polewa - 11092 przepisów (strona:582/740)

Makaron penne z groszkiem i cebulą 224

żółtym serem zostawiając około ¼ objętości. Czekamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy sos z ognia. Gdyby sos zrobił się zbyt gęsty można dodać nieco wody. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy odrobiną żółtego sera

Kolizje Smaków
Naleśniki z nadzieniem serowo-jagodowym 212

odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy jagody i zawijamy naleśnik w rulonik. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kilkoma jagodami. Czekoladę można ominąć lub zastąpić np. bitą śmietaną :) Smacznego

Kolizje Smaków
Kotleciki mielone przygotowane na parze w sosie pomidorowym 185

małym ogniu, a następnie miksujemy blenderem i jeszcze raz gotujemy. Zdejmujemy z ognia i delikatnie dodajemy śmietany, aż nabierze ładnego pomarańczowego koloru. Kotleciki wraz z ziemniakami wyjmujemy z parowaru, polewamy delikatnie sosem i zajadamy na ciepło

Kolizje Smaków
Fasolka szparagowa z bułką tartą 178

końca gotowania rozpuszczamy masło na patelni. Wrzucamy na to bułkę tartą, tyle by masło ją "wchłoneło". Chwilę podsmażamy mieszając, by bułka się nie przypaliła. Fasolkę wykładamy na talerz i polewamy bułką tartą. Zajadamy póki ciepłe

Kolizje Smaków
Naleśniki serowo-malinowe 180

ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem lub śmietaną i dorzucamy cukru. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy maliny i zawijamy naleśnik w trójkąt. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz nakładamy kleksy bitej śmietany. Zajadamy

Kolizje Smaków
Lekka sałatka na lato 423

układamy kulki mozzarelli. Pomidorki odrywamy z gałązki i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy i układamy na sałatę. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Całość polewamy oliwą oraz posypujemy przyprawami. Sałatkę można podawać np. z grzankami

Kolizje Smaków
Przystawka z pomidorków koktajlowych i mozzarelli 250

przecinamy również na pół. Na talerzyku układamy listek sałaty. Na połówkę wykałaczki nabijamy mozzarellę, a na to pomidorka. Układamy na sałacie.Powtarzamy czynność aż nam się skończą produkty :) Całość polewamy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy bazylią. Podajemy jako przystawkę lub przekąskę

Kolizje Smaków
Grzanki z bobem w sosie serowym z orzechami 169

mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i rozkruszamy. Na przygotowanych grzankach układamy bób, polewamy je przygotowanym sosem, a na niego wsypujemy orzechy. Gotowe

Kolizje Smaków
Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami 209

oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy oraz kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem i zajadamy

Kolizje Smaków
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w sosie pomidorowym 437

można dorzucić czosnek granulowany. Po około 10 minutach zdejmujemy z ognia i dorzucamy cebulki. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy nieco tłuszczem. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem. Z wierzchu obsypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans na 150 stopni, najlepiej opcja opiekania. Obserwujemy wierzch zapiekanki, wyjmujemy gdy ser zacznie się nieco rumienić. Zajadamy

Kolizje Smaków
Sałatka z kurczakiem i miodowym dipem 269

marynaty i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło. Mieszankę sałat umieszczamy na talerzu układając na nich pomarańcze oraz kurczaka. Całość obsypujemy pestkami oraz delikatnie polewamy sosem. Zajadamy

Kolizje Smaków
Sałatka z rukolą, serkiem camembert i gruszką 365

talerzu układamy rukolę. Na to kładziemy pokrojony w paseczki ser. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy na sałatkę. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Przyrządzamy sos z octu i oliwy. Polewamy przygotowane sałatki i zajadamy. Jako dodatek do sałatki możemy podać np. grzanki

Kolizje Smaków
Karkówka w sosie własnym z pyzami 217

stopni na godzinkę. Do mięsa co jakiś czas zaglądamy i podlewamy powstałym sosem. Po upływie około godzinki w szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz sos sojowy. Przygotowanym sosem polewamy mięso. Zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i zostawiamy jeszcze na pół godzinki. Po tym czasie mięsko jest miękkie i soczyste, a dookoła niego powstał pyszny

Kolizje Smaków
Pizza cztery sery 208

zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką Na blacie wysypujemy nieco mąki. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu:   W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano

Kolizje Smaków
Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami 3444

układamy między kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami

Kolizje Smaków