bulek scinamy wierzchy i wyciagamy troche miaszu ze srodka. Szynke kroimy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle. Tak przyszykowana szynke wkladamy do bulek, a stopionym maslem polewamy bulke w srodku oraz na zewnatrz. Natluszczamy rowniez wierzchy. Do bulek wbijamy po jajku tak by nie uszkodzic zoltka. Doprawiamy sola, pieprzem, kladziemy tez odrobine masla na jajku. Bulki wkladamy
Przysmaki Karolkisola, pieprzem i odrobina cukru. Dodajemy tez oregano. Na dno naczynia zaroodpornego wlewamy sos. Ma byc go tyle by przykryl dno naczynia. Nastepnie ukladamy ugotowane wczesniej ravioli, ktore polewamy reszta sosu, tak by sos dokladnie pokryl pierozki. Na wierzch ukladamy mocarelle porwana na kawaleczki. Calosc zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C do chwili stopienia sie sera. Smacznego
Przysmaki Karolkipatelnii wytapiamy boczek, kruszymy go i dodajemy do salatki. Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek. Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy cytryny i oliwa. Mieszamy i zajadamy. Smacznego
Przysmaki Karolkigarnka. Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wkladamy do gotujacego sie wina i na malym ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut
Przysmaki Karolkiktorych juz nie laczylam z rodzynkami. Zmiksowalam je ze sosem vinaigrette. Na talerz wykladamy puree z kalafiora, na nim ukladamy przegrzebki, ktore mozemy jeszcze doprawic sola i pieprzem. Calosc polewamy sosem vinaigrette i emulsja z kaparow. Smacznego
Przysmaki Karolkimyjemy i kroimy na cwiartki, ktore kroimy na pol. Wyciskamy z nich sok i mieszamy z oliwa z oliwek. Cytryne zachowujemy. Kurczaka ukladamy w naczyniu zaroodpornym wraz z szalotka. Polewamy go mieszanka oliwy i cytryny. Dokladamy czosnek i pokrojona cytryne. Calosc doprawiamy sola i pieprzem. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po uplywie 30 minut do naczynia dokladamy pokrojone
Przysmaki Karolkikoncu dodajemy ziemniaki, make i sultanki. Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki
Przysmaki Karolkipiekarnika i dopiekamy. Schab przekladamy na platere, a wywar z pieczeni mieszamy z 1 lyzka konfitury i z kilkoma pokrojonymi suszonymi morelami. Powstanie w ten sposob sos, ktorym polewamy plastry schabu. Smacznego
Przysmaki KarolkiMieszamy i wykladamy do tortownicy wysmarowanej maslem. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wystudzic. Polewe przygotowujemy w kapieli wodnej, rozpuszczamy maslo z czekolada i polewamy tym ciasto. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
Przysmaki Karolkichwili aż zacznie się robić złotawy. Ściągamy z ognia i dodajemy natychmiast 50 g masła. Energicznie mieszamy. Gdyby karmel zbyt szybko zastygał można go lekko podgrzać. Gotowym karmelem polewamy tartę i posypujemy płatkami migdałowymi. Przepis zamieszczam w ramach akcji " Orzechowy tydzień " zorganizowanej przez Atinke z bloga " Tak sobie pichcę
Przysmaki Karolkisolą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie formujemy klopsiki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też pokruszonymi orzechami laskowymi. Pieczemy je w nagrzanym wcześniej piekarniku do 210°C przez 15-20 minut. Podajemy ze sosem pomidorowym lub sałatką z pomidorów
Przysmaki Karolkiśmietanę, sok z 1 cytryny, startą skórkę z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczonego łososia przekładamy na talerz wraz z brokułami i polewamy gorącym sosem. Danie posypujemy natką pietruszki
Przysmaki Karolkipory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pó ł łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pó ł łyżeczki cukru . Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje
Przysmaki KarolkiKażdy z nas zna wafelek knoppers ale nie każdy wie ze bardzo podobny można zrobić w domu. Ma dwie pyszne warstwy mleczna i nugatowa, chrupiące orzeszki, wafel i polewę czekoladowa. Nie jest skomplikowany, nie wymaga wielkich umiejętności i pysznie smakuje. Sprawdzony przepis ze strony Moje wypieki . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik