przekąski na zimno - 3108 przepisów (strona:147/208)

Papryczki nadziewane quinoą 121

15-18 małych papryczek, 100 ml komosy, 1 cebula, oliwa, 2 ząbki czosnku, garść mięty, 150 g cukinii, chilli, sól, pieprz Quinoa czyli komosa ryżowa, spokrewniona

królestwo garów
Pieczeń domowa z amarantusem 172

Składniki: 1 kg mielonej łopatki 1 bułka 1 jajko 3 ząbki czosnku 2 łyżki amarantusa pół łyżeczki tymianku szczypta kolendry 1 duży ziemniak o sól i

kgwjanczewo
Zawijasy z ciasta francuskiego z salami i mozzarellą 94

Magda Ekspresowa, ciepła przekąska do podania to oczywiście zawijasy z ciasta francuskiego z dodatkami. Idealnie podzielne krążki, chrupiące, pełne smacznych dodatków świetnie się sprawdzą podczas spotkania ze znajomymi, imprez czy wieczorów z planszówkami. Podajcie je z ulubionymi sosami, aby przed każdym kęsem zanurzyć zawijańca w smacznym sosie. Składniki (na 16 zawijasów): płat ciasta francuskiego około 150g salami w plasterkach pół(...)około centymetra przestrzeni – sprawi to że ładnie się upieką, ale nie za bardzo rozwiną podczas pieczenia.   Pieczemy na złoto, około 25-30 minut. Podajemy gorące, ale na zimno do podjadania też są pyszne.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Różowe placuszki (buraczane) 144

Placuszki to pomysł na szybką do przygotowania i smaczną przekąskę na słodko :) Dzisiaj zachęcam Was do usmażenia różowych placuszków, które kolor zawdzięczają upieczonemu buraczkowi. Takie placuszki powinny przypaść do smaku dzieciom, ponieważ smakiem (burak jest minimalnie wyczuwalny w smaku) i wyglądem zachęcają do jedzenia.  Składniki na porcję dla 4 osób: 1 opakowanie maślanki (400 ml) 2 płaskie szklanki mąki(...)się spalić. Najlepiej przewrócić na drugą stronę, gdy zaczną pojawiać się "dziurki" (widać to na zdjęciu poniżej).  Upieczone placuszki posypać cukrem pudrem. Smakują na ciepło, jak i na zimno.  Przygotowywanie ciasta na placuszki Po lewej: wylane surowe ciasto Środek: w placuszkach pojawiły się "dziurki", czyli idealny moment na odwrócenie placuszków Po prawej: smażenie placuszków z drugiej strony

Ugotować
FRYTKI Z DYNI HOKKAIDO 165

Moja ulubiona odmiana dyni, małe zgrabne kulki które można przechowywać, aż do późnej wiosny. Dynia hokkaido.  Ma same zalety odżywcze, bogactwo mikro i makroelementów, witamin

Mała w garnku miesza
farsz jajeczno pieczarkowy w skorupkach 119

składniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka

Domowy Smak Jedzenia
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 244

Standardowo, mój mężczyzna ma wolne, a pogoda wprost proporcjonalnie jest brzydka i leje. Ta zależność jest tak denerwująca i trwa dłuższy czas, że nie pozwala cieszyć

Be Fit Be Strong
Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 215

Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Batony proteinowe dla aktywnych 286

słabe produkty. Dlaczego? Bo są najłatwiejsze do zdobycia. Mowa tutaj o różnego typu słodyczach (ciastkach, ciasteczkach, cukierkach) itp. W takich sytuacjach warto się zastanowić nad alternatywami dla słodkich przekąsek. Najlepszą alternatywą jest własny, przygotowany wcześniej posiłek. Bije on na głowę wszystkie inne rzeczy, z paru prostych powodów: znamy dokładny skład; wiemy, w jaki sposób został przygotowany posiłek; zjemy tyle(...)smaku, są za to zdrowe składniki, takie jak: masło orzechowe (które sami przygotowujemy), suszone owoce, płatki owsiane, orzechy włoskie, miód. Zaletą naszych batonów jest to, że są wyrabiane na zimno i przygotowywane są z produktów bezglutenowych, co w szczególności ważne jest dla osób z nietolerancją na gluten. Dodatkowo mamy bardzo dobrą wiadomość dla tych wszystkich, którzy unikają produktów mlecznych

Ciasna Kuchnia
Frittata ze szparagami i kozim serem 243

zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę na drugą stronę przy pomocy dużej pokrywki, jak opisałam to w przepisie(...)oraz pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie.  Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne omlety: Omlet

Chilli Czosnek i Oliwa
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 129

Dzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia

Oryginalny smak
Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem 105

Dzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia

Oryginalny smak
Pieczona dynia Hokkaido 142

Wspaniała i zdrowa jesienna przekąska. Idealna na wieczór lub w ciągu dnia do zdrowego podjadania Dynia Hokkaido jest trochę słodsza od swojej większej krewnej i w odróżnieniu od niej można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu. Dokładniej mówiąc, jest szybsza w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać. Co do pestek nie jest już tak łatwo – nie nadają się(...)obtaczam dobrze w marynacie. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200C, układam kawałki dyni na papierze do pieczenia. Piekę grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Podaję same (na ciepło lub zimno) albo maczam w aromatycznych dipach. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

Oto mój subiektywny wybór potraw na Sylwestra i Karnawał. Znajdziecie tu szybkie w przygotowaniu sałatki, potrawy na ciepło, zimne przystawki, zupy na wzmocnienie, śledziki i wiele

Codziennik Kuchenny
Słone placuszki 147

Bardzo prosta w wykonaniu przekąska, ale trzeba poświęcić trochę czasu na ugniecenie ciasta. A ciasto jest z gotowanych ziemniaków, które zostały np. po obiedzie, mleka lub jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające(...)przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com