przekąski na zimno - 3108 przepisów (strona:149/208)

Wytrawne ptysie z łososiem 103

Jak tam po świętach? Pojedzeni? Ja BARDZO! A tu nie ma kiedy odpocząć, bo Sylwester i Nowy Rok już za pasem. Kto z Was organizuje go

PatiGotuje
Bananowa granola 128

chrupię również między posiłkami jako zaspokojenie ochoty na słodycze lub zamiast niezdrowych chipsów. Sprawdza się w tym bardzo dobrze i potrafi wciągnąć, ale to są zdrowe kalorie. Takie przekąski można var widgetParams = "{ 'Id':'b9482c1b-d328-408f-8481-04e00db4bd36','AffId':'32377'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder=0; iframe.width = "100%"; iframe.height(...)kilka razy granolę przemieszać, aby równomiernie się upiekła i powstały grudki. Kiedy będzie już zrumieniona, to znak, że jest gotowa. Blachę wyciągamy z piekarnika i całość studzimy, bo dopiero zimna stanie się naprawdę chrupiąca. Wystudzoną granolę przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy, aby nie zawilgotniała. Jemy kiedy chcemy! Smacznego! Artykuł Bananowa granola pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Pieczona karkówka marynowana w musztardzie 132

Składniki: 2 kg karkówki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1

Qchnia po prostu
Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem 102

Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.  To świetny sposób na "polubienie się" z płatkami, ponieważ naprawdę ciężko odgadnąć co wchodzi w skład placków - oprócz oczywiście kusząco ciągnąceeego się żółtego sera. Możecie je doprawić zgodnie z własnymi upodobaniami, choć(...)niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.   (Na zimno również świetnie smakują.) Płatki jaglane oraz sól ziołowa użyta w przepisie pochodzą ze sklepu Radix-Bis . Lubię tą sól ze względu na doskonały skład, czyli zero glutaminianu sodu, barwników, konserwantów

Di gotuje
TATAR ZE ŚLEDZIA 147

Zdecydowana  i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej(...)łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub zwykłej, np. dijon 1/3 łyżeczki płynnego miodu lub szczypta cukru 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego ćwiartka cytryny / opcjonalnie DO PODANIA: 3-4 kromki ciemnego chleba, np. żytniego, masło, kapary, pieprz ziołowy WYKONANIE Filety śledziowe odsączamy, wykładamy na deskę i razem z cebulką kroimy

cool and minty
Bakłażan z papryczkami chili w oliwie 124

Ostatnio żywię się na przemian plastrami cukinii i bakłażana, kanapki smakują wybornie i jeśli mam być szczera to pewnie niewiele  z tych przetworów dotrwa do

Apetyczna babeczka
Piklowane rzodkiewki 204

Przepis na piklowane rzodkiewki dostałam od przyjaciółki a został zaczerpnięty ze strony...Gazety Wyborczej ( KLIK ). Jest to genialny sposób na urozmaicenie sobie wiosennych kanapek, lub pyszna przekąska np do wódki Wiosenne rzodkiewki są chrupiące i jędrne dlatego własnie z nich warto zrobić te do słoiczków. Wiecie, że istnieją odmiany rzodkiewki słodkie i pikantne? Ja dopiero ostatnio się o tym przekonałam(...)pół. Układamy ciasno w słoiczkach (mi wyszły 2 małe słoiczki). Dodajemy czosnek. Składniki zalewy łączymy w małym garnuszku i delikatnie podgrzewamy aż sól i cukier się rozpuści. Studzimy. Zimna zalewą wypełniamy słoiczki i odstawiamy na minimum 3 dni w chłodne miejsce Smacznego!!! Artykuł Piklowane rzodkiewki pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Komosa ryżowa. Brokuł. Marchewka. 142

Idealne rozwiązanie do pracy, a nawet do szkoły. Ja zabieram ją na uczelnię zamiast obiadu. Wy możecie zjeść to danie na kolację lub jako przekąskę. Ta szybka w wykonaniu sałatka ratowała mnie już nie raz. Pracy przy niej niewiele, za to efekt całkiem udany. Poza tym te kilka podstawowych składników ma dobry wpływ na nasze zdrowie, a to ono jest(...)łączymy komosę z warzywami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, natkę pietruszki, posiekaną dymkę oraz posiekane pistacje. Przygotowujemy dresing mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nim sałatkę.  Podajemy na zimno

