przekąski na zimno - 3108 przepisów (strona:154/208)

Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 166

Cieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże(...)używamy na sam koniec, wszystko zależy od tego jak bardzo słone są ogórki. Pastę odstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły, a zimna będzie najsmaczniejsza. Podpłomyki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki

Moniki Smakołyki
Sałatka z makrelą i ogórkami konserwowymi 352

Zapraszam na pyszną sałatkę warzywno- rybną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona, 4 ogórki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 187

rosta i szybka przekąska, będzie  dobrze  wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.   Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego(...)wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut.  Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ulubionych sałatek

SzczyptaSmaQ
Oszukane przepiórcze udka 153

innego jak pierogi z mięsem mielonym z patelni. Jednak tak pomysłowo zrobione są zaskakującą przekąską idealną na mniejsze i większe imprezy. Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki sody, szczypta soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego(...)tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone udka zdejmować z patelni i osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na gorąco lub zimno

Nie tylko w kuchni
Szpinakowa rolada z łososiem 453

Szpinakowa rolada z łososiem... Jajeczno-szpinakowe ciasto. Oblepione puszystym serkiem twarogowym. Z dodatkiem wędzonego łososia. Smakowita przekąska! Składniki: Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g); 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 łyżeczka masła; 4 jaja; 2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy ,  waga 1 opakowania 150 g); 150 g łososia wędzonego w plastrach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Następnie owinąć ściśle w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało w lodówce całą noc). Roladę podawać na zimno, pokrojoną w plastry. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Łyżkę chrzanu w cieście można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, a serek śmietankowy serkiem o smaku chrzanowym. Można użyć

Gospodyni Miejska
Domowa shoarma z kurczaka 233

Domowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozstrzygnięcie konkursu :) 167

Zwinąć ciasto i skleić brzegi, gotowe zawijańce posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piecyku przez 20 minut. SERDECZNIE GRATULUJĘ !!! Przedstawiam też moje zdjęcia przekąsek przygotowanych z powyższych przepisów oraz uwagi na ich temat: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI Ja zamiast dżemu dałam drylowane wiśnie z kompotu - wyszło pysznie! Z ciastem fajnie się pracuje, a gotowe(...)dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę, ale też do pracy czy szkoły. PS. Ze zwycieżczyniami skontaktuję się mailowo

Kto ugości moich gości?
Ryba po grecku 185

Jadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często

Emskie Smaki
Kotlety mielone z cukinią 166

  Trwa sezon na świeże warzywa, więc staram się je przemycać gdzie się da. Tym razem tradycyjne kotlety mielone wzbogaciłam zieloną cukinią. Nie wpłynęło to znacząco

Simply Food
Sakiewki z ciasta francuskiego 406

Sakiewki z gotowego ciasta francuskiego to znakomita przekąska na spotkania ze znajomymi, przyjęcia czy na zbliżającego się Sylwestra oraz karnawał:) Do wykonania sakiewki potrzebujemy tylko ciasta francuskiego, a do wypełnienia wnętrza co się w domu nawinie ;)....i to jest w nich właśnie najfajniejsze. Wykonanie ich nie zabiera dużo czasu. Podam Wam 4 przykłady moich "wypełnień" tych pyszności. Z innego dania(...)posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, ale ja tego nie robię. Sakiewki można podawać z sosem, na przykład czosnkowym czy choćby z ketchupem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno

upichcic
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 126

przychodzi czas jesienno zimowy, a wieczory stają się dłuższe, my mniej ruchu, a za to chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy(...)wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol i cynamon - ser biały - dwa jabłka + ksylitol i cynamon Czas pieczenia ok 45 minut w 175 C. Podajemy na ciepło lub na zimno z łyżką jogurtu naturalnego

Apetyczna babeczka
Sałatka z grzankami, jajkiem i pomidorami malinowymi 267

W poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę. Połączenie sałaty z jajkami, chrupiącymi grzankami oraz pomidorami dało wspaniały efekty końcowy. Sałatka wyszła bardzo apetyczna. Doskonale nadaje się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bruschetta 214

Jakiś czas temu dostałem butelkę oleju z awokado od firmy Greencado. To znaczy firma się inaczej nazywa, Greencado to chyba tylko ich marka. Zresztą nie ma

Marder&Marder Manufacture
Tofu z czarnym czosnkiem w sałacie. Wrapy z sałaty. 101

Tofu w sosie z czarnego czosnku serwowane w sałacie, to łatwa, szybka i zdrowa przekąska, sałatka. To takie wrapy z sałaty, danie wegetariańskie i bezglutenowe (pod warunkiem, że użyjemy bezglutenowego sosu sojowego). Co to jest czarny czosnek?  Jest to biały czosnek, który w procesie długotrwałej i nietypowej fermentacji  zmienia kolor na czarny i zyskuje nowe właściwości smakowe oraz(...)sosu podsmażone tofu i odsączoną kukurydzę, mieszamy. Zdejmujemy z patelni i dodajemy posiekaną dymkę. Porcje tofu serwujemy w liściach sałaty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Tajemnice Smaku
Roladki jajeczne z wędzonym kurczakiem i pastą warzywną 129

Takie roladki na bazie omletów jajecznych to świetna propozycja na śniadanie, kolację, lekki obiad czy pyszną przekąskę. Można je również zabrać do szkoły lub pracy, a ładnie podając — zachwycić gości na domowej imprezie. Smakują naprawdę rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. – – zachwycić gości na domowej imprezie.Smakują naprawdę rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Roladki są delikatne(...)obficie posmarować pastą warzywną i ostrożnie zwinąć w rulony. Gotowe roladki można podawać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.   Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu oraz również na zimno. (*) Placki smażyłam na patelni o średnicy 20 cm. (**) Przyznam, że z roladkami świetnie komponuje się wędzony łosoś. W wersji bardziej fit polecam pieczonego kurczaka. (***) Możecie użyć dowolnego wariantu smakowego pasty

Di gotuje
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 164

orzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła(...)stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania