Socca. Placek z cieciorki.

Socca. Placek z cieciorki.

Socca. Placek z cieciorki.

W Prowansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach w piecach opalanych drewnem. W Nicei sprzedawany jest na mieście jako klasyczna przekąska uliczna - najczęściej bez żadnych dodatków. Moja wersja jest nieco wzbogacona, ale wciąż bardzo prowansalska - charakterystyczny i niecodzienny smak tego dania wydaje się niemal przenosić w te piękne rejony...  Przygotowując soccę w domu, be... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu zadanie-gotowanie

Autor

zadanie-gotowaniezadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

placki, ciasto, wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia, przekąska, przekąski, grill, naleśniki, naleśnik, szybkie ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto na zimno, szybkie ciasto bez pieczenia, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto na naleśniki, szybkie przekąski, przekąski na ciepło

Inne przepisy z zadanie-gotowanie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.