zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych kokilek. 50 g masła rozpuszczamy, mieszamy z pietruszką i polewamy powierzchnię pâté. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tym razem przygotowałam krążki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego, Pâté z drobiowych wątróbek było wyborne. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcaprese Koreczki caprese z oliwkami Plastry pomidora i plastry sera owczego bundz układamy naprzemiennie, na wierzchu układamy małe świeże listki bazylii. Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek. Można do doprawienia Sałatki à la caprese zastosować świeże oregano, ocet balsamiczny, aby urozmaicić jej smak można do tej sałatki podać np. czarne oliwki (które
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięformy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie. Babeczki są najlepsze kiedy są ciepłe! Smacznego ! The post Owsiane babeczki z żurawiną appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmniej cukru, ale wtedy dżemy trzeba jeszcze dłużej pasteryzować, gdyż mały dodatek cukru nie utrwala wystarczająco dżemu. Całe truskawki (umyte i bez szypułek) ułożone w rondlu o grubym dnie polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, mieszamy, gdy truskawki puszczą sok zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Truskawki przesypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając drewnianą lub silikonową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy 15 min w 180°C. Na podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z łyżką ekstraktu i polewamy je roztopioną w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę mieszamy z łyżką masła/KASI, aby po wystudzeniu ponownie się nie zsolidifikowala. Przykrywamy drug ą połow ą ciasta i dekorujemy
Mia Cucina SofietaWszystkie owoce myjemy. Brzoskwinie i śliwki przecinamy na pó ł , usuwamy pestki. Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki. ½ pomarańczy kroimy w ósemki. Owoce umieszczamy w płaskim żaroodpornym naczyniu i polewamy sokiem z połówki pomarańczy zmieszanym z miodem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, uważamy, żeby owoce pozostały jędrne i się nie rozleciały. Powiem Wam po cichu, że dla mnie najlepszy
Mia Cucina Sofietamnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną odstawimy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Smacznego
Mia Cucina Sofietawtedy szybciej otrzymamy kremową konsystencję. Do kremowego serka dodajemy połowę cynamonu i ziaren sezamu, mieszamy. Wykładamy porcję na talerzyk, przybieramy płatkami migdałów, pozostałym cynamonem i sezamem. Całość obficie polewamy miodem. Serkiem można zajadać się wprost z talerzyka, ale ja wolę nałożyć sobie znaczną porcję na sucharek. smacznego
Mia Cucina SofietaFarro płuczemy i moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Ugotowane farro odcedzamy na sitku, przekładamy do większej miseczki, polewamy łyżką oliwy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Uprzednio upieczoną w piekarniku dynię* kroimy w małą kosteczkę, oliwki w plasterki, a uprażone na suchej patelni orzechy na drobne
Mia Cucina Sofietamałe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym
Mia Cucina Sofietacyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego. Całość mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. P ęczak z warzywami to lekkie danie obiadowe dla maturzysty, jest sycące, ale nie obciąża żołądka, ani umysłu
Mia Cucina Sofietaoliwek parę listków bazylii pieprz Obieramy i kroimy na pół ząbek czosnku. Nacieramy nim kromki chleba. Mocno rozgrzewamy patelnię do grillowania, podpiekamy kromki chleba 3 minuty z każdej strony. Polewamy nitka oliwy. Serek smarujemy na ciepłym chlebie, kładziemy plasterek szynki. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki kaszubskie i posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Mia Cucina Sofietaognia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na nim herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i przykrywamy herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i polewamy nim herbatniki a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi
Zainspirowana w kuchnioraz leciutko posypujemy zmielonym pieprzem. Po upieczeniu deseru, studzimy go ok.10min, zostawiając w chłodnym miejscu. Następnie szybko, ale ostrożnie wydostajemy z foremek i kładziemy prosto na talerz. Ricottę polewamy miodem, musem oraz posypujemy migdałami! Smacznego! Deser lekko przypomina sernik, jednak jest dużo delikatniejszy i lżejszy zarówno w smaku jak i w konsystencji . W połączeniu z miodem, wyraziście imbirowym musem
Symfonia Smakówproste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść z płatkami, czy musli. To krem
Symfonia Smaków