tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty . Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem(...)pestki słonecznika ) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw
Chilli Czosnek i OliwaTorcik malinowy Torcik malinowy Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru z dodatkiem malin (może być też biały) 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej
Pomysłowa kuchniaRyż zapiekany z jabłkami to danie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Słodka, pożywna przekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś czas ona usłyszy(...)piekarnika na ok 20-25 minut , zapiekam - tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukrem świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno. - największego małego niejadka tym przekonamy
Basia w kuchniTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw
Food Squarekroku możecie spotkać pastizzerie, gdzie sprzedają pierożki (pie) z różnego rodzaju nadzieniami. Ten ze szpinakiem bardzo mi smakował, fantastyczny był także taki z ricottą. Zapiekanka ze szpinakiem to świetna przekąska, bierze się ją w rękę i można ruszyć dalej zwiedzać piękną wyspę. Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce) 500g mrożonego szpinaku (siekanego(...)Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni i piec przez około 20 minut lub do czasu aż pierożki będą rumiane. Można jeść na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne GotowanieORIENTALNE GRZANKI - przepis krok po kroku Na Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest
Moja Książka Kucharskarodzinnych uroczystości - z pewnością także zachwycą gości komunijnych. Nie są to typowo komunijne torty, ale przecież nie tylko takie się stawia na stole, prawda? Poniżej też kilka propozycji słodkich przekąsek, które mogą przypaść do gustu najmłodszym! Mam nadzieję, że wybierzecie coś z poniższych słodkich propozycji! Kliknięcie w napis pod zdjęciem przekieruje Cię do przepisu! Brownie z wiśniami i orzechami nerkowca(...)ciasto składające się z warstw herbatników przekładanych m.in. kajmakiem - nikt się nie zorientuje, że to tylko herbatniki! Torcik twarogowy z białą czekoladą Lekki torcik - a tak naprawdę sernik na zimno z mascarpone i owocami. Fajna alternatywa dla tradycyjnych tortów z ciężkimi, tłustymi masami. Rurki z kremem mascarpone Hit ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Kultowe rurki z kremem zawładnęły podniebieniami nie tylko
Moje QulinariaSKŁADNIKI: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
Atlas SmakówViolaPassion Moja przystawka Walentynki ciąg dalszy ;-) Następny pasztet który ogarnęłam Następne "niebo w gębie" Dziczyzna Uwielbiam. Robiłam już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz
Viola cooks with passionCzasami mam ochotę na danie, które wymaga poświęcenia mnóstwa cennego czasu. Takim daniem są ozorki, któe co prawda same się gotują, ale są dość
To co kochamBardzo lubię przygotowywać sałatki w wersji wytrawnej z owocami. Tym razem połączyłam ze sobą śliwki, wątróbkę oraz orzeszki. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, powstała bardzo
Tradycyjna kuchnia KasiWytrawne racuchy drożdżowe z twarogiem i jarmużem to pomysł na sycące jarskie danie. Jarmuż pozostawiony na zimę w miejscu uprawy wczesną wiosną wytwarza młode ulistnione
Tajemnice SmakuJuż kilka dni wcześniej na instagramie opublikowałem zdjęcie ze znalezionym w szafie zeszytem z przepisami mojej babci. Mówią, że przepisy, które są w zeszytach babć są
Kuchnia ŁukaszaPałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu
Kuchnia z widokiem na ogródMałe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki(...)odłożonym białkiem wymieszanym z łyżką mleka i oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło od razu po upieczeniu (ale na zimno tez są smaczne
Simply Food