Jadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często
Emskie SmakiTrwa sezon na świeże warzywa, więc staram się je przemycać gdzie się da. Tym razem tradycyjne kotlety mielone wzbogaciłam zieloną cukinią. Nie wpłynęło to znacząco
Simply FoodSakiewki z gotowego ciasta francuskiego to znakomita przekąska na spotkania ze znajomymi, przyjęcia czy na zbliżającego się Sylwestra oraz karnawał:) Do wykonania sakiewki potrzebujemy tylko ciasta francuskiego, a do wypełnienia wnętrza co się w domu nawinie ;)....i to jest w nich właśnie najfajniejsze. Wykonanie ich nie zabiera dużo czasu. Podam Wam 4 przykłady moich "wypełnień" tych pyszności. Z innego dania(...)posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, ale ja tego nie robię. Sakiewki można podawać z sosem, na przykład czosnkowym czy choćby z ketchupem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
upichcicprzychodzi czas jesienno zimowy, a wieczory stają się dłuższe, my mniej ruchu, a za to chętnie sięgamy po przekąski i niestety przybywa nam to tu to tam...warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy(...)wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol i cynamon - ser biały - dwa jabłka + ksylitol i cynamon Czas pieczenia ok 45 minut w 175 C. Podajemy na ciepło lub na zimno z łyżką jogurtu naturalnego
Apetyczna babeczkaW poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę. Połączenie sałaty z jajkami, chrupiącymi grzankami oraz pomidorami dało wspaniały efekty końcowy. Sałatka wyszła bardzo apetyczna. Doskonale nadaje się
Tradycyjna kuchnia KasiJakiś czas temu dostałem butelkę oleju z awokado od firmy Greencado. To znaczy firma się inaczej nazywa, Greencado to chyba tylko ich marka. Zresztą nie ma
Marder&Marder ManufactureTofu w sosie z czarnego czosnku serwowane w sałacie, to łatwa, szybka i zdrowa przekąska, sałatka. To takie wrapy z sałaty, danie wegetariańskie i bezglutenowe (pod warunkiem, że użyjemy bezglutenowego sosu sojowego). Co to jest czarny czosnek? Jest to biały czosnek, który w procesie długotrwałej i nietypowej fermentacji zmienia kolor na czarny i zyskuje nowe właściwości smakowe oraz(...)sosu podsmażone tofu i odsączoną kukurydzę, mieszamy. Zdejmujemy z patelni i dodajemy posiekaną dymkę. Porcje tofu serwujemy w liściach sałaty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego
Tajemnice SmakuTakie roladki na bazie omletów jajecznych to świetna propozycja na śniadanie, kolację, lekki obiad czy pyszną przekąskę. Można je również zabrać do szkoły lub pracy, a ładnie podając — zachwycić gości na domowej imprezie. Smakują naprawdę rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. – – zachwycić gości na domowej imprezie.Smakują naprawdę rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Roladki są delikatne(...)obficie posmarować pastą warzywną i ostrożnie zwinąć w rulony. Gotowe roladki można podawać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu oraz również na zimno. (*) Placki smażyłam na patelni o średnicy 20 cm. (**) Przyznam, że z roladkami świetnie komponuje się wędzony łosoś. W wersji bardziej fit polecam pieczonego kurczaka. (***) Możecie użyć dowolnego wariantu smakowego pasty
Di gotujeorzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła(...)stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno
Smakowity Blog Kulinarnystole. Wtedy takie drobne przekąski rozkładamy na nieduże patery, półmiski i talerze, a te rozstawiamy na odsłoniętych parapetach, niewielkich, podręcznych stoliczkach czy blatach salonowych komód. Pamiętajcie, aby przy takich przekąskach ułożyć także papierowe serwetki 😊 Koreczki Koreczki były bardzo popularne kiedyś, jednak teraz powoli wracają do łask. Kiedyś było to spowodowane zapewne mizernym zaopatrzeniem sklepów. Teraz mamy pod dostatkiem produktów(...)rulonik, a następnie panierować w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na gorąco lub na zimno z ulubionymi dipami. *Czy wiesz, że... Salami Sokołów w obsypce zostało bardzo wysoko ocenione przez konsumentów. Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) przeprowadził konsumencki test jakości, w którym salami Sokołów zajęło pierwsze
Codzienna kuchnia niecodziennaWyczesana lub rwana wieprzowina (ang. pulled pork ), to nic innego jak łopatka wieprzowa długo pieczona w niskiej temperaturze. Do tego stopnia, że po upieczeniu można ją
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyrządzenia poniższych dań. W tym poście znajdziecie 20 przepisów na wielkanocne: przekąski na słono, pomysły na obiad i słodkości. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) PRZEKĄSKI NA SŁONO 1. Pieczeń z piersi kurczaka – aromatyczna, bardzo smaczna i idealna do krojenia 2. Terrina z serków wiejskich(...)Mazurek z masą krówkową – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe jajka – nadziane twarogiem i musem brzoskwiniowym 20. Tęczowe jajka – deser na zimno z galaretkami
UgotowaćParówki zawijane w ciasto francuskie to błyskawiczna przystawka na spotkanie ze znajomymi, albo kiedy odwiedzą nas niezapowiadani goście. Parówki zawijane w ciasto francuskie to z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielkie postanowienia – część druga, bo jak inaczej nazwać czas, który właśnie nadszedł? Kończy się pierwszy kwartał 2017. Duża część z Was (a właściwie nas) wzięła się
Moja Mama GotujeFocaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym
My Chcemy Jeść