Przysmaki Karolki
Focaccia pachnąca rozmarynem 146

trwa bardzo długo, jest też raczej proste. A efekt? Wyjątkowo aromatyczny. No i pieczone pomidorki, których słodki smak po prostu uwielbiam. Jako dodatek do zupy, albo w ramach przekąski między posiłkami. Smakują naprawdę wyśmienicie - polecam! Focaccia z pomidorkami i rozmarynem Składniki: (na 6 sztuk) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 45 ml oliwy 150 g mąki durum(...)plasterki, ułożyć na cieście razem z igiełkami rozmarynu. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut, aż się ładnie zezłocą. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! A ja tymczasem kończę się pakować, i pędzę na umówione spotkanie. Po drodze mam zgarnąć jeszcze dwie uczestniczki, czyli połowę wszystkich zgromadzonych. Lepiej więc, żebym się nie spóźniła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z delicjami 65

Sernik z delicjami – prosty do przygotowania, doskonały na przeróżne rodzinne przyjęcia. Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek wody 100 g mąki tortowej

Wasze Przepisy
Francuskie ślimaczki z szynką 277

Jakże banalne a zarazem ciekawe pomysły mogą przyjść do głowy gdy mamy jakieś dziwne smaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g

Mechanik w kuchni
Paszteciki a'la szczecińskie z parówką (drożdżowe, smażone) 139

składać się z samej chemii oraz śladowej ilości mięsa. Naprawdę produkowane są kiełbaski, które zawierają porządne składniki. Wracając jeszcze do pasztecików... Idealnie smakują na ciepło z ulubionym sosem, jako przekąska, czy również samoistny posiłek. U mnie znikają nawet już ostygnięte. Polecam. (Około 10 sztuk w zależności od wielkości) 500g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30g drożdży (świeżych(...)przykryciem) na 10 minut, aby troszkę podrosły. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać. (Paszteciki smakują też na zimno i nadają się do podgrzewania

Di gotuje
Mini tarty szparagowe w sosie beszamelowym 126

Sezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna przekąska na letnie przedpołudnie :) Zapraszam!" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 9 białych szparagów 3 suszone pomidorki liście świeżej bazylii parmezan sos beszamelowy : szklanka mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól i pieprz Sposób(...)pokrojonymi pomidorkami. Całość zalewamy 2 łyżkami sosu beszamelowego. Pieczemy około 20 minut w 200`C Po upieczeniu posypujemy startym na małych oczkach parmezanem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pieczony boczek Boryny, świetny na kanapki 126

5 / 5 ( 12 votes ) Pieczony boczek Boryny,świetny na kanapki Pieczony boczek Boryny to ostatni gorący hit mojej rodzinki. Nawet młodszy syn, który jest zazwyczaj tłuszczofobem

Ogrodnik w podróży
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI (BUŁKI) Z PASTĄ WARZYWNĄ 149

pastę warzywną o smaku grillowanego kurczaka   Rolnik . Pasta idealnie nadała się do bułek nadając im lekko pikantnego smaku. Myślę, że takie ślimaczki idealnie nadały by się jako mała przekąska na różnych imprezach. Można je także zapakować w pudełko i zabrać na śniadanie do pracy. Składniki: * 500 g mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki(...)papierem do pieczenia, można posypać lekko suszoną pietruszką na wierzchu. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ślimaczki około 20-25 minut. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Zrób to smacznie
Socca. Placek z cieciorki. 186

mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach w piecach opalanych drewnem. W Nicei sprzedawany jest na mieście jako klasyczna przekąska uliczna - najczęściej bez żadnych dodatków. Moja wersja jest nieco wzbogacona, ale wciąż bardzo prowansalska - charakterystyczny i niecodzienny smak tego dania wydaje się niemal przenosić w te piękne rejony...  Przygotowując(...)wstawić patelnię z powrotem do piekarnika i piec około 10 - 15 minut. Przełożyć pod grill (jeżeli powierzchnia placka wyschła - posmarować oliwą) i doprowadzić do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno

zadanie-gotowanie
Piada z łososiem i rukolą 160

Piada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa z pszennej mąki z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest nieco grubsza, niż tortilla. Można ją kupić w dobrych marketach

Kulinarne Inspiracje