polewa - 11092 przepisów (strona:590/740)

Drożdżówka ze Śliwkami 157

cukru szczypta soli 1,5 kg śliwek 50 g cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki cynamonu Mąkę wsypujemy do miski. Robimy dołeczek, rozkruszamy drożdże, posypujemy 25 g cukru, polewamy 100 ml letniego mleka i zasypujemy delikatnie mąką. Odstawiamy pod przykryciem do spienienia się drożdży, na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę cukru i mleka, sól, roztopione letnie masło

Made By Mom And Son
Wspaniały Sernik z Kremem i Czekoladą 436

kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru gorzka kuwertura Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Wykładamy na ostudzony sernik. Polewamy kuwerturą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej. The post Wspaniały Sernik z Kremem i Czekoladą appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 504

układamy bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem. Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta. Czekoladą polewamy ciasto. Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy. The post Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami appeared first on Made

Made By Mom And Son
1471. Czekoladowe ciasto z malinami bez jajek 211

przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy od razu ciasto wyjąć z piekarnika, nie trzymać go tam dłużej.Można polać polewą

Moje domowe kucharzenie
1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa 177

tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w 200 stopniach.Wystudzić , posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Moje domowe kucharzenie
1497.Naleśniki zapiekane..polane syropem klonowym 178

następnie polane syropem klonowym ...który można kupić w Anielskich Przysmakach ..po prostu rewelacja... " KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać  jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów.  A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe."  I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników

Moje domowe kucharzenie
1514. Przekładaniec jabłkowy 206

chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
1534. Pieczone skrzydełka 175

wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając kurczaka i polewać sosem [ można wlać trochę wody

Moje domowe kucharzenie
1562. Bajaderka 211

cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki. Wyrównać.Polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić do lodówki na kilka godzin

Moje domowe kucharzenie
Sernik gotowany 179

Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka  1 kg białego sera  Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam  orzechową kruszonką

Moje domowe kucharzenie
Żeberka pieczone 196

wyjąć z marynaty i usmażyć, ułożyć na blaszce i polać marynatą, dodać marchewkę .Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości żeberek [ około 1 godz.].Podczas pieczenia żeberka obracać i polewać powstałym sosem

Moje domowe kucharzenie
Szczęśliwego Nowego Roku 2014 97

oddzielnie biorąc po jednej części pracy i dwie części wesołości i humoru. Dodaj do tego trzy kopiaste łyżki optymizmu, łyżeczkę tolerancji, ziarnko ironii i szczyptę taktu. Następnie masę tę polewaj obficie miłością. Gotowe danie ozdób bukiecikami małych uprzejmości i podawaj je codziennie z pogodą ducha i porządną filiżanką odżywczej herbaty

Moje domowe kucharzenie
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 213

Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawowe Brownie kawowe Delikatnie kawowe

Moje domowe kucharzenie
Dekorator do ciast 162

Twoich wypiekach pojawią się najbardziej  fantazyjne wzory i napis y, których tylko zechcesz. Słodkie przysmaki nie będą już szare i nudne, które ograniczają się jedynie do posypki czy polewy, ale finezyjne i kolorowe. Dekorator tchnie w nie „życie" i sprawi, że poczujesz się jak najwybitniejszy szef kuchni. Po pierwszym zastosowaniu i zobaczeniu uzyskanych, tak znakomitych efektów będziesz używać

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki 164

następną porcję , aż do wyczerpania ciasta. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 8 - 9 naleśników. Jeśli używamy patelni teflonowej , to przed smażeniem w ogóle nie musimy jej smarować , czy polewać tłuszczem , a , jeśli inną , to wystarczy wlać trochę oleju tylko przed usmażeniem pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce

Moje domowe kucharzenie