300 g zielonych zmiksowanych zielonych szparagów, 300 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 100 ml oleju rzepakowego, 20 ml śmietany 30
królestwo garówsię cieszą dużym zainteresowaniem. Na zaproszenie Dorotki wzięłam w tym tygodniu udział w Wypiekaniu na śniadanie , którego tematem były wytrawne ziemniaczane racuchy. Puszyste, mięciutkie – na śniadanie, obiad, kolację, czy przekąskę. Jeśli komuś nie pasuje wersja wytrawna może je podać w wersji słodkiej (z cukrem pudrem, marmoladą, sosem truskawkowym, itp.). Składniki na ok. 12 szt.: - 200 g ugotowanych ziemniaków(...)stron. Wykładamy na ręczniki kuchenne, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Racuchy podajemy gorące. Wytrawne ziemniaczane racuchy podałam z naturalnym jogurtem greckim i różyczką z łososia wędzonego na zimno. Do dekoracji użyłam nitki chilli, rzeżuchę, listki mięty, czarnuszkę i kwiatki rozmarynu. Ubiegając ewentualne pytanie – odpowiadam – racuchy nie są przesiąknięte tłuszczem. Przepis pochodzi z bloga Wypieki Beaty . Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkoProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego
Kuchnia MagdaLenyProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego
Kuchnia MagdaLenyAwokado! Moje ostatnie odkrycie. Oszalałam i wpadłam po uszy. Mój mąż też. 100g owocu ma ponad 200kcal. Jest bogate jest w witaminy K, C, B5, B6
Szybko Tanio Smaczniemusi być na pieczywie? Spróbujcie użyć ogórka – idealnie nadaje się na przekąski. Jest cudownie chrupiący, wilgotny, a jego naturalna słodycz świetnie pasuje np. do słonawego wędzonego łososia. Taka przekąska jest pyszna i bardzo lekka. Do tego przygotujemy ją błyskawicznie. Ogórka (możemy go obrać w całości lub częściowo – w paski) kroimy na 0,5 cm plasterki. W miseczce mieszamy(...)czerwone papryki, oliwa z oliwek w sprayu, ok. 50 g fety, opcjonalnie: 100 g chudej szynki. Omlet na śniadanie? Tak, ale pieczona wersja, czyli włoska fritata doskonale smakuje na zimno. Wystarczy upiec fritatę w piekarniku, by otrzymać nietuzinkową przystawkę. Jako dodatki użyłam papryki, szynki i fety, ale oczywiście możemy wykorzystać dowolne warzywa. Blachę (23×23) wykładamy papierem i smarujemy/spyskujemy
Poezja smakuBardzo fajne i smaczne kotleciki, które mogą być na obiad, ale również mogą być doskonałą przekąską na każdej imprezie. Co potrzeba: 500 g dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 średnia cebula, 1 średnia główka czosnku, 1 jajko, 1 namoczona czerstwa bułka, 1 łyżeczka soli, ale nie czubata, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, sporo bułki tartej olej rzepakowy do smażenia, patyczki do szaszłyków(...)zmieści się na patelni. Smażymy do ciemnozłotego koloru z każdej strony, co jakiś czas odwracając. Układamy na talerzu, wycieramy patyczki papierowym ręcznikiem. Jemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)) mięso mielone, wieprzowina, wołowina, cebula, czosnek
Bułka z ChlebemDla niektórych smak dzieciństwa. Dla mnie chyba też, choć masa była maślana, a zamiast czekolady, wyrób czekoladopodobny. Takie czasy… 12 sztuk kwadratowych wafli 150 g
KucharzycaCześć Upały, przynajmniej u mnie w Bydgoszczy, odpuściły. Podobno ciepłe dni mają jeszcze wrócić. Ja się cieszę z tego chwilowego ochłodzenia. Trochę odpocznę od upałów. Możecie
blog.moje-pasje.infoKwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki
królestwo garówJemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale
zadanie-gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i
Marta GotujeMoja skromna propozycja na imprezę lub szybką przekąskę :) Na pewno każdy z Was jadł już w życiu muffiny w wersji słodkie, ale czy ktoś próbował takich w wersji wytrawnej? :) Ja się na takie skusiłam i tak powstały muffinki z dodatkiem kabanosów, sera i oliwek :) Od Was też zależy, czy będą mocno przyprawione czy mniej :) Bazowałam na tym przepisie ( klik ) Składniki(...)przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Wierzch każdej muffinki posypać drugą połową sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec przez 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
My simple kitchenzimno. I tu wpadłam na pomysł taki jak tutaj, czyli wydrążyłam środek, zrobiłam nadzienie i ugotowałam w folii spożywczej. Taką cukinię można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno do pieczywa. A nazwa jest nietypowa ale pewnie do zapamiętania, prawda ? składniki na jedną cukinię 1 cukinia ( o długości około 25 cm ) 150 g mięsa wieprzowego 1 mała cebula(...)wody gotować na małym ogniu około 20 minut. Po ugotowaniu pakunek wyjąć na talerz i wystudzić. Gdy klopsocukinia wystygnie wyjąc ją z folii i kroić w plastry. Podawać jako przekąska z pieczywem
Ewa w kuchnikolację przy świecach przekąska też jest wskazana. Dlatego chcę Wam pokazać jak przygotować smaczną i prostą przekąskę, którą zrobi każdy, nawet najmniej zaawansowany kuchcik. Nie wszystkim jednak ta przekąska przypadnie do serca, są osoby, które nie lubią łączyć słodkiego ze słonym i uważają, że miejsce boczku jest w jajecznicy. Ale ja lubię nietypowe połączenia dlatego podaję Wam ten przepis(...)patelnię i smażymy na niej daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące. Odsączamy na papierze kuchennym i podajemy na ciepło lub na zimno. Podajemy z wytrawnym czerwonym winem . The post Roladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębułce w formie hamburgerów. PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS TUTAJ Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które można spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno, a także jako obkład do kanapek. Dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta francuskiego pieczeń jest mięciutka i soczysta w środku, a krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada(...)cytrynowym posmaku, z galaretką. POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z ApetytemChińska kapusta Pak Choi znana też jako Bok Choy tak lubiana w kuchni azjatyckiej, robi się coraz bardziej popularna w Polsce i możemy ją już zakupić
wyzwania kuchennestyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Wykonanie tej potrawy jest dość szybkie i nie wymagające specjalnych zdolności . Polecam , nawet jako przekąskę na imprezę , łatwo je chwycić palcami , a zanurzone w dipie serowym lub czosnkowym , na pewno podbiją, podniebienia biesiadników przy piwku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)połowę w wędzonej papryce . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , smaki się przenikną , a mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco lub na zimno , najlepiej z sosami lub dipem Smacznego ! Post Kubańskie cygara z wieprzowiny pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPieczarki w zalewie to pyszna przekąska, zakąska do alkoholu a także dodatek do kanapek. Robi się je tak samo jak rybkę tyle, że zalewa jest pomidorowa bo z dodatkiem keczupu i koncentratu pomidorowego. składniki: ok 1,5 kg niedużych pieczarek jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki(...)złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić. Wystudzone usmażone pieczarki ułożyć w dużym słoju przekładając je cebulą z zalewy. Zalać pieczarki zimna zalewą. Słoik zakręcić i odostawić do lodówki na 1-2 doby aby pieczarki się przegryzły
Monia miesza i gotuje