...)GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno na śniadanie, jak i są dodatkiem do obiadu czy kolacji. Często służą do nabierania innych składników zamiast łyżki czy też widelca. Jedzenie jest dla Marokańczyków czymś ważnym, jest pewnego rodzaju rytuałem. Jest okazją, by spotkać się w gronie rodziny czy przyjaciół, by wspólnie coś uczcić
Ostra na Słodkolukrem. Nasze polskie śliwki jeszcze są do kupienia, kosztują 4 zł i można je wykorzystywać i upiec placek ze śliwkami Polecam też przepisy na Drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką , Rogaliki ze śliwkami lub ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką . Lubię robić tacie słodkie przyjemności, on jest wielkim łasuchem i za kawałek domowego ciasta mógłby oddać dusze diabłu, ja natomiast(...)przygotowania, wychodzi wysokie i puszyste. Słodkie śliwki, lekkie, puszyste ciasto na kefirze, do tego lukier. Ciasto ze śliwkami rośnie w piekarniku jak na drożdżach. Przepis jest bardzo prosty, składniki na tortownicę 26 cm: śliwki pokrojone na ćwiartki, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 100- 125 ml oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki mąka, 1/2 kg margaryna, 200g cukier waniliowy, 1 opakowanie drożdże, 50g mleko, 3/4 szklanki jajko, 1 sztuka żółtka, 2 sztuki (białka pozostawiamy do smarowania) cukier, 2 łyzki cukier puder, do posypania powidła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek rozkruszamy drożdże, na to wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Zalewamy ciepłym mlekiem i zasypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy w ciepłe(...)miski i dzielimy na 6 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując koło. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Nakładać na każdą część powidła lub inne nadzienie (np Nutella). Zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia. Wychodzi około 50 rogalików
Gotowanie moimi oczamijest to dla mnie wypiek idealny. Przepis pochodzi z bloga "Blog z apetytem" (link: Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką - Blog z apetytem ). Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży 100g cukru pudru 500g mąki pszennej tortowej 5 żółtek 1 jajko 1/4szkl. oleju 100g masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie(...)pasy ciasta z każdej rolady zaplotłam w warkocz i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piekłam w dwóch oddzielnych formach keksówkach. Wierzch każdego ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Składniki na kruszonkę umieściłam w misce i roztarłam palcami na okruchy. Kruszonką posypałam obydwa ciasta. Ciasta piekłam jednocześnie na tym samym poziomie piekarnika przez około godzinę w temp. 180 stopni. Ciasto
Waniliowe Improwizacjegofrach czy zwykłej kanapce z białym serem. Na straganach czy placach ich nie uświadczysz, ale sporo ich rośnie dziko i własnie te, póki jeszcze są trzeba czym prędzej zbierać. Składniki : 2 kg mirabelek ( po wydrylowaniu) 1 kg cukru 2 opakowania żelfixu 2:1 skorka otarta z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Mirabelki, umyć, osuszyć i wydrylować, co jest w tym przepisie(...)ostygnięcia, aż wieczko się zassie. Dżem ma cudowna żółtą barwę, jest lekko kwaśny i słodki zarazem. Rewelacyjnie się sprawdzi na bułce, jako dodatek do białego sera czy nadzienie do rogalików francuskich, polecam i życzę Smacznego
Gosia gotujeciasto - polecam zrobić to ręcznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wykonanie masy cynamonowej: W czasie gdy ciasto rośnie przygotować masę cynamonową. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wykonanie bułeczek c.d.: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Rozsmarować na nim masę cynamonową, a następnie(...)żółtkiem i włożyć do piekarnika na ok. 20 minut. Bułeczki piec w temperaturze 220 stopni. Z przepisu otrzymamy ok. 14 ślimaczków. Przepis pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka
Mania Wypiekaniajest to marmolada z pigwowców, a nie pigwy, która nie ma tak wiele pektyn, by szybko i naturalnie uzyskać z niej marmoladę. Porównanie pigwy i pigwowców znajdziecie tutaj . Składniki (w stosunku 1:1): pigwowce cukier Pigwa (duża) i pigwowce (znacznie mniejsze) Pigwowce umyć, osuszyć. Owoce przekroić na kilka części i usunąć z ich środka nasiona. Wykroić też końcówki po kwiatku(...)Gotować do rozpuszczenia cukru i by masa była naprawdę gorąca. Przełożyć gorącą bulgoczącą marmoladę do słoików i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu. Marmolada jest świetnym dodatkiem do pączków, rogalików i innych wypieków z nadzieniem w środku. Jeśli dobrze odparuje się wodę, to uzyskamy naprawdę twardą marmoladę, która nie będzie wypływać z pieczonych lub smażonych słodkości. ---------- Podobne: Dżem z dyni
