Sos tatarski to w wielu domach bardzo popularny dodatek. Nie tylko zresztą do jajek, bo fantastycznie smakuje także z wędlinami czy zimnymi mięsami. Sposobów na sos
Codzienna kuchnia niecodziennaPowoli zapominamy o minionych Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był
Kulinarne przygody GatityFajna przekąska na rodzinne spotkania i nie tylko ;-) Doskonale sprawdzi się podczas wieczoru sylwestrowego. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: parówki (u mnie 10 sztuk) kilka plasterków żółtego sera Dodatkowo: jajko do posmarowania hot dogów ziarna sezamu Sposób(...)ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem. 5. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia domowa Anitego pysznego schabu z suszonymi owocami i boczkiem.Mięsko jest bardzo soczyste, a jednocześnie chrupiacy boczek podkręca nasze doznania smakowe. Możemy podawać na gorąco, w galarecie czy jako zimną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu 1 paczka boczku w plastrach 150-200g suszonych moreli i śliwek MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu(albo z moździerza(...)piekarnika jeszcze na 10 min(do lepszego zrumienienia), mięsko gotowe, jeśli chcecie je podawać na gorąco, dajcie mu "odpocząć" 10 min , a potem na stół, a jeśli na zimno poczekajcie aż ostygnie(polewajcie mięsko wywarem,który powstał,żeby nie wysychało), zawińcie ponownie w folie i do lodówki, niech czeka na swój czas-smacznego
Kuchnia Beatydzieci i dorosłych. Wszystkie przepisy robi się prosto i naprawdę w kilka chwil. Jest lato, stragany uginają się od sezonowych owoców, warto jest więc to wykorzystać i przygotować zdrowe przekąski z ich udziałem. Mojemu synkowi najbardziej smakują orzechowe muffinki z borówkami , a jak cieszę się, że wreszcie znalazłam sposób, aby zjadł buraki, sekretny składnik tych babeczek. Z kolei faworytem mojego(...)zmiksuj na jednolite, dość rzadkie ciasto. Nalej ciasto do kokilek, dorzuć czereśnie i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz deser posypać odrobiną cukru pudru lub np. stewii w pudrze. Clafoutis przechowuj w lodówce przez 2 dni. Na podstawie tego przepisu. Orzechowe muffinki z burakiem i borówkami
Chilli Czosnek i OliwaKochani! Tym razem proponujemy Wam lekką przekąskę, idealną na piknik. Czerwiec i zbliżające się wakacje to doskonały okres na wyjazdy i pikniki pod gołym niebem. Kwiaty kwitną, pszczoły latają, słońce przygrzewa i zapach trawy unosi się w powietrzu. Przyroda po deszczu też ma swój urok, kiedy ziemia paruje, a w powietrzu unosi się taki charakterystyczny zapach... Przejdźcie się na spacer(...)proste :) Radości życia Wam Kochani życzymy. A na piknik polecamy tortille ;) Tortille - małe co nieco na wielkie wyprawy www.kuchniasmakow.blogspot.com 4 tortille pszenne 4 plasterki wędliny lub łososia wędzonego na zimno 4 plasterki sera żółtego serek chrzanowy lub serek borowikowy 4 liście sałaty 1 pomidor trochę majonezu sól, pieprz Placek tortilli smarujemy cienko serkiem chrzanowym - cały. Na środku wydzielamy pasek
Kuchnia smakówdanie główne . Mini krokiety to małe , zgrabne pakieciki które łatwo przygotować . Nadziewane pastą pieczarkową są po prostu pyszne . Fakt że są niewielkich rozmiarów pozwala na zaserwowanie ich nawet jako przekąskę do piwa . Tym razem jednak były dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … Składniki : ciasto : mąka pszenna ,około 2 szklanki woda sól farsz(...)bułce tartej . Na 30 minut wkładamy do lodówki . Zabieg ten sprawi że nie będą się rozwalać . Smażymy na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu . Podajemy na gorąco lub na zimno . Smacznego ! Artykuł Mini krokiety z pastą pieczarkową pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZaprezentowane krążki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, czy też śniadanie lub kolację. Nie trzeba ich smażyć w głębokim oleju i dodatkowo mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej. Moje krążki posiadają w środku urocze serduszka, które sprawiają, że nawet dziecko skusi się na tak podany kawałek cukinii. Poza tym mogą być miłą niespodzianką dla innej osoby, bo kto nie poczułby(...)następnie dokładnie w cieście. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać. (Ja taką cukinię uwielbiam też na zimno.) Suszona natka pietruszki oraz wiele innych przypraw, które używam pochodzi ze sklepu Swojski Wyrób
Di gotujestojąco, nie przerywając zabawy ;) Dlatego właśnie dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszne babeczki z fetą i oliwkami . Babeczki są lekko kwaskowe i słone od fety, dzięki temu stanowią idealną przekąskę do piwa. Są niewielkie, tak na dwa kęsy, w związku z czym idealnie sprawdzą się w roli imprezowego finger food. Tartletki z fetą i oliwkami, z dodatekim za'ataru są niezwykle(...)pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10-15 minut lub do czasu aż wierzch będzie przyrumieniony, a ciasto upieczone. Podawać na ciepło lub na zimno. -------------------------- *Za'atar to arabska mieszanka przypraw, którą bez problemu można przygotować samemu w domu, lub po prostu użyć odpowiednich ziół. W skład przyprawy za'atar wchodzi suszone oregano, tymianek
Codzienne GotowanieRozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne
KorniszonkiAmerykanie w czwartek obchodzili w swoich domach Święto Dziękczynienia więc postanowiłam, że na moim stole w tym tygodniu też zagości indyk. A dokładniej filet z indyka
Emskie SmakiWegańskie banoffee pie. Zanurzmy się w warstwach wegańskiej wersji Banoffee pie – banan, karmel do żucia i delikatna jak chmurka z wegańska bita śmietana . Jeśli szukamy zdrowego
Zdrowy Styl JoannyJak tam po świętach? Pojedzeni? Ja BARDZO! A tu nie ma kiedy odpocząć, bo Sylwester i Nowy Rok już za pasem. Kto z Was organizuje go
PatiGotujechrupię również między posiłkami jako zaspokojenie ochoty na słodycze lub zamiast niezdrowych chipsów. Sprawdza się w tym bardzo dobrze i potrafi wciągnąć, ale to są zdrowe kalorie. Takie przekąski można var widgetParams = "{ 'Id':'b9482c1b-d328-408f-8481-04e00db4bd36','AffId':'32377'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder=0; iframe.width = "100%"; iframe.height(...)kilka razy granolę przemieszać, aby równomiernie się upiekła i powstały grudki. Kiedy będzie już zrumieniona, to znak, że jest gotowa. Blachę wyciągamy z piekarnika i całość studzimy, bo dopiero zimna stanie się naprawdę chrupiąca. Wystudzoną granolę przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy, aby nie zawilgotniała. Jemy kiedy chcemy! Smacznego! Artykuł Bananowa granola pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza Smaku