pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób przygotowania i podania oraz pasujące dodatki sprawiają, że nazwa pasztet pasuje do tego dania. Można go podawać do chleba, jako zimną przekąskę, ale można też go podgrzać i podać z sosem grzybowym na kolację. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianka” z Komorowa koło Kolbuszowej. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka(...)Przekładamy do niej masę fasolową i wierzch również oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół) na około 40 minut. Pasztet podajemy na zimno lub na ciepło. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzDrobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
Szalona Kuchnia EwelinyDrobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
Szalona Kuchnia EwelinyPiernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy(...)Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym
Kulinarne przygody GatityZapraszam na małe warzywne zapiekane kanapeczki. Trzy pyszne warzywka razem z mozzarellą nie tylko fajnie się prezentują ale też wspaniale smakują. Kanapeczki idealne na przekąskę lub też lekki posiłek a nawet dodatek do mięska z grilla. składniki: 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia żółta 3-4 pomidory, u mnie malinowe 250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek(...)dać plaster pomidora i resztę mozzarelli. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwilkę aż ser się rozpuści. Podawać od razu na gorąco ale na zimno kanapeczki też są dobre
Monia miesza i gotujeMango i cebula razem? Tak, dobrze czytasz. To zaskakująco smaczne połączenie! 2 sztuki mango (lub jedno, jeśli jest duże) 1 cebula 1 ostra papryczka Ocet jabłkowy
MarcinChefZawsze, odkąd usłyszałam, że kwiaty są jadalne miałam ochotę zrobić takie danie. Brakowało mi jedynie możliwości kupienia kwiatów. Udało się i już wszystko wiem
Stare GaryPyszne sajgonki z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli klasyczna przekąska azjatycka w sam raz na mecz :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut Składniki: 25 płatów papieru ryżowego sos chili do maczania sajgonek olej do smażenia Na farsz(...)sajgonki obeschną, czyli mniej więcej kiedy zrobimy ostatnią – zaczynamy smażyć. Najlepiej jest je smażyć na głębokim tłuszczu - parę minut aż się ładnie zezłocą, delikatnie zbrązowią. Podajemy na ciepło lub zimno z sosem chili. Smaczengo
Bazując na smakuSmaczny i oryginalny keks na jesienną kolację, aperitif, przekąskę lub piknik; to naprawdę idealna słodko-słona kompozycja, gruszki dodają mu lekko, ale tylko lekko słodkiego posmaku, który złagodzi ostry smak rokfortu. Ten prosty w przygotowaniu keks niewątpliwie zachwyci Waszych gości. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 45 min. Porcja dla 6-8 osób : ● 200 g mąki ● 1 proszek do pieczenia(...)keksu. Posyp z wierzchu pozostałymi listkami tymianku i orzechami laskowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Piecz do suchego patyczka. Podaj keks na ciepło lub na zimno, sam lub z dodatkiem sałaty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Roladki powinny być rumiane. Podajemy gorące, choć na zimno smakują również znakomicie. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniUwielbiam przygotowywać sałatki. Tym razem sięgnęłam po buraczki ćwikłowe. To bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Połączenie z ogórkiem konserwowym, groszkiem i majonezem dało wspaniały efekt końcowy
Tradycyjna kuchnia Kasi300 g ciasta na chińskie pierożki (2 opakowania), farsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego
królestwo garówzrobić świderki z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym, z czosnkiem i ziołami prowansalskimi oraz wędzonym żółtym serem. Nie jest to co prawda danie główne do najedzenia, ale fajna przekąska na zaspokojenie małego głodu. Takie świderki fajnie wyglądają, więc nadadzą się również na różne imprezy czy posiadówki przy piwie. Można je podać z dodatkiem sosu czosnkowego lub innego dipu/sosu. Oto przepis(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje świderki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu przełożyłam je na kratkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, bez żadnych dodatków lub z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub innego dipu. Można je też podać jako dodatek do zupy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem
Waniliowe Improwizacjerobi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane w herbacie to popularna uliczna przekąska. Jednak myślę, że sprawdzą się znakomicie na wielkanocnym stole. Ich oryginalny marmurkowy wzór bierze się z wolnego gotowania w wywarze z przyprawami. Jajka nabierają wtedy nietuzinkowego aromatu. Jedynym minusem jest(...)przyprawy. Delikatnie włóż jajka i doprowadź wodę do wrzenia. Całość gotuj pod przykryciem przez 3 h na małym ogniu. Gotowe jajka możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po obraniu jajko powinno mieć piękny marmurkowy wzór. * *Przepis od Facet i Kuchnia , zaczerpnięty z książki Mimi Thorisson „ Apetyt na Francję
Food Square400 g grzybów mrożonych (prawdziwki, podgrzybki) 1 duża czerwona papryka pół papryczki chili 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano natka pietruszki tłuszcz do smażenia
Gotowanie jest łatwe