polewa - 11092 przepisów (strona:570/740)

Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 458

zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 280

koniec łączymy kuskus z warzywami, sokiem z cytryny, posiekaną miętą, czosnkiem. Posypujemy prażonym ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Przed podaniem polewamy Olejem Rydzowym. Dodatkowo możemy polać sobie dodatkowo na talerzu. Smacznego!  Poniżej moja propozycja podania - idealna kompozycja na popołudniowe spotkanie z najbliższymi

Sajkofanka smaku
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 240

składniki i dopiero wówczas całość polać przygotowanym sosem. Ja jednak wolę nakładać już wymieszaną sałatę, wówczas mam pewność, że każdy kęs jest z zawartością sosu. Na imprezy polecam jednak polewać sałatę dopiero na talerzu). Wymieszaną sałatę rozdzielić na talerze. Na każdej porcji ułożyć po plastrze każdego rodzaju sera (ja miałam 4 różne rodzaje, ilość oczywiście dowolna), dodać pokrojoną w cienkie

Smaczne Zdrowe
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 216

smaku (lub innymi dodatkami). Przed podaniem rozlewamy do misek tak, aby między nimi pozostawiona była lekka różnica barw. Część rzadszą, z mleczkiem kokosowym posypujemy resztą ziaren prażonego sezamu i polewamy olejem sezamowym. Smacznego, kochani! W przepisie wykorzystałyśmy soczewicę firmy Lestello - serdecznie polecamy! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym oraz serem z niebieską pleśnią 171

łyżki mleka kokosowego na koniec, do ozdoby). Gotujemy całość jeszcze 5 minut. Blenderujemy dokładnie, krem powinien mieć bardzo gęstą konsystencję, wręcz budyniową. Smakujemy, ewentualnie jeszcze odrobinę doprawiamy. Przed podaniem polewamy łyżką mleka kokosowego, posypujemy serem i szczypiorem. Smacznego

Mango Papaja
Chrupiąca wiosenna surówka 181

szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę.  Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny) i olejem,  dosalam i mieszam Zobacz  przepisy na surówki

w kuchni i w ogrodzie
Bitki z karkówki 172

ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak i kruchość mięsa.  Umytą chłodną wodą karkówkę nacieramy przyprawami, poszatkowanym czosnkiem i polewamy 2 łyżkami octu. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na jakieś 10 godzin. Jeśli nie masz octu przygotuj sobie domowy  ocet jabłkowy Mięso po wyjęciu z marynaty płuczemy i kroimy

prawdziwe jedzenie
Biszkopt ala tiramisu 210

małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy ser i to samo z trzecim krążkiem ciasta. Na masę serową posypujemy kakao ( przez sitko ).  Ciasto wkładamy do lodówki

prawdziwe jedzenie
Pączuszki super bomba 189

pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w polewie czekoladowej

prawdziwe jedzenie
Chrupiąca wiosenna surówka 174

szczypta soli i pieprzu Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. Dodaję kukurydzę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i rzeżuchę. Dla lubiących ostrzejsze smaki można też dodać cebulę.  Całość polewam 2 łyżkami octu (lub soku z cytryny) i olejem,  dosalam i mieszam

prawdziwe jedzenie
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 243

Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny

prawdziwe jedzenie
Sałatka cesarska 304

czosnku Grillowania pierś z kurczaka Szklanka naturalnego jogurtu Olej lub oliwa 2 łyżki musztardy Twardy ser kozi Sól, pieprz, majeranek, bazylia Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy olejem.Grillujemy i kroimy w plastry. Sałatę mieszamy z mięsem, pomidorami, pokrojonymi oliwkami i cebulą. Czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem i musztardą. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy

prawdziwe jedzenie
Żeberka w sosie z kurkami 247

podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, sos rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeberka polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub dowolną kaszą

prawdziwe jedzenie
Pączki z różą 220

robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury. Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody, dla smaczku można dodać sok z cytryny. Lukrem polewam ciepłe pączki. Przepis na domową konfiturę z róży

prawdziwe jedzenie
Bezowe torciki jabłkowo-gruszkowe 145

oraz orzechy po czym podsmażamy plasterki owoców. Robimy to około minutę aby nieco zmiękły ale się nie rozpadły. Przekładamy je na talerzyki z torcikami a pozostałym miodem z orzechami polewamy bezy. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog