polewa - 11092 przepisów (strona:576/740)

Niby Królewiec 174

budyń. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i od razu dodawać porcjami masło. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły krem wylać na przestudzone ciasto miodowe, przykryć ciastem biszkoptowym. Oblać polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin (najlepiej do następnego dnia) w lodówce

Praktyczna pl
Wegetariańskie Placuszki 166

doprawionej Vegetą lub podobną przyprawą...marchew ścieramy na tartce o grubych oczkach następnie gotujemy w wodzie i mleku doprawiamy do smaku sola i pieprzem.... Ryz po ugotowaniu bardzo delikatnie polewamy woda by całkowicie nie wypłukać skrobi ryz musi się kleić, ale ten sam efekt daje jajko surowe wbite do ryżu... Następnie dodajemy otręby i Mąkę...na koniec wystudzoną marchewkę Następnie

NaKońcuJęzyka
Pennne w sosie serowym 177

szklankach wody, do miękkości, dodajemy 2 łyżki Warzywka …pod koniec dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze 3minuty…pół szklanki wywaru, w którym gotowały się warzywa odlewamy, a resztę wylewamy…Warzywa polewamy zimna wodą… Wywar wlewamy do rondelka dodajemy serek topiony i energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się, następnie wlewamy śmietanę i chwile gotujemy… Dodajemy groszek i brokuły a następnie ser żółty

NaKońcuJęzyka
Frykadelki z Kukurydzą i Fetą 171

następnie formujemy kulki...Podsmażamy z każdej strony...Układamy nasze kulki w naczyniu żaroodpornym... Cukinie i por kroimy bardzo cienko, i podsmażamy aż do miękkości...i dodajemy do frykadelek... I polewamy sosem... Pieczemy 20 min. w tem. 200st var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol

NaKońcuJęzyka
sałatka z kurczakiem i nadziewana papryka 343

wiejskiego sól i pieprz 1 papryka Sałatę, pomidory oraz ogórek kroimy...w osobnej miseczce dodajemy poszatkowaną cebule, czosnek, olej, ocet i przyprawę warzywko. Dokładnie mieszamy odstawiamy na chwilę i polewamy salatkę na górę kładziemy pierś z kurczaka... Górna część papryki obcinamy, wydrążamy środek...jajka i por kroimy bardzo drobno dodajemy serek wiejski oraz twaróg doprawiamy do smaku i nadziewamy paprykę

NaKońcuJęzyka
Południowe poranki. 140

nasionami i kroimy na niewielką kostkę. Dodajemy 1 ząbek przetartego czosnku, i pokrojona dymkę i bazylię. Doprawiamy do smaku  Caprese: Pomidory kroimy w plasterki tak jak i mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym.  Pure z groszku: Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku. Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;) Smacznego

NaKońcuJęzyka
Naleśniki z pomidorami 176

smażymy cieniutkie naleśniki. Pomidory, oliwki i mozzarelle kroimy na drobniejsze kawałki posypujemy  ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego...I pieczemy około 15 minut w tem. 180 stopni... Polewamy octem balsamicznym jeśli ktoś lubi własnie takie połączenie pomidorów, mozzarelli, oliwek..ja uwielbiam więc octu nie oszczędzam... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement

NaKońcuJęzyka
Babeczki z kremem 185

wysokich obrotach wraz z ostudzonym budyniem... W babeczkach nożykiem wycinamy trójkąty tak by można było przełożyć masę...Następnie dekorujemy według uznania ja polałam babeczki różowym lukrem oraz czekoladowa polewą... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName

NaKońcuJęzyka
Pieczone Ziemniaczki 202

słodka, kurkuma, sól, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do ziemniaków olej Ziemniaki kroimy w ósemki, cukinie w grube plastry a pieczarki na pół układamy wszystko na blasze do pieczenia polewamy dużą ilością oleju by cała blacha była nim pokryta...Posypujemy ziołami  i przyprawami następnie układamy ząbki czosnku w łupince.. Ja piekłam przez 30 min w temp 200 stopni

NaKońcuJęzyka
D1. Grillowane piersi z kurczaka z ryżem w pomidorach 312

kroimy w kostkę miąższ pomidora. dodajemy oregano, chilli, sól i pieprz oraz curry. jeszcze ciepły, odsączony z wody ryż mieszamy z pomidorami i kukurydzą. Cukinie kroimy w grube plastry, polewamy małą ilością oleju i grillujemy

NaKońcuJęzyka
Placek Ziemniaczany po Węgiersku 274

paseczki i smażymy wraz z mięsem i marynatą. Pod koniec dodajemy kieliszek wina i chwilę smażymy aż wino się zredukuje o połowę. Na usmażony placek przekładamy nasz farsz polewamy jogurtem

NaKońcuJęzyka
Szarlotka z budyniem 463

cukrem waniliowym. 700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy

NaKońcuJęzyka
Zielona kanapka 200

kroimy. Sałatę myjemy i rwiemy na większe lub mniejsze strzępy. Ciepłe kromki chleba smarujemy pastą z awokado, kładziemy na nie pozostałe warzywa: sałatę, paprykę, ogórek. Układamy kotlety sojowe. Polewamy je sosem lub ketchupem i ewentualnie przyprawiamy wedle uznania. Kanapki zamykamy pozostałymi kromkami (u mnie osiem kromek, czyli cztery kanapki). Głowimy się, jak ugryźć, aby nic nie wypadło. Smacznego

Weganizm infantylny
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 194

Następnie wsypujmy cukier i ocet. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy kremówkę i gotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach i składamy w ćwiartki. Polewamy syropem. Możemy posypać świeżym tymiankiem, melisą lub miętą. Post Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tarta bolognese 232

łączymy ze sobą mleko, jajka, większość parmezanu (odrobinę zostawiamy do posypania) i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Pomidor kroimy w plasterki.  4. Na spód wykładamy mięso, lekko dociskamy łyżką, polewamy jajkami, układamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Możemy podać z ketchupem lub innym ulubionym

My Culinary Art