polewa - 11092 przepisów (strona:581/740)

Grillowana pierś kurczaka w sosie kurkowym 371

każdej strony. Pierś kurczaka po usmażeniu odstawiamy na kilka minut by odpoczęła, w ten sposób nadal pozostanie soczysta i miękka, następnie kroimy ją w plastry na skos. Przed podaniem polewamy sosem z kurek i posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z czym lubimy. Ja podałam z pyszną sałatką z pomidora, ogórka, oliwek, czerwonej papryki i cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem. Doprawiłam

Mango Papaja
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 260

połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem balsamicznym i 3 łyżkami oliwy. Odstawiamy na bok na 30 minut (nie do lodówki). Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy na duże kawałki. Resztę rozmaryny i tymianku rwiemy

Blondynka Gotuje
HUMMUS Z BOBU - PYCHOTKA ! 212

przekładamy do miseczki (lub miseczek). Ja przygotowałam także drugą wersję, bardziej pikantną. Do połowy masy dodałam świeżo mielone chili i mieloną, wędzoną paprykę. Ta wersja smakowała nam jeszcze bardziej. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy wyłuskanymi ziarnami bobu. U mnie także wędzoną papryką.   Idealne z pikantną wersją chlebka jaglanego. Smacznego

Smaczne Zdrowe
74. Ciasto od którego nie można się oderwać, czyli drożdżowy odrywaniec cynamonowy. 2033

smarujemy wierzch roztopionym masłem i dajemy chwilę, by wyrósł. Gdy zauważalnie zwiększy swoją objętość wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia (około 40 minut). Polewamy lukrem (cukier puder mieszamy ze śmietanką 36% do uzyskania gładkiej konsystencji). Następnie zjadamy w mgnieniu oka... bo inaczej się nie da!  Smacznego i do usłyszenia! (function

Symfonia Smaków
Oszukany Cezar 680

kurczaka kroimy w plastry na skos i układamy na talerzach. Teraz czas na dressing: ząbki czosnku miażdżymy, mieszamy z jogurtem naturalnym, majonezem, wodą, solą, pieprzem i posiekaną miętą. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Dekorujemy miętą i pozostałymi kiełkami. Gotowe! Moja wariacja na temat Cezara. Smacznego

Mango Papaja
MŁODE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA, PODANE Z SOSEM CZOSNKOWYM 222

wiaderka dodawanie śmietany może się okazać zbędne. Dodajemy także do środka trochę pokrojonego szczypioru. Po ok.1-2h wykładamy nasze (świeżo zamieszane) ziemniaczki na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ziemniaczki pieczemy ok.30-50 minut, wszystko zależy od gatunku użytych ziemniaków. U mnie trwa to zazwyczaj ok.45 minut. Choć ostatnio byłam

Smaczne Zdrowe
Sałatka z malinami i fetą 406

ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami malinowego kremu balsamicznego. Post Sałatka z malinami i fetą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe z wiśniami 364

piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rukola z jajem, kozim serem, prosciutto i kiełkami rzodkiewki 214

miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, sok z limonki, sól i pieprz na gładki sos. Wszystkie składniki, oprócz sosu, układamy pięknie na talerzu a następnie, tuż przed podaniem, całość polewamy dressingiem. Wyszło pyszne, kocham takie śniadania

Mango Papaja
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 691

suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta), na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia. To chyba jedyne ciasto, które nie wymaga polewy. Jest mega wilgotne i bez niej. Równie smaczne jest na następne dni, wystarczy je przykryć folią spożywczą, pod warunkiem, że coś się uchowa oczywiście... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Fusilli ( świderki) w jagodowe kropki 237

tego dania ). Odcedzić makaron. W czasie kiedy makaron się gotuje wypłukać w zimnej wodzie jagody ( powybierać listki ). Odłożyć 1/3 szklanki. Resztę jagód , cukier i śmietanę zmiksować. Gorący makaron polewać chłodnym sosem i posypać odłożonymi jagodami

Buniabaje w kuchni
Sałatka ze szpinakiem, granatem, prosciutto, suszonymi pomidorami i jajem 459

układamy na talerzu. Jaja kroimy na pół lub na ćwiartki. Oliwę z oliwek, miód, sok z połowy limonki i sól dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką, aż powstanie gęsty dressing. Sosem polewamy sałatkę i gotowe

Mango Papaja
Sałata rzymska z granatem, oliwkami, papryką i czerwoną cebulą 413

naszej strony. Paprykę kroimy w drobną kostkę, oliwki w krążki, cebulę w piórka. Wszystko kładziemy na sałacie. Z pikantnej oliwy z oliwek, octu i soli robimy prosty dressing i polewamy nim sałatkę. Smacznego

Mango Papaja
Pamiątka Lata, czyli zawiijane i zapiekane szparagi. 197

drewnianymi końcówkami, zawijamy w szynkę parmeńską (ja brałam jednego szparaga i jeden kawałek szynki, ale jeśli ktoś woli smak bardziej szparagowy można zawinąć więcej :)). Szparagi układamy w naczyniu żarodpornym, polewamy śmietanką (nie jest to opcja obowiązkowa), posypujemy żółtym serem i kładziemy świeże liście bazylii. Zapiekamy (tak długo aż szparagi staną się miękkie - odpowiednie to jedzenia). Bardzo proste - smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Makaronowe gniazdka, czyli wysoki współczynnik, trochę Włoch i szybki obiad. 195

obieramy ze skóry. Jednego kroimy w grube plastry (4). Pozostałe wraz z szynką, mozzarellą kroimy w kostkę. Mieszamy z rozbełtanym jajkiem i śmietaną. Gniazdka napełniamy farszem, a masą jajeczną polewamy makaron. Na każdym gniazdku kładziemy plaster pomidora i posypujemy rozdrobnionymi ziołami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200st i 20 min. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki