Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek albo deser. Drożdżowe racuszki są pulchne, delikatne i bardzo pyszne. Słodkie, z lekko
e-PrzepisyKulinarneJak minął Dzień Chłopaka? Upichciłyście coś dla swoich chłopców? A może chłopcy upichcili coś w dniu ich święta? Ja swojemu, oprócz jaglanego „Michałka” bez
Be Fit Be StrongZawsze miałam ochotę na coś takiego, ale jednocześnie bałam się że nie wyjdzie. Robienie rolad na słodko czy słono owiane jest mgiełką grozy... Zupełnie niepotrzebnie :-) Owszem
peggiwkuchniSerdecznie zapraszam na rybe po grecku. Skladniki:Uzylam ok 1 kg panierowanego dorsza6 marchwi 1 pietruszke2 cebule2 wloskie passata (2*500 ml)Wykonanie
Smaki EdytyJajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami! Składniki: 5 jajek 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz zielenina 2 łyżki masła ghee bułka tarta Przygotowanie: jajka(...)rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polecam, iście letni placuszek - serniczek na zimno ! Do przygotowania potrzeba ( na tortownicę śr. 28 cm. ) Składniki: 1 kg twarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki 1 szkl. cukru pudru 2 śmietanki Śnieżka 300 ml zimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka(...)wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta. Sprawdzą się także jako element dekoracyjny lodów i owocowych deserów
kolorowotorcikowoSałatka owocowa z soczystych czerwonych owoców w wersji dla dorosłych. Mocno schłodzone zimne owoce, polane słodkim sosem miodowo – alkoholowym. Idealne zwieńczenie weekendu spędzonego na tarasie
ProstePesto.plBiała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w
To co kochampieprzu, jajko dołożyłam. W kilka chwil roladki z tych składników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam. Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane. Składniki na 40 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g), 100 g bardzo cienkich kabanosów amerykańskich, garść startego sera np. bursztyn, grana padano, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)mielonym pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 15-20 min. Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno. Smacznego
Moniki Smakołykipogodą? Wczoraj rozmawiałam z Rodzicami i ze zdziwieniem patrzyłam na Mamę opatuloną w ciepły sweter. Podobno jest zimno i nieprzyjemnie, a po tropikalnych upałach nie ma nawet śladu. I choć w większości narzekaliśmy na te nieludzkie temperatury, to co niektórzy już zaczynają za nimi tęsknić... Nie ja jednak. U nas bowiem pogoda jest wprost zachwycająca - słonecznie i ciepło, w okolicach(...)plenerze; usiedliśmy na bulwarze i podziwialiśmy słońce chowające się za budynkami... Pięknie było. Taką jesień to ja lubię. Na tego typu wycieczki dobrze jest zabrać ze sobą jakąś drobną przekąskę. Ciasteczka na przykład. Owsiane sprawdzą się idealnie, dodadzą energii do dalszych spacerów. Słynne, australijskie ciasteczka anzac będą wprost wymarzone. O ich powstaniu czytaliście już za pewnie nie raz, więc daruję
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest rodzinnym przedsiębiorstwem założonym w 1989 roku w Bielsku Podlaskim przez Urszulę i Edwarda Siecińskich. Firma specjalizuje się przede wszystkim w produkcji łososia pod wszelkimi możliwymi postaciami: wędzonego na zimno, na gorąco, marynowanego, oraz świeżego. Sprowadzane są ryby z północnej Norwegii i Alaski. O PRODUKCIE : Tatar z Łososia firmy Suempol powstaje z łososia atlantyckiego wyławianego w Norwegii, gdzie żyje(...)strony http://tatar.suempol.pl/ ) MOJA OCENA: * Fajne , eleganckie opakowanie kryje w środku 100 g świeżego, niesamowicie delikatnego i aksamitnego łososia. * Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem. * Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!! * Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne … Produkty, które
Ostra na SłodkoO tym, że zielone koktajle są zdrowe na pewno już słyszeliście. Kluczowym składnikiem w nich są oczywiście zielone liście: jarmuż, szpinak, bok choy, natka pietruszki czy
Lamarida.plchrupania. Rollsy z szynką PRZEPIS TUTAJ Rollsy – koreczki z łososiem PRZEPIS TUTAJ Placuszki, racuszki, naleśniki- dzieci zazwyczaj uwielbiają takie smakołyki, które bardzo dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Racuszki możemy urozmaicać i dodawać do nich różne owoce. Naleśniczki możemy faszerować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Racuszki na jogurcie PRZEPIS TUTAJ Drożdżowe racuchy(...)Sałatkę możemy zapakować w pudełeczko z widelczykiem, albo nafaszerować nią na przykład muszle makaronowe, co jest dużo łatwiejsze w konsumpcji Sałatki w muszlach makaronowych PRZEPISY TUTAJ Zdrowe przekąski – gdy dziecko spędza w szkole wiele godzin, powinno zabierać ze sobą większą ilość jedzenia, świetnym pomysłem będzie spakowanie do śniadaniówki wykonanych w domu batoników z musli albo ciasteczek owsianych
Blog z Apetytemkilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamietajmy, że szpinak lubi czosnek i dużo pieprzu ! Frittata ze szpinakiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku 6 jajek 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, świeżo(...)wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno i na ciepło
Kulinarne przygody GatityOstatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma
zdrowo i aktywniebaaardzo smaczny! Podanie białej kiełbasy w cieście chrzanowym, które wzbogaciłam płatkami jaglanymi spodobało się moim bliskim, więc z pewnością powtórzę takie jej przygotowanie już na Wielkanoc! Zresztą taka przekąska sprawdzi się również na niejednej imprezie i w dniu codziennym. Chrzanowe, lekko chrupiące ciasto naprawdę doskonale komponuje się z białą kiełbaską. Polecam! 500g białej kiełbasy parzonej Ciasto: 1 jajko(...)kawałek dokładnie obtoczyć w gęstym cieście, a następnie w mące. Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni. Kiełbaski osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać. (Na zimno także są smaczne, z tymże ciasto odrobinę zmięknie.) (*) Obtaczanie kiełbasek w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące. Nie jest to obowiązkowa czynność. (**) Jeśli
Di gotujeW niektórych sklepach można już kupić gotowe placki tortilli z dobrym składem, można również usmażyć placki samodzielnie i zrobić z nich takie rożki z dowolnym nadzieniem
Smaki ArmineFocaccia, to potrawa kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Podawana jest w zależności od regionu, z solą, ziołami, polana oliwą, z suszonymi pomidorami
Passions hobbies lifeOstatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma
Zdrowie i pysznie na talerzukulinarne zalety. Muszę przyznać,że specjalnie nie przepadałam za nimi,ale to już przeszłość. Owinęłam szparagi wędzonym boczkiem,serem i ciastem francuskim. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy. 1 op ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo(...)posmarować przygotowane zawijasy. Górę posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15-20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta. Najlepiej smakują ciepłe,ale na zimno też są niczego sobie
Kolorowa kuchnia ElkiPamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerz