pycha,zrobiłam ją błyskawicznie,i nie mogłam się nią najeść,oczywiście składniki można zmienić według uznania i upodobań,ja użyłam mojej ulubionej kombinacji składników,zapraszam do
Swojskie jedzonkoPomidory są najlepsze teraz. Najsmaczniejsze. Lubię dotykać szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach. 3 duże twarde pomidory ( w mnie gatunek Czarny Krym) mozzarella
AZgotuj!Dziś można ciasto filo kupić w delikatesach lub większych supermarketach. Jeśli jeszcze nie mieliście przyjemności pobawić się tym ciastem w kuchni, to bardzo zachęcam. Z resztek ciasta zrobiłam przekąski, które widać na ostatnim zdjęciu. Paski ciasta składałam w harmonijkę, przesypując pomiędzy listkami starty żółty ser (w niewielkiej ilości), a pod ostatni płat ciasta włożyłam świeże zioła. składniki(...)naczynia, aż zapełnimy całą formę. Całość smarujemy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Gotowe ciasto z zewnątrz powinno być ładnie zarumienione. Podajemy na ciepło lub na zimno
bistro mamaPoniższy przepis pochodzi z książki „ Apetyt na Francję ” autorstwa Mimi Thorisson. Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej. Składniki 12 jajek 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką(...)ogniu przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia w mieszaninie herbaty. Jajka można pozostawić w herbacie na całą noc, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Podawać na gorąco lub na zimno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się(...)łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy, sól, pierz cayenne, oliwa lub olej tłoczony na zimno do polania, natka pietruszki do posypania. * jeśli mąkę ziemniaczaną rozpuścicie w 3 łyżkach wody możecie nie dodawać jajka. Przygotowanie: Kaszę wypłukać na sicie pod kranem, kiedy woda będzie przeźroczysta przelać
SzczyptaSmaQkolejna sałatka na zimę! Idealna również teraz dla tych co podróżuja, grilują, przebywają w towarzystwie. Idelana zakąska,przekąska..do kanapek, do bułek...do ziemniakow , frytek, mięsa itd... Oto orientacyjnie podaję skladniki, wiadomo, że każdy ma swój smak w doprawianiu i niektórzy , tak jak ja, często, zrobią to NA OKO ! Składniki 2 kg ogórków 2 kg cukini, mlodziutkiej cukini baby(...)robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na całą noc, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia
Z Kuchni Do KuchniCzekoladowe tartaletki z malinami. Nic nie jest tak urocze jak mini tarty ! Tartaletki czekoladowe z malinami to dekadenckie, bogate w składniki odżywcze mini tarty i tak
Zdrowy Styl JoannyJak dla mnie rewelacja. Kremowy budyń morelowy. Dobry wybór na deser dla dzieci jak i dla dorosłych. Trochę żałowałam, że zrobiłam tak mało. Słodycz budyniu zależy
wysmienityIdealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo sycące :) Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zapraszam! Racuchy z twarogiem Składniki: 250g tłustego twarogu
Tagebuch po polskuModro kapusta - przepis babci Rysi Modra kapusta , modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze
KorniszonkiCześć! Ta słodka przekąska to jest wspomnienie mojego dzieciństwa, podejrzewam, że nie tylko mojego. Beztroskie lata kojarzą mi się właśnie z galaretkowcem na mleku, lanymi kluskami czy mamałygą (o mamałydze i kluskach już kiedyś pisałam) Banalne i tanie w wykonaniu ciasto a bardzo smaczne i lekkie. Składniki: * 500 ml mleka * 3 galaretki o różnych smakach i kolorach * 3 łyżki cukru(...)wody, ale wtedy można dodać czwarty kolor galaretki * dla dekoracji z kilku plastrów galaretkowca wykroiłam serduszka foremką do ciasteczek Smacznego! Lidka Artykuł Galaretkowiec na mleku (ciasto na zimno) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPlacuszki smakują rewelacyjnie i w moim domu znikają ekspresowo. Nawet moja 17 miesięczna córka z chęcią je podjada! Oprócz doskonałej propozycji na śniadanie, kolację, czy zwykłą przekąskę stanowią idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu. Smak placków możecie dostosować do Waszych preferencja, a nawet przyrządzić je na słodko. Polecam! (około 12-13 sztuk) 50g ryżu (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu(...)porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam ryżu jaśminowego Radix-Bis . U mnie placki zazwyczaj znikają bez dodatków, ale ostatnio zrobiłam z nich a'la kanapki z paprykarzem wegetariańskim , który również
Di gotujeSylwestrowa noc to ta jedyna wyjątkowa w roku, dlatego uważam że warto dodać jej wyniosłego charakteru i spędzić ją w szczególny
Wylizany RondelRoladki jajeczne z sałatką to pyszne ruloniki omletowe , które są świetną propozycją na śniadanie, kolację, lekki obiad czy pyszną przekąskę. Można je również zabrać do szkoły lub pracy, a ładnie podane zachwycą gości na domowej imprezie. Ich wypełnienie zależy od waszej kreatywności, ale ostatnio w moim domu króluje gotowa sałatka z ciecierzycą i łososiem wędzonym , która jest naprawdę bardzo smaczna(...)Gotowe placki dość obficie posmarować sałatką i ostrożnie zwinąć w rulony. Roladki można podawać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu oraz na zimno
Di gotujegłód. Gdy jest on już nie do zniesienia, chcemy zaspokoić go jak najszybciej- zdarza się , że nie zwracamy uwagi na jakość tego, co jemy, sięgamy po łatwo dostępne, szybkie przekąski. Skutki takiego żywienia odbijają się tylko na naszym zdrowiu. Ratunkiem, według Moniki Honory, ekspertki holistycznego odchudzania, autorki Programu Przemian, może być ...ZUPA! Przepis na zupę pochodzi z książki pt:"Zupy(...)portfela! Więcej informacji o książce i o Programie Przemian, oraz samą książkę znajdziecie W TYM MIEJSCU! Dziś mamy paskudną pogodę. Leje tak, że świata nie widać, jest zimno. Zupa będzie najlepszym rozwiązaniem! Czas jej przygotowania to 20 minut Składniki na 2 litry 2 litry wody szklanka fasolki konserwowej pół brokuła (same różyczki) marchew pietruszka cebula 2 filety z kurczaka
Z Kuchni Do Kuchni