Weekendy w domu i ogrodzieZobacz, jakie przetwory warto zrobić malin. Zobacz też: Jak przechowywać truskawki? Sprytne sposoby! Sok malinowy Mam dla Ciebie przepis na sok z malin, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Dwa składniki, niewielki nakład pracy, przepyszny efekt. Znasz receptury, o których się mówi „jak u babci”? Ten sok właśnie taki jest! Aromatyczny, słodki, a do tego pełen witamin. Zobacz, jak go przygotować(...)soku to ekonomiczne rozwiązanie. Z pozostałego miąższu można przygotować pyszny dżem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy ciast. Aby go przygotować, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych składników. Wystarczy, że maliny, które były zasypane cukrem i został z nich odcedzony sok, przełożysz do rondelka o grubym dnie i podgrzejesz na średniej mocy palnika. Pamiętaj o regularnym mieszaniu malin
Rozdomowionapuszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam marmoladą, dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą konfiturą, najlepiej domową. Składniki: 500 g mąki + dwie łyżki 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 35 g drożdży 100 g masła szczypta soli jajko do posmarowania szklanka twardej marmolady Drożdże(...)godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na duże prostokąty. Każdy kawałek ciasta posmarować marmoladą, zostawiając po bokach margines. Zwinąć ciasto w rulony i uformować rogaliki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyścielonej pergaminem. Ostry nóż oprószyć mąką i nacinać drożdżówki od zewnętrznej strony w kilku miejscach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRuloniki miały być rogalikami ale w trakcie robienia plan się zmienił Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Uwielbiam ciasto francuskie bo napradę można z niego zrobić mnóstwo pysznych rzeczy. Czy na słodko czy na słono, nie ma znaczenia. Wiadomo za to, że będzie szybko. W obecnych czasach kiedy wszyscy gdzieś pędzimy, ciasto francuskie jest niezastąpione w niejednej kuchni(...)podać w trakcie przyjęcia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Składniki. 1 i 1/2 opakowania ciata francsuskiego (jedno opakowanie miało wagę 275 gramów) 6 plastrów sera Ementaler (duże kawałki 10×10 centymetrów) 8 plastrów szynki (kawałki szynki wielkości
mecooksdobrze znoszą długie przechowywanie. Na każdy kilogram śliwek daję mniej więcej 250 g cukru, 200 g jeśli śliwki są bardzo słodkie. Cukier oprócz smaku ma też funkcję konserwującą. Składniki: 2 kg śliwek 0,5 cukru Dżem śliwkowy – jak to zrobić? Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka lub głębokiej patelni. Dżemy bardzo wygodnie robi(...)kwestia gustu – każdy woli inną. Do wypieków najlepiej nadają się gęste, długo smażone dżemy z małą zawartością wody. Takie nie „uciekną” z pączków czy nadzianych rogalików . Czy dżem śliwkowy trzeba pasteryzować? Długo smażonych dżemów nie trzeba pasteryzować, pod warunkiem, że zostaną prawidłowo zamknięte w słoikach. Gorący dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoików. Każdy słoik musi mieć
Ciastkozercykrem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Dodatkowo: sezonowe owoce *** Mleko mieszamy z kakao i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Formę do tartej lub tortownicę smarujemy masłem i możemy też obsypać bułką tartą aby ciasto po upieczeniu bez problemu odchodziło. Foremkę wyklejamy(...)wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania tartą przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemkażdy z nas ma troszkę dosyć ciast, wiec takie ciasteczka będą akurat. Już niebawem zapraszam na kolejne pyszne ciasta. zapraszam też na film z ich przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi ok 45 sztuk -250g sera białego zmielonego -250g miękkiego masła lub margaryny -ok 400g mąki pszennej tortowej+do podsypania -cukier waniliowy -1 jajko(...)cukier waniliowy, jajko i zagniatamy ciasto dodając stopniowo mąkę-tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Następnie urywamy kawałek ciasta wałkujemy na koło, kroimy w trójkąty jak na rogaliki, każdy trójką nacinamy 3 razy, na najkrótszy bok dajemy marmoladę i zawijamy (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumnie Sokołów oraz moje "trzy grosze" , co dało efekt końcowy nad wyraz smaczny. Nie muszę dodawać ,że całość została "rozchrupana" z prędkością światła. Zróbcie, a przekonacie się dlaczego ! Składniki 1 opakowanie kabanosów francuskich Sokołów 25 g masła 1 czerwona cebula pół czerwonej papryki kilka gałązek natki pietruszki łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów w zalewie (odsącz zalewę(...)rozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C. Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików. Udanej zabawy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni