pogodą? Wczoraj rozmawiałam z Rodzicami i ze zdziwieniem patrzyłam na Mamę opatuloną w ciepły sweter. Podobno jest zimno i nieprzyjemnie, a po tropikalnych upałach nie ma nawet śladu. I choć w większości narzekaliśmy na te nieludzkie temperatury, to co niektórzy już zaczynają za nimi tęsknić... Nie ja jednak. U nas bowiem pogoda jest wprost zachwycająca - słonecznie i ciepło, w okolicach(...)plenerze; usiedliśmy na bulwarze i podziwialiśmy słońce chowające się za budynkami... Pięknie było. Taką jesień to ja lubię. Na tego typu wycieczki dobrze jest zabrać ze sobą jakąś drobną przekąskę. Ciasteczka na przykład. Owsiane sprawdzą się idealnie, dodadzą energii do dalszych spacerów. Słynne, australijskie ciasteczka anzac będą wprost wymarzone. O ich powstaniu czytaliście już za pewnie nie raz, więc daruję
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest rodzinnym przedsiębiorstwem założonym w 1989 roku w Bielsku Podlaskim przez Urszulę i Edwarda Siecińskich. Firma specjalizuje się przede wszystkim w produkcji łososia pod wszelkimi możliwymi postaciami: wędzonego na zimno, na gorąco, marynowanego, oraz świeżego. Sprowadzane są ryby z północnej Norwegii i Alaski. O PRODUKCIE : Tatar z Łososia firmy Suempol powstaje z łososia atlantyckiego wyławianego w Norwegii, gdzie żyje(...)strony http://tatar.suempol.pl/ ) MOJA OCENA: * Fajne , eleganckie opakowanie kryje w środku 100 g świeżego, niesamowicie delikatnego i aksamitnego łososia. * Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem. * Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!! * Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne … Produkty, które
Ostra na SłodkoO tym, że zielone koktajle są zdrowe na pewno już słyszeliście. Kluczowym składnikiem w nich są oczywiście zielone liście: jarmuż, szpinak, bok choy, natka pietruszki czy
Lamarida.plchrupania. Rollsy z szynką PRZEPIS TUTAJ Rollsy – koreczki z łososiem PRZEPIS TUTAJ Placuszki, racuszki, naleśniki- dzieci zazwyczaj uwielbiają takie smakołyki, które bardzo dobrze smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Racuszki możemy urozmaicać i dodawać do nich różne owoce. Naleśniczki możemy faszerować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Racuszki na jogurcie PRZEPIS TUTAJ Drożdżowe racuchy(...)Sałatkę możemy zapakować w pudełeczko z widelczykiem, albo nafaszerować nią na przykład muszle makaronowe, co jest dużo łatwiejsze w konsumpcji Sałatki w muszlach makaronowych PRZEPISY TUTAJ Zdrowe przekąski – gdy dziecko spędza w szkole wiele godzin, powinno zabierać ze sobą większą ilość jedzenia, świetnym pomysłem będzie spakowanie do śniadaniówki wykonanych w domu batoników z musli albo ciasteczek owsianych
Blog z Apetytemkilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamietajmy, że szpinak lubi czosnek i dużo pieprzu ! Frittata ze szpinakiem Składniki: 300 g świeżego szpinaku 6 jajek 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, świeżo(...)wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły. Możemy podawać na zimno i na ciepło
Kulinarne przygody GatityOstatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma
zdrowo i aktywniebaaardzo smaczny! Podanie białej kiełbasy w cieście chrzanowym, które wzbogaciłam płatkami jaglanymi spodobało się moim bliskim, więc z pewnością powtórzę takie jej przygotowanie już na Wielkanoc! Zresztą taka przekąska sprawdzi się również na niejednej imprezie i w dniu codziennym. Chrzanowe, lekko chrupiące ciasto naprawdę doskonale komponuje się z białą kiełbaską. Polecam! 500g białej kiełbasy parzonej Ciasto: 1 jajko(...)kawałek dokładnie obtoczyć w gęstym cieście, a następnie w mące. Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni. Kiełbaski osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać. (Na zimno także są smaczne, z tymże ciasto odrobinę zmięknie.) (*) Obtaczanie kiełbasek w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące. Nie jest to obowiązkowa czynność. (**) Jeśli
Di gotujeW niektórych sklepach można już kupić gotowe placki tortilli z dobrym składem, można również usmażyć placki samodzielnie i zrobić z nich takie rożki z dowolnym nadzieniem
Smaki ArmineFocaccia, to potrawa kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Podawana jest w zależności od regionu, z solą, ziołami, polana oliwą, z suszonymi pomidorami
Passions hobbies lifeOstatnio będąc na zakupach za namową narzeczonego, wpadły w moje ręce herbatniki pełnoziarniste w mega opakowaniu. Stwierdził, że muszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma
Zdrowie i pysznie na talerzukulinarne zalety. Muszę przyznać,że specjalnie nie przepadałam za nimi,ale to już przeszłość. Owinęłam szparagi wędzonym boczkiem,serem i ciastem francuskim. Wyszła z tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy. 1 op ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo(...)posmarować przygotowane zawijasy. Górę posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15-20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta. Najlepiej smakują ciepłe,ale na zimno też są niczego sobie
Kolorowa kuchnia ElkiPamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzDość szybka do zrobienia przekąska na słodko, idealna do kawy. Wystarczy mieć w lodówce płat gotowego ciasta francuskiego. Z ciasta francuskiego o wymiarach 48x24cm wychodzi około 20 rogalików. 375 gram gotowego ciasta francuskiego 1 gruszka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać do 170C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cynamon wymieszać z cukrem. Gruszkę umyć, obrać i pokroić(...)zawijać na kształt rogalików. Układać na blaszce w odstępach co najmniej trzech centymetrów. Zapiekać w 170C około godzinę. Wystudzić lekko na desce, gorące parzą. Podawać na ciepło lub zimno. marcelina
Czerwony GupikTakie makaronowe muszle to prawdziwy strzał w 10-kę, jeśli chcecie zachwycić swoich gości. Są pyszne, ładnie wyglądają, i co najlepsze, wystarczy tylko po nie sięgnąć
Smaki Na TalerzuPamiętacie przepis na łopatkę wieprzową długo pieczoną? Dzisiaj chcę Wam pokazać jak można ją wykorzystać oprócz podawania jej z bułką czy na kanapkach. Quesadilla to danie
Codzienna kuchnia niecodzienna