Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę na drugą stronę przy pomocy dużej pokrywki, jak opisałam to w przepisie(...)oraz pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne omlety: Omlet
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia
Oryginalny smakDzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia
Oryginalny smakWspaniała i zdrowa jesienna przekąska. Idealna na wieczór lub w ciągu dnia do zdrowego podjadania Dynia Hokkaido jest trochę słodsza od swojej większej krewnej i w odróżnieniu od niej można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu. Dokładniej mówiąc, jest szybsza w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać. Co do pestek nie jest już tak łatwo – nie nadają się(...)obtaczam dobrze w marynacie. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200C, układam kawałki dyni na papierze do pieczenia. Piekę grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Podaję same (na ciepło lub zimno) albo maczam w aromatycznych dipach. Smacznego
Zasmakuj KuchniOto mój subiektywny wybór potraw na Sylwestra i Karnawał. Znajdziecie tu szybkie w przygotowaniu sałatki, potrawy na ciepło, zimne przystawki, zupy na wzmocnienie, śledziki i wiele
Codziennik KuchennyBardzo prosta w wykonaniu przekąska, ale trzeba poświęcić trochę czasu na ugniecenie ciasta. A ciasto jest z gotowanych ziemniaków, które zostały np. po obiedzie, mleka lub jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające(...)przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSos tatarski to w wielu domach bardzo popularny dodatek. Nie tylko zresztą do jajek, bo fantastycznie smakuje także z wędlinami czy zimnymi mięsami. Sposobów na sos
Codzienna kuchnia niecodziennaPowoli zapominamy o minionych Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był
Kulinarne przygody GatityFajna przekąska na rodzinne spotkania i nie tylko ;-) Doskonale sprawdzi się podczas wieczoru sylwestrowego. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: parówki (u mnie 10 sztuk) kilka plasterków żółtego sera Dodatkowo: jajko do posmarowania hot dogów ziarna sezamu Sposób(...)ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem. 5. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia domowa Anitego pysznego schabu z suszonymi owocami i boczkiem.Mięsko jest bardzo soczyste, a jednocześnie chrupiacy boczek podkręca nasze doznania smakowe. Możemy podawać na gorąco, w galarecie czy jako zimną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu 1 paczka boczku w plastrach 150-200g suszonych moreli i śliwek MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu(albo z moździerza(...)piekarnika jeszcze na 10 min(do lepszego zrumienienia), mięsko gotowe, jeśli chcecie je podawać na gorąco, dajcie mu "odpocząć" 10 min , a potem na stół, a jeśli na zimno poczekajcie aż ostygnie(polewajcie mięsko wywarem,który powstał,żeby nie wysychało), zawińcie ponownie w folie i do lodówki, niech czeka na swój czas-smacznego
Kuchnia Beatydzieci i dorosłych. Wszystkie przepisy robi się prosto i naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego(...)zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj w lodówce przez 2 dni. Na podstawie tego przepisu. Orzechowe muffinki z burakiem i borówkami
Chilli Czosnek i OliwaKochani! Tym razem proponujemy Wam lekką przekąskę, idealną na piknik. Czerwiec i zbliżające się wakacje to doskonały okres na wyjazdy i pikniki pod gołym niebem. Kwiaty kwitną, pszczoły latają, słońce przygrzewa i zapach trawy unosi się w powietrzu. Przyroda po deszczu też ma swój urok, kiedy ziemia paruje, a w powietrzu unosi się taki charakterystyczny zapach... Przejdźcie się na spacer(...)proste :) Radości życia Wam Kochani życzymy. A na piknik polecamy tortille ;) Tortille - małe co nieco na wielkie wyprawy www.kuchniasmakow.blogspot.com 4 tortille pszenne 4 plasterki wędliny lub łososia wędzonego na zimno 4 plasterki sera żółtego serek chrzanowy lub serek borowikowy 4 liście sałaty 1 pomidor trochę majonezu sól, pieprz Placek tortilli smarujemy cienko serkiem chrzanowym - cały. Na środku wydzielamy pasek
Kuchnia smakówdanie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które łatwo przygotować . Nadziewane pastą pieczarkową są po prostu pyszne . Fakt że są niewielkich rozmiarów pozwala na zaserwowanie ich nawet jako przekąskę do piwa . Tym razem jednak były dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … Składniki : ciasto : mąka pszenna ,około 2 szklanki woda sól farsz(...)bułce tartej . Na 30 minut wkładamy do lodówki . Zabieg ten sprawi że nie będą się rozwalać . Smażymy na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu . Podajemy na gorąco lub na zimno . Smacznego ! Artykuł Mini krokiety z pastą pieczarkową pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZaprezentowane krążki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, czy też śniadanie lub kolację. Nie trzeba ich smażyć w głębokim oleju i dodatkowo mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej. Moje krążki posiadają w środku urocze serduszka, które sprawiają, że nawet dziecko skusi się na tak podany kawałek cukinii. Poza tym mogą być miłą niespodzianką dla innej osoby, bo kto nie poczułby(...)następnie dokładnie w cieście. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać. (Ja taką cukinię uwielbiam też na zimno.) Suszona natka pietruszki oraz wiele innych przypraw, które używam pochodzi ze sklepu Swojski Wyrób
Di gotujestojąco, nie przerywając zabawy ;) Dlatego właśnie dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszne babeczki z fetą i oliwkami . Babeczki są lekko kwaskowe i słone od fety, dzięki temu stanowią idealną przekąskę do piwa. Są niewielkie, tak na dwa kęsy, w związku z czym idealnie sprawdzą się w roli imprezowego finger food. Tartletki z fetą i oliwkami, z dodatekim za'ataru są niezwykle(...)pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut lub do czasu aż wierzch będzie przyrumieniony, a ciasto upieczone. Podawać na ciepło lub na zimno. -------------------------- *Za'atar to arabska mieszanka przypraw, którą bez problemu można przygotować samemu w domu, lub po prostu użyć odpowiednich ziół. W skład przyprawy za'atar wchodzi suszone oregano, tymianek
Codzienne Gotowanie