polewa - 11092 przepisów (strona:564/740)

Domowy kisiel z sosem 170

truskawki. Sos: cukier ucieramy z żółtkami. mleko podgrzewamy i wolnym strumyczkiem wlewamy utarte żółtka z cukrem. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Przygotowanym sosem polewamy kisiel

Aga w kuchni
Surówka z pora 168

części wzdłuż i siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek.  Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki

Aga w kuchni
Panna cotta z mleka sojowego 178

miksując truskawki z cukrem pudrem. Po 2 godzinach sprawdzamy czy masa nam stężała. Filiżanki wkładamy na kilkanaście sekund do gorącej wody i potrząsając wykładamy pannę cottę na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym

Aga w kuchni
Zapiekane parówki w cieście francuskim 246

kroimy na mniejsze kawałki po ukosie. Kawałki parówek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. Po upieczeniu polewamy ketchupem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Aga w kuchni
Kwiatki na waflach ryżowych 180

będą na pewno jeszcze ładniejsze ;) Składniki:   200 ml śmietany 36%   kilka malin   2 łyżki cukru pudru   1 śmietan fix   1 opakowanie wafli ryżowych w polewie truskawkowej Sonko Przygotowanie:      Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno wraz z śmietan fixem i 1 łyżką cukru pudru. Następnie przekładamy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskamy gwiazdki

Aga w kuchni
Spaghetti bolońskie 171

bazylią, chilli oraz papryką słodką.  Do osolonej, gotującej się wody wkładamy makaron Sorenti. Gotujemy ok. 11 minut.  Makaron odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i układamy w miseczce.  Polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym żółtym serem.Dekorujemy listkami świeżej mięty

Aga w kuchni
Sałatka z kuleczkami mięsnymi 129

kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy ok 10-15 minut. Na talerzu układamy rukolę, połówki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli oraz pokrojone suszone pomidory. Sałatkę polewamy sosem zrobionym z bazylii, oliwy z oliwek i wyciśniętego przez praskę czosnku

Aga w kuchni
Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią 208

rozcieramy w moździerzu gałkę muszkatołową wraz z kolendrą. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Dodajemy sos Jack Daniels barbecue. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor

Aga w kuchni
Spaghetti carbonara 214

patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym ogniu. Polewamy takim sosem makaron i posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Surówka z młodej białej kapusty 315

łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Młodą kapustę szatkujemy i solimy, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajmy startą na tarce marchewkę. Polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Na samym końcu siekamy drobno świeży koperek i dodajemy do surówki. Mieszamy dokładnie. Najlepsza jest przyrządzona 2 godziny przed podaniem

Aga w kuchni
Kawa mrożona z lodem na patyku 178

zrobiłam jedną - wyszła pyszna, dzisiaj kawa z lodem waniliowym na patyku, też bardzo smaczna :D Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 10 ml likieru orzechowego, 1 lód waniliowy w polewie czekoladowej na patyku, 20 ml wrzątku, 200 ml zimnej wody.   Przygotowanie:     Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki. Zalewamy 20 ml wrzątku. Następnie dolewamy zimnej wody i likier orzechowy. Wkładamy

Aga w kuchni
Deser - wiśniowa pianka z truskawkowym musem 208

wrzątku, mieszamy. Ostudzoną galaretkę przelewamy małym strumieniem do kremówki i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do szklanek i wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawki miksujemy z cukrem i polewamy nimi pianki wiśniowe. Na koniec posypujemy desery kokosowym błonnikiem

Aga w kuchni
Tort z jagodami 160

jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy (25 cm) i pieczemy 40 min w 170 stopniach. Gdy biszkopt nam ostygnie, przekrawamy goi polewamy nasączeniem przygotowanym z w/w składników. Biszkopt smarujemy ubitą kremówką z cukrem i posypujemy jagodami. Układamy drugi nasączony biszkopt i ponownie smarujemy go kremówką z jagodami

Aga w kuchni
Placki z kurkami ze śmietaną 186

tartą, jajka oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placuszki, rozpłaszczając je na patelni. Smażymy ok. 2 minut z obu stron. Na talerzu polewamy śmietaną

Aga w kuchni
Mini gołąbki w liściach winogrona 145

przypaliły. Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem

Aga w kuchni